Θ. Τζέκος: «Στόχος μας να ενισχύσουμε την προσέλευση τουριστών και από τα Βαλκάνια»

Συνέντευξη στη Χρύσα Κυριακού

Η βελτίωση της καθημερινότητας των συμπολιτών του είναι η απόλυτη, όπως τη χαρακτηρίζει, προτεραιότητα του δημάρχου Θερμαϊκού, Θεόδωρου Τζέκου ο οποίος μιλώντας στην «Π» τονίζει ότι η διοίκησή του έχει ρίξει όλο το βάρος στον τομέα αυτό. Ο κ. Τζέκος μιλά επίσης για τους στόχους που έχει θέσει ενώ αναλύει όλα τα έργα τα οποία αναμένεται να υλοποιηθούν το επόμενο χρονικό διάστημα. Ο δήμαρχος Θερμαϊκού αναφέρεται επίσης στις εξελίξεις με τον διαγωνισμό για την αξιοποίηση του παλιού κάμπινγκ της Αγίας Τριάδας καθώς και στη θερινή περίοδο, κατά τη διάρκεια της οποίας ο δήμος αποτελεί πόλο έλξης όχι μόνο για τους Θεσσαλονικείς.

Ποιο ήταν το πρώτο μεγάλο πρόβλημα με το οποίο ασχοληθήκατε από την πρώτη ημέρα που αναλάβατε τα ηνία του δήμου Θερμαϊκού;

Από την πρώτη στιγμή η απόλυτη προτεραιότητά μας ήταν – και θα παραμείνει – η βελτίωση της καθημερινότητας των κατοίκων του δήμου. Εκεί ρίξαμε όλο το βάρος και χαιρόμαστε ιδιαίτερα για τα θετικά μηνύματα που εισπράττουμε μέχρι στιγμής από την κοινωνία. Με σκληρή δουλειά, καλή οργάνωση, αμεσότητα και κυρίως αποτελεσματικότητα δείξαμε ότι κάτι έχει αλλάξει προς το καλύτερο. Πετύχαμε να διατηρήσουμε το δήμο καθαρό, απομακρύναμε δεκάδες τόνους ογκωδών και άλλων αντικειμένων που είχαν “πνίξει” τις γειτονιές. Αντίστοιχη οργανωμένη δράση πραγματοποιήθηκε και στα γνωστά Τσαΐρια, στην Περαία, όπου καθαρίστηκε μια μεγάλη έκταση, η οποία ήταν περιβαλλοντικά επιβαρυμένη, απομακρύνοντας δεκάδες τόνους απορρίμματα και ογκώδη ενώ έγινε και εξυγίανση του χώρου. Οι αρμόδιες υπηρεσίες προχώρησαν επίσης άμεσα σε παρεμβάσεις για τη βελτίωση του οδικού δικτύου, κάτι το οποίο συνεχίζεται καθημερινά, ενώ έχει ενεργοποιηθεί και υλοποιείται ένα μεγάλο έργο ασφαλτοστρώσεων, 3,5 εκατομμυρίων ευρώ, οι οποίες θα καλύψουν όλες τις δημοτικές ενότητες, από την Περαία μέχρι τη Ν. Μηχανιώνα και από το Μεσημέρι και την Επανομή μέχρι το Αγγελοχώρι.

Ποιες είναι οι προτεραιότητες σας και ποιοι οι στόχοι σας για τον πρώτο χρόνο της θητείας σας;

O πρώτος χρόνος της θητείας χαρακτηρίζεται από μία διττή υπόσταση. Αφενός αναγνωρίζουμε τις ανάγκες του δήμου και τις προτεραιοποιούμε και αφετέρου οφείλουμε να αποτυπώσουμε τι μας άφησε ως παρακαταθήκη η προηγούμενη δημοτική αρχή. Aπό τα μέχρι στιγμής δεδομένα μπορώ να σας επισημαίνω ότι δυστυχώς στο επίπεδο των έργων υποδομής προς όφελος της καθημερινότητας και της αναβάθμισης της ποιότητας ζωής των πολιτών, έχουμε βρει πολύ λίγα θετικά στοιχεία. Πολλά έργα σε όλο το δήμο δεν προχώρησαν, απεντάχθηκαν από τα προγράμματα που τα χρηματοδοτούσαν και χάθηκαν κονδύλια και δυνατότητες. Σε πολλά έργα ξεκινάμε από την αρχή, αρκετά άλλα θέλουν απεμπλοκή και πολλά χρειάζονται σχεδιασμό από λευκή κόλλα χαρτί. Στο πλαίσιο αυτό έχουμε ήδη ξεκινήσει την προετοιμασία για την άντληση πόρων από το νέο ΕΣΠΑ και την αξιοποίηση ευρωπαϊκών προγραμμάτων. Προχωρούμε επίσης την ψηφιακή μετάβαση του δήμου, έχουμε ήδη αναβαθμίσει τον πενταψήφιο αριθμό 15331 για την καταγραφή προβλημάτων και παραπόνων των πολιτών αλλά και την καλύτερη ενημέρωσή τους. Στόχος μας είναι να εδραιωθεί το αίσθημα της αλληλεπίδρασης μεταξύ πολίτη και υπηρεσιών, της αμεσότητας αλλά κυρίως την επίλυση ζητημάτων που ταλαιπωρούν τους πολίτες.

Ποια έργα θα υλοποιηθούν το επόμενο χρονικό διάστημα;

Πέρα από το μεγάλο πρόγραμμα ασφαλτοστρώσεων, το οποίο ξεκίνησε και είναι σε πλήρη εξέλιξη, στις άμεσες προτεραιότητες μας είναι η ενίσχυση του τομέα της καθαριότητας με νέα “ρεύματα” ανακύκλωσης – ρούχων, υποδημάτων και τηγανέλαιων- και εφαρμογή του καφέ κάδου για τα οργανικά ξεκινώντας πιλοτικά σε λαϊκές αγορές, ξενοδοχεία και επιχειρήσεις επισιτισμού. Δίνουμε μεγάλη σημασία στην αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας. Στο πλαίσιο αυτό επιχειρούμε να ξεμπλοκάρουμε τα νομικά κωλύματα που υπάρχουν με το Πολιτιστικό Κέντρο στην Περαία ώστε να προχωρήσουν οι μελέτες και να γίνει επαναδημοπράτηση του έργου. Στο σχεδιασμό είναι επίσης η ανάπλαση της παραλίας Αγίας Τριάδας, ένα έργο προϋπολογισμού 2,4 εκατ. ευρώ, η ανάπλαση της κεντρικής πλατείας Μεσημερίου, η κατασκευή κλειστού γυμναστηρίου ενόργανης γυμναστικής στην Επανομή, η κατασκευή μιας μεγάλης παιδικής χαράς στη Ν. Μηχανιώνα. “Τρέχουμε” επίσης τις διαδικασίες ώστε τους επόμενους μήνες να δημιουργήσουμε τις κατάλληλες υποδομές για την προσβασιμότητα των ΑμΕΑ στις παραλίες του δήμου.

Ποιες είναι οι εξελίξεις με τον διαγωνισμό για την αξιοποίηση του παλιού κάμπινγκ της Αγίας Τριάδας;

Μετά την ανακοίνωση από το ΤΑΙΠΕΔ της έναρξης της διαγωνιστικής διαδικασίας αξιοποίησης του εν λόγω ακινήτου, την περασμένη εβδομάδα εκδόθηκε και η πρόσκληση υποβολής προσφορών. Από την πρώτη στιγμή παρακολουθούμε στενά τις εξελίξεις. Μάλιστα προ δεκαημέρου, σε συνάντηση που είχαμε στην Αθήνα με τη διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ, συζητήσαμε σε πολύ καλό κλίμα όλα τα στάδια της διαδικασίας αξιοποίησης, με αφετηρία την υφιστάμενη πρόσκληση υποβολής προσφορών.

Θέλω να είμαι σαφής. Στηρίζουμε την αξιοποίηση του ακινήτου, συνεχίζοντας ωστόσο να διεκδικούμε τους καλύτερους όρους προς όφελος της τοπικής κοινωνίας και των πολιτών Θερμαϊκού. Προς αυτή την κατεύθυνση, εκτός από την παραχώρηση έκτασης για την ανέγερση σχολικής μονάδας και τη δημιουργία περιαστικού πάρκου, κρίσιμη είναι η εξασφάλιση της ελεύθερης πρόσβασης των δημοτών στη ζώνη της παραλίας και η συνέχεια του παραλιακού μετώπου με ενιαίο μεγάλο πεζόδρομο και ποδηλατόδρομο.

Είστε έτοιμοι για τη θερινή περίοδο; Ο Δήμος Θερμαϊκού μπορεί να γίνει πόλος έλξης για τους Θεσσαλονικείς.

To φυσικό κάλος του δήμου μας αναγνωρίζεται κάθε χρόνο όλο και πιο πολύ από τους Θεσσαλονικείς και αυτό αποδεικνύεται από τους δεκάδες χιλιάδες επισκέπτες που έχουμε τους θερινούς μήνες. Είναι άλλωστε η μόνη περιοχή του νομού Θεσσαλονίκης που διαθέτει μία τεράστια ακτογραμμή, με υπέροχες παραλίες και καθαρά νερά. Ο δήμος Θερμαϊκού όμως δεν είναι μόνο άμμος και θάλασσα. Σε αυτό το πλαίσιο λοιπόν αποτελεί προτεραιότητά μας να αναδείξουμε παράλληλα την πλούσια πολιτιστική του κληρονομιά, να τονώσουμε τον θρησκευτικό τουρισμό, τον αγροτουρισμό, να προβάλουμε τα λιμάνια μας και τα υπέροχα αξιοθέατα της περιοχής μας. Αξιοποιώντας λοιπόν όλα τα παραπάνω, ο στόχος μας δεν περιορίζεται στο να αποτελέσει ο δήμος πόλο έλξης μόνο για τους Θεσσαλονικείς αλλά να διευρύνουμε την τουριστική κίνηση ώστε να ενισχύσουμε την προσέλευση τουριστών τόσο από την ευρύτερη περιοχή μας όσο και από τα Βαλκάνια.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ

Storage24
Storage24
sms-marketing.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ