Εγκαινιάστηκε το Πάρκο Φυτοποικιλότητας Καρδίας με τα χίλια σπάνια φυτά

 

Πραγματοποιήθηκαν σήμερα, Κυριακή 3 Ιουλίου τα εγκαίνια  του Πάρκου Φυτοποικιλότητας στην Καρδία από το δήμαρχο Θέρμης Θεόδωρο Παπαδόπουλο. Πρόκειται για ένα Πάρκο πρότυπο, μοναδικό στην Ελλάδα, το οποίο φιλοξενεί χίλια φυτά από 70 φυτικά είδη και υποείδη τα οποία δεν υπάρχουν στο εμπόριο, αλλά είναι φυτά εξημερωμένα, τα οποία συλλέχθηκαν σε βοτανικές αποστολές και προήλθαν από άγρια είδη της ευρύτερης περιοχής της Μακεδονίας και των βόρειων συνόρων της χώρας. Το Πάρκο φυτοποικιλότητας είναι και ένας τόπος αναψυχής αφού διαθέτει και παιδική χαρά, ενώ σύντομα, όπως επισήμανε ο δήμαρχος Θέρμης, θα αποτελέσει και ένα χώρο – τόπο μάθησης καθώς θα συνδεθεί με το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης στο Λιβάδι ώστε να μπορούν να το επισκέπτονται σχολεία από το δήμο Θέρμης αλλά και άλλων περιοχών.

Σε δήλωσή του στο πλαίσιο των εγκαινίων ο κ. Παπαδόπουλος τόνισε πως «εγκαινιάζουμε σήμερα το Πάρκο φυτοποικιλότητας στο οποίο υπάρχουν πολλά φυτά απειλούμενα, τα οποία διατηρούνται και υπάρχει το γεννητικό τους υλικό μέσα από το οποίο γίνεται προσπάθεια να αναπαραχθούν. Παράλληλα, το Πάρκο είναι ένα εργαλείο για τους εκπαιδευτικούς, σε συνδυασμό με το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Ανατολικής Θεσσαλονίκης το οποίο λειτουργεί όπως είναι γνωστό στην Θέρμη και συγκεκριμένα στο ορεινό Λιβάδι».

Ο πρόεδρος της Κοινότητας Καρδίας Ιωακείμ Τρικαλιάρης τόνισε πως «το Πάρκο αποτελεί ένα στολίδι όχι μόνο για την Καρδία, αλλά για την ευρύτερη περιοχή» και απηύθυνε έκκληση σε όλους να συμβάλουν στην προσπάθεια προστασίας του από βανδαλισμούς: «Είναι σημαντικό  ο κάθε κάτοικος της περιοχής, το κάθε παιδί που παίζει και ο κάθε γονιός ή ακόμη και η κάθε παρέα ή επισκέπτης να θέσουν το Πάρκο υπό την προστασία τους και με ατομική ευθύνη να διαφυλάξουν το χώρο και τα φυτά».

Η εξωτερική συνεργάτης του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ,  αρχιτέκτονας τοπίου, γεωπόνος, Μαρίνα Παναγιωτίδου, η οποία είχε την ευθύνη επίβλεψης της κατασκευής του, σημείωσε πως το Πάρκο θα πρέπει να  λειτουργήσει ως εργαλείο περιβαλλοντικής εκπαίδευσης. «Λόγω της πανδημίας δεν μπορέσαμε να το κάνουμε αυτό ακόμη πράξη. Ευελπιστούμε ωστόσο να έρθουν τα σχολεία μας για  να γνωρίσουν φυτά σπάνια, απειλούμενα τα οποία είναι δύσκολο να τα προσεγγίσει κανείς στην φύση. Καλούμε την τοπική κοινωνία και τους όμορους δήμους να φέρουν τα παιδιά εδώ για να μάθουν τα φυτά της ελληνικής φύσης και να προστατέψουμε το περιβάλλον». Στη συνέχεια η κ. Παναγιωτίδου ξενάγησε όλους τους παρευρισκόμενους στους χώρους του Πάρκου και εξήγησε τη σπουδαιότητα αλλά και σπανιότητα των φυτών που φιλοξενούνται σε αυτό.

Θερμές ευχαριστίες στο πλαίσιο της χθεσινής τελετής εξέφρασαν τόσο ο δήμαρχος όσο και ο πρόεδρος της Κοινότητας Καρδίας προς τη Δρ. Ελένη Μαλούπα, διευθύντρια Ερευνών & Συντονίστρια Έργου από το Ινστιτούτο Φυτικής Αναπαραγωγής και Γενετικών Πηγών, καθώς και σε όλο το σπουδαίο επιστημονικό και τεχνικό προσωπικό του Ινστιτούτου, αρχικά για  την πρόταση που έκανε στον Δήμο θέρμης ώστε να δημιουργηθεί αυτό το πάρκο, αλλά και για την εξαιρετική τους δουλειά κατά το στάδιο της υλοποίησης. Μάλιστα η κυρία Μαλούπα ως εθνική εκπρόσωπος των Ελληνικών Βοτανικών Κήπων στην Ευρώπη παρουσίασε το Πάρκο Φυτοποικιλότητας Καρδίας στο 9ο Συνέδριο των Βοτανικών Κήπων της Ευρώπης τον περασμένο Μάιο, κάνοντας το γνωστό Παγκοσμίως.

Θερμές ευχαριστίες εκφράστηκαν και προς την κ. Παναγιωτίδου για τις ακούραστες προσπάθειές της ώστε να δημιουργήσει αυτό το μοναδικό Πάρκο στον δήμο Θέρμης. Στα εγκαίνια του Πάρκου παραβρέθηκαν οι Αντιδήμαρχοι Απόστολος Τσολάκης, Στυλιανός Αποστόλου, Αργύρης Μωραΐτης και Κωνσταντίνος Κουγιουμτζίδης, και απλοί πολίτες οι οποίοι ξεναγήθηκαν στους χώρους του Πάρκου.

Το Πάρκο φυτοποικιλότητας εντάσσεται στο έργου CONSE PP, το οποίο υλοποιήθηκε στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Διασυνοριακής Συνεργασίας INTERREG IPA CBC “Greece-Albania 2014-2020”.

 

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ

Storage24
Storage24
sms-marketing.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ