Μπήκε ο θεμέλιος λίθος για το Αλιευτικό Καταφύγιο στη Νέα Κρήνη

Στο πρώτο εξάμηνο του 2025 και ύστερα από αναμονή 40 χρόνων, πρόκειται να παραδοθεί στους αλιείς της Νέας Κρήνης το «σπίτι» τους, το Αλιευτικό Καταφύγιο, ο θεμέλιος λίθος για την κατασκευή του οποίου μπήκε σήμερα, με την υπογραφή της σχετικής σύμβασης, σε κλίμα χαράς και συγκίνησης.

«Ένα όνειρο 40 χρόνων για τους ψαράδες της Νέας Κρήνης πλέον δρομολογήθηκε και αφού μπήκε ο θεμέλιος λίθος, σημαίνει ότι θα ολοκληρωθεί κιόλας» ανέφερε σε δηλώσεις της η αντιπεριφερειάρχης ΜΕ Θεσσαλονίκης Βούλα Πατουλίδου, χαρακτηρίζοντας το πρότζεκτ εξαιρετικά σημαντικό.

Η κ. Πατουλίδου εξήρε την καλή συνεργασία που υπήρξε μεταξύ της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, του Δήμου Καλαμαριάς και των συναρμόδιων υπουργείων στο να γίνει πραγματικότητα το Αλιευτικό Καταφύγιο Νέας Κρήνης και σημείωσε ότι «στον Θερμαϊκό κόλπο, ο στόλος των ψαράδων είναι μεγάλος και αυτοί οι άνθρωποι που δεν είχαν να πάνε πουθενά, τώρα θα έχουν τη φωλιά τους, το σπίτι τους».

«Ένα έργο που χωροθετήθηκε πριν από περίπου 40 χρόνια, ήτοι το 1987, γίνεται πράξη. Πολλοί δεν το πίστευαν, ωστόσο το κάναμε σε συνεργασία με το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, και σήμερα είμαστε εδώ για να υπογράψουμε την σύμβαση με την ανάδοχο εταιρεία. Σε ενάμιση χρόνο από τώρα οι ψαράδες θα έχουν το σπίτι τους και θα δώσει ένα πιο παραδοσιακό χαρακτήρα στην παραλία, με τη θαλάσσια ζώνη να γίνεται πιο όμορφη και λειτουργική» επισήμανε, από την πλευρά του, ο δήμαρχος Καλαμαριάς Γιάννης Δαρδαμανελης.

Σημείωσε, δε, ότι η κατασκευή του Αλιευτικού Καταφυγίου θα διευκολύνει τη ζωή των αλιέων, οι οποίοι σήμερα, ελλείψει της δικής τους στέγης, δένουν τα σκάφη τους σε περιοχές από την Καβάλα μέχρι και την Μηχανιώνα.

Ημέρα χαράς για τους ψαράδες, από τους μεγαλύτερους μέχρι τους πιο νέους, οι οποίοι περίμεναν πολλά χρόνια για την υλοποίηση αυτού του κομβικής σημασίας έργου, που θα αποτελέσει «το σημείο, στο οποίο θα ξέρει κάθε καταναλωτής, ότι θα βρει για να αγοράσει μόνο φρέσκα ψάρια» χαρακτήρισε τη σημερινή ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Αλιέων γρι γρι, Κωνσταντίνος Παγώνης, εκφράζοντας την ευχή να ολοκληρωθεί όσο πιο σύντομα γίνεται το έργο.

Με δάκρυα στα μάτια, ο καπετάνιος Κωνσταντίνος Παγώνης, ο οποίος παρέδωσε το «τιμόνι» των πέντε σκαφών του στα πέντε εγγόνια και στα τρία αγόρια του, εξέφρασε την απερίγραπτη χαρά και συγκίνησή του, που μετά από 40 χρόνια είδε ένα «όνειρο 40 χρόνων να γίνεται πραγματικότητα».

«Αυτή τη χαρά, την περιμένουμε εδώ και 40 χρόνια. Αυτό το έργο είναι η ζωή μας, η παράδοση της δουλειάς μας. Θα μπορούμε πλέον να ασφαλίζουμε τα σκάφη μας από τις κακοκαιρίες. Έχουμε τη μεγαλύτερη παράδοση στην αλιεία, είμαστε πολύ αποτελεσματικοί και προσφέρουμε ποιοτικά και φθηνά ψάρια στον καταναλωτή» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Η ταυτότητα του έργου

Το έργο είναι ύψους 6,6 εκατ. ευρώ και γίνεται με χρηματοδότηση από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Αλιείας και Θάλασσας 2012-2020 και φορέας υλοποίησης είναι η ΠΚΜ.

Το αλιευτικό καταφύγιο θα είναι χωρητικότητας 83 επαγγελματικών σκαφών και θα καλύπτει τις ανάγκες των αλιέων τόσο του δήμου Καλαμαριάς όσο και όλου του στόλου της ευρύτερης περιοχής της Περιφερειακής Ενότητας Θεσσαλονίκης. Με την υλοποίηση του έργου μπαίνει τέλος στην ταλαιπωρία όσων δραστηριοποιούνται στην παράκτια, μέση αλιεία και κυρίως στην οστρακαλιεία.

Το έργο αποτελείται από έναν προσήνεμο μόλο (κυματοθραύστη), δύο υπήνεμους μόλους, δύο εσωτερικά κρηπιδώματα εγκιβωτισμού, επαρκή και σύγχρονη χερσαία ζώνη με έργα υποδομών εξυπηρέτησης για ύδρευση, πυροπροστασία, ηλεκτροφωτισμό και δεξαμενές αποβλήτων). Το πλάτος των μόλων είναι 14 μέτρα και αφορά την απόθεση των αλιευτικών εργαλείων από τις δύο πλευρές την επαρκή επιφάνεια για διέλευση και παραμονή αυτοκινήτων και αλιέων και ικανή επιφάνεια διέλευσης οχημάτων για ασφάλεια. Σύμφωνα με τον δήμαρχο Καλαμαριάς, το αλιευτικό καταφύγιο στη στεριά καταλαμβάνει έκταση περίπου 30 στρεμμάτων και με την ολοκλήρωσή του θα ξεκινήσει και η ανάπλαση του χώρου της χερσαίας ζώνης δίπλα στη θάλασσα.

Τονίζεται ότι κατά τη διάρκεια της υπογραφής της σύμβασης κατασκευής του έργου από την αντιπεριφερειάρχη ΜΕ Θεσσαλονίκης, τον δήμαρχο Καλαμαριάς και εκπρόσωπο της αναδόχου εταιρείας ΤΕΚΑΛ, ψαράδες, μέσα από τα καΐκια τους, άναψαν πυρσούς δημιουργώντας πανηγυρική ατμόσφαιρα.

Τον αγιασμό της θεμελίωσης τέλεσε ο μητροπολίτης Καλαμαριάς και Νέας Κρήνης Ιουστίνος, ο οποίος αφού συνεχάρη όλους όσοι συνέβαλαν στο να γίνει πραγματικότητα αυτό το έργο, επισήμανε ότι με ενότητα και αγάπη και τη δόξα του Θεού, όλα είναι εφικτά.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ

Storage24
Storage24
sms-marketing.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ