Στάθης Κωνσταντινίδης: Στις εκδηλώσεις μνήμης της ελληνογαλλικής κοινότητας στο Μονπελιέ για την Επανάσταση του 1821

Ο Υφυπουργός Μακεδονίας και Θράκης, Στάθης Κωνσταντινίδης, συμμετέχει στις εκδηλώσεις μνήμης στο Μονπελιέ, για την επέτειο 203 χρόνων από την Επανάσταση του 1821, που διοργανώνει ο πολιτιστικός σύλλογος ΕυρώΕλλάδαΓαλλία και η ελληνογαλλική κοινότητα.

Στη γαλλική πόλη ο κ. Κωνσταντινίδης συναντήθηκε με τον Δήμαρχο κ. Ντελαφός, τον Γερουσιαστή κ. Μπουρζί και άλλους αξιωματούχους τοπικών και περιφερειακών αρχών, καθώς και με μέλη της ελληνογαλλικής κοινότητας, ενώ παρέστη στη δοξολογία που τελέστηκε στον Ιερό Ναό της Αγίας Φιλοθέης και κατέθεσε στεφάνι στον ανδριάντα του Αδαμάντιου Κοραή, ο οποίος σπούδασε στο Μονπελιέ. Οι επετειακές εκδηλώσεις συνεχίζονται σήμερα στο Δημαρχείο του Μονπελιέ. Στον χαιρετισμό του ο κ. Κωνσταντινίδης εξήρε τη σημαντική προσφορά του απόδημου Ελληνισμού που, όπως είπε, ήταν πάντα παρών στις μεγάλες στιγμές του Έθνους, έχοντας καθοριστική συμβολή στην Εθνεγερσία.

Ακολούθως αναφέρθηκε στην άνθηση του φιλελληνισμού στη Γαλλία, που τροφοδότησε με κορυφαίες προσωπικότητες τον εθνικό μας αγώνα για την ανεξαρτησία και τις προσπάθειες σύστασης του ελληνικού κράτους. «Ο κοινός μας βηματισμός οφείλεται στις ιστορικές ρίζες των δυο λαών, που σήμερα εμπλουτίζονται και βαθαίνουν, καθώς οι διμερείς μας σχέσεις βρίσκονται σε εξαιρετικό επίπεδο, ενώ σε αγαστή συνεργασία οικοδομούμε το ευρωπαϊκό μας πεπρωμένο» σημείωσε ο Υφυπουργός. Και πρόσθεσε ότι «οι διακρατικές συμβάσεις Ελλάδας-Γαλλίας για την αμοιβαία αμυντική συνδρομή και την στρατηγική εταιρική μας σχέση, που έχουν υπογραφεί τα τελευταία χρόνια, ενισχύουν τις πολυάριθμες συνεργασίες μας σε οικονομικό και εμπορικό επίπεδο, αλλά και σε τομείς όπως: όπως ο πολιτισμός, η εκπαίδευση, η έρευνα, η ενέργεια και ο τουρισμός.

«Διακόσια τρία χρόνια μετά την Επανάσταση του 1821, η φετινή επέτειος συμπυκνώνεται στο τρίπτυχο μνήμη, αναστοχασμός, οραματισμός. Θυμόμαστε, αναλογιζόμαστε, τιμούμε, σχεδιάζουμε. Θέλω να καταθέσω ένα μεγάλο “ευχαριστώ” στους απόδημους Έλληνες που αποτελούν τους καλύτερους πρεσβευτές του Έθνους. Κι ένα εξίσου ειλικρινές “ευχαριστώ” στους Γάλλους, συμμάχους και φιλέλληνες, για τη συνεχή στήριξη και την απλόχερη αγάπη με την οποία αγκαλιάζουν την ελληνική κοινότητα.

Εκφράζοντας αισθήματα φιλίας και εκτίμησης του ελληνικού λαού, σας διαβεβαιώνω ότι το ένδοξο κοινό παρελθόν μας θα συνεχίσει και στο μέλλον να εμπνέεται από τις αξίες της ελευθερίας, της ισότητας και της αδελφοσύνης και γι’ αυτό θα είναι στέρεο, φωτεινό και δημιουργικό» τόνισε ο κ. Κωνσταντινίδης, απευθυνόμενος σε Έλληνες και Φιλέλληνες, στην ομιλία του μπροστά από το μνημείο του Αδαμάντιου Κοραή.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ

Storage24
Storage24
sms-marketing.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ