της Βαρβάρας Ζούκα
Με τον Λάζαρο Κυρίζογλου και τον Απόστολο Τζιτζικώστα να καταλαμβάνουν πρωταγωνιστική θέση, η επόμενη μεγάλη πρόκληση μετά τις δημοτικές και τις περιφερειακές εκλογές είναι η ανάδειξη των συλλογικών οργάνων της τοπικής αυτοδιοίκησης.
Κι αν οι πρόσφατες αυτοδιοικητικές κάλπες έφεραν ευρείας κλίμακας αλλαγές σε δήμους και περιφέρειες, δεν φαίνεται να ανατρέπουν τις ισορροπίες στην Περιφερειακή Ένωση Δήμων (ΠΕΔ) Κεντρικής Μακεδονίας ή στην Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) και στην Ένωση Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝΠΕ), που, όπως όλα δείχνουν, θα παραμείνουν σε γαλάζια χέρια.
Ήδη άρχισαν οι πρώτες ζυμώσεις στο εσωτερικό των παρατάξεων για την προετοιμασία εν όψει της μάχης για την ΠΕΔ, την ΚΕΔΕ αλλά και την ΕΝΠΕ, αν και οι διεργασίες θα ενταθούν από την καινούρια χρονιά, οπότε θα αναλάβουν καθήκοντα οι νέες δημοτικές και περιφερειακές αρχές της χώρας.
Οι εκλογές για την ανάδειξη των συλλογικών οργάνων της τοπικής αυτοδιοίκησης αναμένονται την άνοιξη του 2024. Θα προηγηθούν συνεδριάσεις των κατά τόπους δημοτικών και περιφερειακών συμβουλίων για την ανάδειξη των εκπροσώπων που θα ψηφίσουν για τα νέα όργανα της αυτοδιοίκησης.
Η μάχη της ΚΕΔΕ και το φαβορί
Αδιαμφισβήτητη μοιάζει η γαλάζια κυριαρχία στην ΚΕΔΕ, καθώς από τους 332 δήμους της χώρας σε 211 εκλέχθηκαν δήμαρχοι προερχόμενοι από τη Νέα Δημοκρατία. Εκατόν δέκα δήμαρχοι προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ –ορισμένοι εξ αυτών υποστηρίχθηκαν και από τον ΣΥΡΙΖΑ- ενώ έξι νεοεκλεγέντες δήμαρχοι έχουν τη στήριξη του ΚΚΕ και πέντε αμιγώς του ΣΥΡΙΖΑ.
Η μάχη για την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας φαίνεται πως έχει κι ένα μεγάλο φαβορί. Πρόκειται για τον σημερινό πρόεδρό της, δήμαρχο Αμπελοκήπων – Μενεμένης Λάζαρο Κυρίζογλου, ο οποίος φέρεται αποφασισμένος να διεκδικήσει μια νέα θητεία. Ο ίδιος τέθηκε επικεφαλής του οργάνου τον περασμένο Ιούλιο, διαδεχόμενος τον Δημήτρη Παπαστεργίου, ο οποίος παραιτήθηκε από την προεδρία της ΚΕΔΕ αλλά και από τη δημαρχία στα Τρίκαλα, για να αναλάβει υπουργικά καθήκοντα.
Από πολλούς η επανεκλογή Κυρίζογλου αντιμετωπίζεται ως ζήτημα ηθικής τάξης. Κι αυτό διότι, την ημέρα (4 Ιουλίου 2023) που ο κ. Κυρίζογλου αναδεικνυόταν και μάλιστα παμψηφεί πρόεδρος της ΚΕΔΕ, το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας έσπευδε να προεξοφλήσει ότι στην επόμενη εκλογική αναμέτρηση για την ηγεσία της ΚΕΔΕ θα στήριζε τον δήμαρχο Αθηναίων Κώστα Μπακογιάννη. Η ανακοίνωση της Νέας Δημοκρατίας είχε ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων, αφού κατά έναν τρόπο πολιτικά άκομψο προεξοφλούσε την επανεκλογή Μπακογιάννη στην Αθήνα, η οποία όμως δεν ήλθε ποτέ, αφού από τις κάλπες της 15ης Οκτωβρίου προέκυψε νέος δήμαρχος, ο Χάρης Δούκας.
Ανεξαρτήτως πολιτικού παρασκηνίου, ο Λάζαρος Κυρίζογλου είναι ένας άνθρωπος βαθιά αυτοδιοικητικός, που πριν από τη θέση του προέδρου της ΚΕΔΕ δοκιμάστηκε στο τιμόνι της ΠΕΔ Κεντρικής Μακεδονίας, έχοντας αφήσει την προσωπική του σφραγίδα. Εκλέγεται στη θέση του δημάρχου με συντριπτικά ποσοστά, που μάλιστα στην πορεία των χρόνων διαρκώς ενισχύονται. Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι το 2002 ο κ. Κυρίζογλου είχε αναλάβει τα ηνία του τότε δήμου Αμπελοκήπων στον δεύτερο γύρο των εκλογών με ποσοστό 58,28% και στις τελευταίες αυτοδιοικητικές εκλογές αναδείχθηκε δήμαρχος Αμπελοκήπων – Μενεμένης με το συντριπτικό ποσοστό του 81,71% από την πρώτη Κυριακή.
Στην ΠΕΔ Κεντρικής Μακεδονίας
Παρά το γεγονός ότι η Νέα Δημοκρατία έχασε τον κεντρικό δήμο της Θεσσαλονίκης αλλά και τον δήμο Καλαμαριάς, οι συσχετισμοί στην ΠΕΔ Κεντρικής Μακεδονίας φαίνεται να παραμένουν υπέρ του γαλάζιου στρατοπέδου.
Από τους 38 δήμους της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, 25 βρίσκονται στα χέρια γαλάζιων δημάρχων και 13 στα χέρια δημάρχων που είτε προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ είτε υποστηρίχθηκαν από περισσότερους του ενός πολιτικούς χώρους.
Ακόμη δεν έχει ξεκαθαρίσει ποιο είναι το πρόσωπο που θα ηγηθεί της γαλάζιας παράταξης εν όψει των εκλογών στην ΠΕΔ. Μέχρι να ολοκληρωθεί η εκλογική διαδικασία, μέσα στην άνοιξη, τα ηνία της ΠΕΔ Κεντρικής Μακεδονίας θα βρίσκονται στα χέρια του δημάρχου Πυλαίας – Χορτιάτη Ιγνάτιου Καϊτεζίδη.
Αντίστοιχα, υπέρ της γαλάζιας παράταξης φαίνεται πως διατηρείται η αναλογία και στον Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦοΔΣΑ) Κεντρικής Μακεδονίας, όπου προεδρεύει σταθερά από το 2013 ο Μιχάλης Γεράνης.
Το κεφάλαιο Τζιτζικώστας
Σε ό,τι αφορά την Ένωση Περιφερειών Ελλάδας σε κυρίαρχη φυσιογνωμία αναδεικνύεται ο σημερινός της πρόεδρος, περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, που ωστόσο ακόμη δεν έχει ανοίξει τα χαρτιά του σε σχέση με μια πιθανή νέα υποψηφιότητά του για την προεδρία της ΕΝΠΕ.
Πολλοί είναι αυτοί που αντιμετωπίζουν πολύ θετικά ένα τέτοιο ενδεχόμενο τόσο λόγω της ευρείας αποδοχής που συγκεντρώνει προς το πρόσωπό του ο Απόστολος Τζιτζικώστας, που εκλέγεται με συντριπτικά ποσοστά, όσο και λόγω του θετικού αποτυπώματος που συνοδεύει συνολικά την αυτοδιοικητική του πορεία. Άλλωστε, ο Απόστολος Τζιτζικώστας «μεγάλωσε» τον ρόλο της περιφέρειας μέσα από τη θέση του ως Προέδρου και Α΄ Αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών.
Σε κάθε περίπτωση η ηγεσία της ΕΝΠΕ φαίνεται ότι θα παραμείνει γαλάζια υπόθεση, αφού στις επτά σε σύνολο δεκατριών περιφερειών σε όλη τη χώρα οι νεοεκλεγέντες περιφερειάρχες υποστηρίχθηκαν από τη Νέα Δημοκρατία, ενώ και ο Σταύρος Αρναουτάκης στην Κρήτη έλαβε στήριξη τόσο από τη ΝΔ όσο και από το ΠΑΣΟΚ. Άλλωστε στις τέσσερις από τις πέντε περιφέρειες που χάθηκαν κόντρα στον επίσημο υποψήφιο του κυβερνώντος κόμματος εξελέγη «αντάρτης» προερχόμενος από τη ΝΔ.
(Δημοσιεύεται στην εφημερίδα “Πολιτική”, 21-10-2023)