Ο δήμος Θέρμης τίμησε τη μνήμη και το έργο του Γιώργου Κουγιάμη

Τη μνήμη και το έργο του Γιώργου Κουγιάμη τίμησε την Κυριακή 22 Ιανουαρίου ο δήμος Θέρμης με μια εκδήλωση η οποία πραγματοποιήθηκε στο δημοτικό κλειστό γυμναστήριο της Θέρμης, σε κλίμα συγκίνησης και παρουσία εκατοντάδων πολιτών και συνοδοιπόρων του κατά τη μακρά διαδρομή του στο χώρο της αυτοδιοίκησης. Όπως ανακοίνωσε από το βήμα της εκδήλωσης ο δήμαρχος Θέρμης Θεόδωρος Παπαδόπουλος, στο εξής το αθλητικό κέντρο Θέρμης Τριαδίου, όπως και ο δρόμος ο οποίος συνδέει τη Θέρμη με το Τριάδι θα έχουν το όνομα του Γιώργου Κουγιάμη ο οποίος διετέλεσε επί 12 χρόνια πρόεδρος της Κοινότητας Θέρμης (1983-1994) καθώς και πρώτος δήμαρχος του δήμου Θέρμης (1995-1998). Η σχετική απόφαση ελήφθη ομόφωνα από το δημοτικό συμβούλιο, έπειτα από πρόταση του δημάρχου Θέρμης.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του δήμου, η μαζική προσέλευση εκατοντάδων πολιτών από την περιοχή της Θέρμης οι οποίοι κατέκλυσαν το κλειστό γυμναστήριο αποτελεί απόδειξη της αναγνώρισης του έργου το οποίο έκανε για τον τόπο του ο Γιώργος Κουγιάμης. Ανάμεσά τους συναγωνιστές του, μέλη των κοινοτικών συμβουλίων της περιόδου 1983-1994, όπως και του πρώτου δημοτικού συμβουλίου Θέρμης, αλλά και στελέχη της πρώην νομαρχίας Θεσσαλονίκης στην οποία ο Γιώργος Κουγιάμης υπηρέτησε ως νομαρχιακός σύμβουλος και αντινομάρχης. Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους οι βουλευτές Σωκράτης Φάμελλος, Δώρα Αυγέρη, Γιώργος Αρβανιτίδης και Κωνσταντίνα Αδάμου, ο αντιπεριφερειάρχης Κώστας Γιουτίκας, οι περιφερειακοί σύμβουλοι Κωνσταντίνος Πάλλας και Νίκος Τζόλλας, οι αντιδήμαρχοι και τα μέλη του δημοτικού συμβουλίου Θέρμης, ο πρώην νομάρχης Κώστας Παπαδόπουλος και πρώην αντινομάρχες (Λευτέρης Τζιόλας, Χρύσα Αράπογλου), μέλη της οικογενείας του Γιώργου Κουγιάμη κ.ά.

Στην ομιλία του, με την οποία άνοιξε η εκδήλωση, ο δήμαρχος Θέρμης σκιαγράφησε όλη τη διαδρομή του Γιώργου Κουγιάμη ως κοινοτάρχη και εν συνεχεία ως δημάρχου Θέρμης. Αναφέρθηκε στα μεγάλα έργα τα οποία έχουν τη σφραγίδα του (δίκτυο ύδρευσης, βιολογικός καθαρισμός, Πολιτιστικό Κέντρο, κλειστό γυμναστήριο κ.ά.), θυμίζοντας παράλληλα τις τεράστιες δυσκολίες και τις αντιδράσεις που προκαλούσαν, ακόμη και στην τοπική κοινωνία, αποφάσεις και μεταρρυθμίσεις όπως για παράδειγμα η απόφαση για την επέκταση σχεδίου του οικισμού της Θέρμης.
Αναφερόμενος στην αφετηρία της διαδρομής του Γιώργου Κουγιάμη στην αυτοδιοίκηση ο κ. Παπαδόπουλος μίλησε για τη δημιουργία το καλοκαίρι του 1982 της παράταξης ‘Δημοκρατική Ενότητα’, «την μακροβιότερη σήμερα αυτοδιοικητική παράταξη στην Ελλάδα, την οποία ο Γιώργος ίδρυσε μαζί με νέους που είχαν καινοτόμες ιδέες αλλά και με παλαιότερους με εμπειρία, πάνω σε συμφωνημένες αρχές και με κύριο χαρακτηριστικό των μελών της την αγάπη για τον τόπο. Και η παράταξη αυτή, βασισμένη στις ίδιες αρχές, χωρίς δογματισμούς και κομματισμό, προσαρμοσμένη στις σύγχρονες ανάγκες και συνθήκες, με συνεχώς ανανεούμενο πολιτικό δυναμικό, ακόμη και σήμερα, διοικεί τον δήμο».

Ο δήμαρχος Θέρμης στάθηκε και στη συμβολή του Γιώργου Κουγιάμη στις μεγάλες μεταρρυθμίσεις που έγιναν στην αυτοδιοίκηση όπως η οικονομική αυτοτέλεια των ΟΤΑ με την θέσπιση των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων, ο «Καποδίστριας» κ.λπ. «Ο Γιώργος Κουγιάμης ήταν ένας άνθρωπος της αυτοδιοίκησης. Μπήκε στον πολιτικό στίβο επειδή αγαπούσε τους συντοπίτες του και τον τόπο του. Και είχε όραμα για το οποίο αγωνίστηκε, συγκρούστηκε, διεκδίκησε! Ο Γιώργος θυσίασε πολλά για τον τόπο μας. Και αν σήμερα η Θέρμη, η έδρα του ενιαίου Δήμου Θέρμης, είναι ένας τόπος που αξίζει να ζούμε, ένας τόπος που συνεχώς ελκύει νέους ανθρώπους, πρέπει πάντα να θυμόμαστε ότι ο Γιώργος Κουγιάμης ήταν αυτός που έβαλε τα θεμέλια. Ήταν εκείνος που δημιούργησε τις βάσεις.Πρέπει να θυμόμαστε το όραμά του, το έργο του, αλλά και τις θυσίες του. Και αυτή η μνήμη πρέπει να διατηρηθεί. Οι νεότερες γενιές πρέπει να θυμούνται εκείνους που αγωνίστηκαν για το δικό τους παρόν. Το ελάχιστο που μπορούμε να κάνουμε λοιπόν, εμείς ως άνθρωποι της αυτοδιοίκησης, ως συνοδοιπόροι και συναγωνιστές, φίλοι και φίλες του Γιώργου Κουγιάμη είναι να διασφαλίσουμε την αναφορά στο όνομα και το έργο του. Γι’ αυτό, ως ελάχιστο φόρο τιμής, με ομόφωνη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου, στο εξής το κλειστό γυμναστήριο Θέρμης όπως και ο δρόμος Θέρμης – Τριαδίου θα φέρουν το όνομα του Γιώργου Κουγιάμη». Κλείνοντας την ομιλία του ο κ. Παπαδόπουλος δήλωσε συγκινημένος: «Γιώργο Κουγιάμη σε ευχαριστούμε! Δεν θα σε ξεχάσουμε ποτέ!».

Ο πρώην νομάρχης Κώστας Παπαδόπουλος αναφέρθηκε στους κοινούς αγώνες του με τον Γιώργο Κουγιάμη στη Νομαρχία, αλλά και στη συνεργασία τους όσο ακόμη ήταν δήμαρχος Θέρμης. «Ο Γιώργος είχε όραμα, ήταν αποφασιστικός και έπαιρνε γρήγορες αποφάσεις», σημείωσε ο πρώην νομάρχης. Αναφέρθηκε συγκεκριμένα στη συμβολή του Γιώργου Κουγιάμη, όσο ακόμη ήταν δήμαρχος, στο να δοθεί λύση στη διαχείριση των απορριμμάτων της Θεσσαλονίκης λέγοντας ότι έπαιξε ρόλο στη χωροθέτηση του ΧΥΤΑ Μαυροράχης αλλά συγχρόνως, έως ότου γίνει ο ΧΥΤΑ, διατηρήθηκε και η χωματερή των Ταγαράδων για να μην έρθει σε αδιέξοδο η Θεσσαλονίκη. Ο κ. Παπαδόπουλος ανέφερε επίσης στη συμβολή του Γιώργου Κουγιάμη στην εξεύρεση χώρου για την κατασκευή του νέου περιφερειακού μεγάρου στη δυτική Θεσσαλονίκη, όπως και στην εκπόνηση μελετών, και μάλιστα με πολύ μικρό κόστος, για την κατασκευή εκατοντάδων νέων σχολείων στη Θεσσαλονίκη προκειμένου να εξαλειφθεί το φαινόμενο της διπλοβάρδιας.

Σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά της η Ιωάννα Ζαχαράκη, αντιδήμαρχος του δήμου Ζόλινγκεν (Γερμανία) και πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής του Δικτύου Ελλήνων Αιρετών Αυτοδιοίκησης της Ευρώπης, αφού εξέφρασε τα συλλυπητήριά της για τον θάνατο του Γιώργου Κουγιάμη, αναφέρθηκε στη συμβολή του για την ίδρυση και τη λειτουργία του Δικτύου. «Ως αντινομάρχης Θεσσαλονίκης αλλά και ως πρόεδρος της Ανατολικής ο Γιώργος Κουγιάμης αγκάλιασε την ιδέα της ίδρυσης του Δικτύου μας και την έκανε πράξη το 2001, κατοχυρώνοντας την παρουσία του στην έδρα του Αποδήμου Ελληνισμού, στη Θεσσαλονίκη. Ως άνθρωπος της αυτοδιοίκησης αναγνώρισε τη σημασία της δικτύωσης και του συντονισμού των ελληνικής καταγωγής των αιρετών στην Ευρώπη. Τις προβλέψεις του και την ορθότητα της στρατηγικής του τις πιστοποιεί η εικοσαετής και πλέον λειτουργία του Δικτύου. Δεν θα ξεχάσουμε την προσφορά του».

Ιδιαίτερα συγκινητική ήταν η ομιλία της Άννας Μίχου, συντρόφου του Γιώργου Κουγιάμη η οποία αναφέρθηκε στο πάθος και την αγάπη την οποία έτρεφε ο Γιώργος για τον τόπο του και την αυτοδιοίκηση. «Ο Γιώργος έβλεπε μπροστά από την εποχή του, εμπιστευόταν τους συνεργάτες του, τους οποίους καθοδηγούσε αλλά και μάθαινε απ’ αυτούς, τους έδινε αρμοδιότητες και έβαλε τα θεμέλια για την μετέπειτα εξέλιξη της περιοχής της Θέρμης». Η κ. Μίχου ανέφερε ενδεικτικά κάποιες πρωτοβουλίες της δημαρχιακής θητείας του Γιώργου Κουγιάμη που έδειχναν τον οραματικό και αποφασιστικό χαρακτήρα του. Σημείωσε συγκεκριμένα, την αποφασιστικότητα που επέδειξε για την παραχώρηση χώρου προκειμένου να ανεγερθεί το Τεχνολογικό Μουσείο, καθώς και την ιδέα της ίδρυσης ενός διαδημοτικού φορέα, της «Ανατολικής», πριν καν ακόμη ωριμάσουν πολιτικές σαν κι αυτές του «Καποδίστρια» για τη συνεργασία μεταξύ δήμων, αλλά και άλλων φορέων. Κάνοντας μια πιο προσωπική αναφορά, η κ. Μίχου σημείωσε πως «ο Γιώργος ήταν ο σύντροφός μου. Σε κάποιο από τα βιογραφικά του είχαμε γράψει πως ο Γιώργος Κουγιάμης έκανε τρία παιδιά, την Άννα, το Θόδωρο και τον Απόστολο, αλλά αυτό ήταν λάθος, γιατί στην πραγματικότητα ο Γιώργος έκανε τρία παιδιά αλλά είχε πέντε, είχε και τον Γιώργο και τον Άγγελο και γι’ αυτό θα τον ευγνωμονώ». Η κ. Μίχου ευχαρίστησε τον δήμαρχο Θέρμης και σύσσωμο το δημοτικό συμβούλιο για την απόδοση τιμής στον Γιώργο Κουγιάμη καθώς και τους εργαζόμενους του δήμου που βοήθησαν στη διοργάνωση της εκδήλωσης.

Τους κυριότερους σταθμούς στην αυτοδιοικητική διαδρομή του Γιώργου Κουγιάμη περιέγραψε η πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Νανά Παπαδάλη.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την Έλλη Πασπαλά η οποία με τις ερμηνείες της αλλά με όσα είπε για τον ξάδελφό της Γιώργο Κουγιάμη σκόρπισε συγκίνηση.

Αμέσως μετά, ο δήμαρχος Θέρμης Θεόδωρος Παπαδόπουλος, μαζί με τον πρώην νομάρχη Κώστα Παπαδόπουλο, στελέχη της αυτοδιοίκησης και μέλη της οικογένειας του Γιώργου Κουγιάμη, προχώρησαν στην αποκάλυψη των πινακίδων που φέρει το όνομά του στο κλειστό γυμναστήριο καθώς και στον δρόμο Θέρμης – Τριαδίου.