Tα πρόσωπα και οι προτεραιότητες της διοίκησης Αγγελούδη

Σε… σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες εξελίσσεται η διαμόρφωση του νέου σχήματος διοίκησης με το οποίο θα πορευτεί ο νεοεκλεγείς δήμαρχος Θεσσαλονίκης Στέλιος Αγγελούδης από 1ης Ιανουαρίου 2024, οπότε αναλαμβάνει επισήμως τα ηνία του δήμου.

Αυτή την περίοδο ο Στέλιος Αγγελούδης ολοκληρώνει έναν μεγάλο κύκλο επαφών με τα στελέχη της δημοτικής του ομάδας, πριν από την ανακοίνωση των τελικών του αποφάσεων για τα πρόσωπα που θα αξιοποιηθούν σε θέσεις ευθύνης με την έναρξη της νέας αυτοδιοικητικής περιόδου.

Μέχρι στιγμής ο κ. Αγγελούδης τηρεί σιγήν ιχθύος αναφορικά με τη σύνθεση της διοίκησής του, που εκτιμάται ότι θα ανακοινωθεί μέσα στον Δεκέμβριο, ώστε η 1η Ιανουαρίου να βρει τη νέα δημοτική αρχή έτοιμη να ασκήσει τα καθήκοντά της.

Πριν από τις γιορτές των Χριστουγέννων, εξάλλου, με πιθανότερο το διάστημα μεταξύ της 18ης και της 20ης Δεκεμβρίου αναμένεται να γίνει και η ορκωμοσία της νέας δημοτικής αρχής και των μελών του δημοτικού αλλά και των κοινοτικών συμβουλίων στο πλαίσιο δημόσιας συνεδρίασης, που αναμένεται να φιλοξενηθεί στο φουαγιέ του δημαρχιακού μεγάρου.

 

Τα ονόματα και οι καραμπόλες

Πολλά είναι τα ονόματα που παίζουν για τις θέσεις των αντιδημάρχων και ακόμη περισσότερες οι καραμπόλες στο υπό συγκρότηση νέο αυτοδιοικητικό σχήμα.

Για την προεδρία του δημοτικού συμβουλίου, που αποτελεί μια θέση υψηλού κύρους, αναμένεται να επιλεγεί ένας έμπειρος αυτοδιοικητικός. Πολλοί εκτιμούν ότι στη θέση αυτή είναι πιθανό να αξιοποιηθεί ο Σπύρος Βούγιας, ο οποίος στην παρούσα θητεία του δημοτικού συμβουλίου είναι επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «ΠΟΛΗχρωμη Θεσσαλονίκη».

Έντονα για τη θέση του προέδρου του δημοτικού συμβουλίου είχε ακουστεί πριν από λίγο διάστημα και το όνομα του Βασίλη Γάκη, που επίσης έχει διαγράψει μια αξιόλογη αυτοδιοικητική πορεία. Σύμφωνα με πληροφορίες, πάντως, για τον κ. Γάκη έχει κλειδώσει ότι θα αξιοποιηθεί σε θέση αντιδημάρχου. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Βασίλης Γάκης θα αναλάβει το χαρτοφυλάκιο του πολιτισμού, δεδομένης της εμπειρίας του στον χώρο αυτό.

Για το κομμάτι του αθλητισμού ως φαβορί προβάλλει η Κούλα Γιαννακίδου, η οποία υπήρξε αθλήτρια του στίβου, ενώ διετέλεσε κατά το παρελθόν και γενική γραμματέας αθλητισμού.  Στενούς δεσμούς με τον χώρο του αθλητισμού έχει και ο δημοσιογράφος Κώστας Βασιλόπουλος, που εξελέγη πολύ ψηλά με την παράταξη του Στέλιου Αγγελούδη. Λόγω της δημοσιογραφικής του ιδιότητας, το όνομα του Κώστα Βασιλόπουλου συνδέεται από κάποιους με τη Δημοτική Εταιρεία Πληροφόρησης, Θεάματος και Επικοινωνίας (ΔΕΠΘΕ). Για τα δημοτικά ραδιοτηλεοπτικά μέσα έχει ακουστεί το όνομα του Βασίλη Διαμαντάκη, ο οποίος επί σειρά ετών συμμετέχει στο διοικητικό συμβούλιο της ΔΕΠΘΕ.

Σε θέση αντιδημάρχων εκτιμάται ότι θα αξιοποιηθούν ο αρχιτέκτονας Πρόδρομος Νικηφορίδης και ο Παντελής Καζαντζίδης, που κάθονται για πρώτη φορά στα έδρανα του δημοτικού συμβουλίου, αλλά και ο Θανάσης Ζιώγας, πρώην δήμαρχος Γρεβενών. Μεταξύ των προσώπων που συγκεντρώνουν υψηλές πιθανότητες να αξιοποιηθούν σε θέσεις ευθύνης είναι η Έφη Θεοδωράκη αλλά και η Δήμητρα Αγκαθίδου, η οποία έχει διατελέσει δημοτική σύμβουλος Θεσσαλονίκης κατά το παρελθόν και συγκεκριμένα την περίοδο 2006 – 2010 με την παράταξη της Χρύσας Αράπογλου και την περίοδο 2010 – 2014 με την παράταξη του Γιάννη Μπουτάρη.

Θέση στο σχήμα διοίκησης του Στέλιου Αγγελούδη εκτιμάται ότι θα έχουν ακόμη ο μετεωρολόγος Σάκης Αρναούτογλου, ο οποίος μάλιστα εξελέγη πρώτος σε σταυρούς, αλλά και ο Κώστας Τσιαπακίδης, που για πρώτη φορά μεταπηδά από το κοινοτικό στο δημοτικό συμβούλιο.

 

«Βρόχος» καθαριότητα και οικονομικά

Πονοκέφαλο για τον Στέλιο Αγγελούδη αποτελούν ο τομέας της καθαριότητας, όπου καταγράφονται μείζονα ζητήματα, αλλά και αυτός των οικονομικών.

Ο Στέλιος Αγγελούδης έχει στην ομάδα του στελέχη που γνωρίζουν καλά την καθαριότητα, όπως είναι ο Λάζαρος Ζαχαριάδης, που έχει διατελέσει και εντεταλμένος δημοτικός σύμβουλος στον τομέα αυτό επί δημαρχίας Γιάννη Μπουτάρη.

Ωστόσο, μια επίσκεψη πριν από λίγες ημέρες στο αμαξοστάσιο και στον Σταθμό Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ) του δήμου Θεσσαλονίκης από συνεργάτες του Στέλιου Αγγελούδη, μεταξύ των οποίων και ο Γιώργος Δημαρέλος, πυροδότησε σενάρια περί αξιοποίησης του τελευταίου στην αντιδημαρχία Καθαριότητας. Το όνομα του Γιώργου Δημαρέλου, ο οποίος είναι συγκοινωνιολόγος στο επάγγελμα, είχε ακουστεί και για τον τομέα της βιώσιμης κινητικότητας. Μάλιστα, ορισμένοι δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο οι δύο αυτοί τομείς -καθαριότητα και βιώσιμη κινητικότητα- να ενοποιηθούν, ώστε να υπάρχει συνολική εποπτεία από ένα πρόσωπο. Ένα τέτοιο ενδεχόμενο εκτιμάται ότι θα διευκόλυνε σημαντικά την υλοποίηση μιας από τις κεντρικές προεκλογικές δεσμεύσεις του Στέλιου Αγγελούδη για τον θεσμό του επόπτη γειτονιάς. Σύμφωνα με το μοντέλο που παρουσίασε ο κ. Αγγελούδης, ο επόπτης γειτονιάς θα έχει ενεργό ρόλο όχι μόνο σε θέματα καθαριότητας, αλλά σε ευρύτερα ζητήματα που αφορούν την καθημερινότητα του πολίτη και την κατάσταση στην οποία βρίσκονται ο δημόσιος χώρος, τα πεζοδρόμια, ο φωτισμός, κ.ά. Κομβικό ρόλο στον τομέα αυτό αναμένεται να έχει ο Θανάσης Παππάς, αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων με διευρυμένες αρμοδιότητες επί Γιάννη Μπουτάρη, ο οποίος μπορεί να μην ήταν υποψήφιος με τον Στέλιο Αγγελούδη, αλλά αποτέλεσε συμβουλευτικά έναν πολύτιμο συνεργάτη για τον νεοκλεγέντα δήμαρχο.

Ο δεύτερος βρόχος για τον Στέλιο Αγγελούδη έχει να κάνει με τον τομέα των οικονομικών, στον οποίο στελέχη της παράταξής του διαπιστώνουν μείζονα ελλείμματα -όχι ταμειακά, αλλά λογιστικά- για τα οποία ωστόσο εκφράζονται φόβοι ότι μπορεί να τινάξουν τον δημοτικό προϋπολογισμό στον αέρα. Ορισμένα από τα ελλείμματα αυτά αφορούν τα ανταποδοτικά τέλη, καθώς αυξάνεται το κόστος μισθοδοσίας των δημοτικών υπαλλήλων, αυξάνεται το τέλος που καταβάλλουν οι δήμοι στον ΦοΔΣΑ και συγχρόνως πρέπει να προβλεφθούν πόροι για το τέλος ταφής, το οποίο μετά από μια διετή αναστολή θα πρέπει να καταβληθεί το 2024. Για τον δήμο Θεσσαλονίκης το ποσό που αναλογεί στο τέλος ταφής εκτιμάται σε περίπου 2,5 εκατ. ευρώ κατ’ έτος.

Μέσα σε αυτό το περιβάλλον το χαρτοφυλάκιο του αντιδημάρχου Οικονομικών θα είναι βαρύ, χωρίς ωστόσο να έχει γίνει ακόμη γνωστό ποιο είναι το πρόσωπο που θα το αναλάβει. Εμπειρία στον χώρο αυτό έχει ο Γιώργος Αρβανίτης, που είχε διατελέσει αντιδήμαρχος Οικονομικών επί δημαρχίας Γιάννη Μπουτάρη.

Την πολύτιμη αυτοδιοικητική εμπειρία του αναμένεται να προσφέρει στη νέα διοίκηση του Στέλιου Αγγελούδη ο Παναγιώτης Αβραμόπουλος, χωρίς απαραίτητα να αναλάβει κάποιον θεσμικό ρόλο, ενώ ακόμη δεν έχει γίνει γνωστό ποιο είναι το πρόσωπο στο οποίο θα ανατεθούν καθήκοντα γενικού γραμματέα.

(Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα “Πολιτική”, 25-11-2023)

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ

Storage24
Storage24
sms-marketing.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ