Λαμπάδες, αυγά, πασχαλινά στολίδια, αγιογραφίες και πρωτότυπες εικαστικές κατασκευές περίμεναν την Τρίτη 23 Απριλίου τους επισκέπτες στο Canteen. Το πασχαλινό bazaar που διοργάνωσε το Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας Κεντρικής Μακεδονίας (ΚΚΠΚΜ) με το Σύλλογο Φίλων Ιδρύματος Αγίου Παντελεήμονα «Είμαι εδώ» και την πρόεδρό του Βενούλα Βαρδαλή συγκέντρωσε δημιουργίες που προήλθαν από τα εργαστήρια του Ειδικού Κέντρου Εκπαίδευσης και Λειτουργικής Αποκατάστασης «Αριστοτέλης».
«Για μια ακόμη φορά, στις εκδηλώσεις του ΚΚΠΚΜ, αναδεικνύεται έντονα η ανάγκη να σπάσει το ‘αόρατο τείχος’ ανάμεσα στους περιθαλπόμενους και στην ευρύτερη κοινωνία», τόνισε η πρόεδρος του ΚΚΠΚΜ Δρ Μαριάννα Βιλδιρίδη – Χατζητόλιου. «Η συνεχής ευαισθητοποίηση είναι στο επίκεντρο πολλών από τις δράσεις μας και σ’ αυτό συνεισφέρουν τα μέγιστα οι φίλοι του Κέντρου. Οι δημιουργίες των εργαστηρίων που εκτίθενται στο bazaar δείχνουν τόσο την ποιότητα της δουλειάς που γίνεται, όσο και τις ικανότητες των ανθρώπων που συμμετέχουν σ’ αυτά». Το ΚΚΠΚΜ έχει πραγματοποιήσει πολλές ανάλογες δράσεις, ενώ σχεδιάζει και για το άμεσο μέλλον πολλά ανάλογα προγράμματα.
Το Ειδικό Κέντρο Εκπαίδευσης «Αριστοτέλης» βρίσκεται στην περιοχή της Σταυρούπολης- Δήμος Παύλου Μελά, όπου καθημερινά δεκάδες άτομα με αναπηρία απασχολούνται σε εργαστήρια και εκπαιδεύονται σε προεπαγγελματικές δεξιότητες αλλά και δεξιότητες καθημερινής ζωής. Στο πρόγραμμα συμμετέχουν Άτομα με Αναπηρία, τα οποία διαβιούν μαζί με τις οικογένειες τους και καθημερινά μετακινούνται με λεωφορεία στη δομή, καθώς επίσης και Άτομα με Αναπηρία από τις κλειστές δομές του ΚΚΠΚΜ.
Το πρόγραμμα λειτουργεί καθημερινά από τις 07:30-15:30 και παρέχεται δωρεάν μετακίνηση και σίτιση.
Αποτελεί μια δομή πρόληψης από τον ιδρυματισμό αφού οι περισσότεροι γονείς είναι μεγάλη σε ηλικία και η καθημερινή συμμετοχή των Ατόμων με Αναπηρία στο πρόγραμμα του Αριστοτέλη τους για 9 ώρες περίπου είναι καταλυτική και τους δίνει τη δυνατότητα να έχουν προσωπικό χρόνο και να μην καταφεύγουν στη λύση της εισαγωγής σε ίδρυμα.
Επίσης αποτελεί μία δομή που συνδέει τα άτομα που διαβιούν σε κλειστές δομές με την κοινωνία και την τοπική κοινότητα.