Πράσινο φως από την αποκεντρωμένη για αυξήσεις κατά 35% στα δημοτικά τέλη του δήμου Θεσσαλονίκης

της Βαρβάρας Ζούκα

Το πράσινο φως, ώστε να τεθεί σε ισχύ η απόφαση για αυξήσεις κατά 35% στα δημοτικά τέλη του δήμου Θεσσαλονίκης για το τρέχον έτος, την οποία έλαβε το δημοτικό συμβούλιο με την προηγούμενη σύνθεσή του, έδωσε κατά πληροφορίες η αποκεντρωμένη διοίκηση Μακεδονίας – Θράκης.

Το αποτέλεσμα του ελέγχου νομιμότητας της αποκεντρωμένης διοίκησης αναφορικά με την απόφαση του δημοτικού συμβουλίου Θεσσαλονίκης για τις αναπροσαρμογές των ανταποδοτικών τελών έφτασε σήμερα στα χέρια του δήμου.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η αποκεντρωμένη διοίκηση επί της ουσίας θεωρεί ισχυρή την απόφαση του δημοτικού συμβουλίου ως προς το σκέλος της που αφορά τις αυξήσεις κατά 35% στα δημοτικά τέλη. Αντίθετα, ακυρώνει μερικώς την επίμαχη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου στο σκέλος της που αφορά μειώσεις τελών για ευπαθείς ομάδες και την καθιέρωση ειδικού συντελεστή για ιερούς ναούς, βάσει νομοθετικών διατάξεων που προβλέπουν ότι για να προχωρήσουν διαδικασίες μειώσεων απαιτείται απόλυτη πλειοψηφία των μελών του δημοτικού συμβουλίου.

Σημειώνεται ότι η επίμαχη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, κατά τη διάρκεια της οποίας η απελθούσα διοίκηση του Κωνσταντίνου Ζέρβα είχε εισηγηθεί αυξήσεις στα δημοτικά τέλη κατά 35%, είχε διεξαχθεί στις 19 Δεκεμβρίου 2023. Αρχικά είχε γίνει γνωστό ότι η πρόταση απορρίπτεται, αλλά εν εν συνεχεία με ορθή επανάληψη της απόφασης, όπως αποκάλυψε το mypirtal.gr, είχε γνωστοποιηθεί ότι το δημοτικό συμβούλιο ενέκρινε τις αυξήσεις.

Συγκεκριμένα, υπέρ της πρότασης για αυξήσεις είχαν ψηφίσει οι Ναταλία Βαρσάμη, Ιωάννα Κοσμοπούλου, Μιχάλης Κούπκας, Πέτρος Λεκάκης, Αλέξανδρος Μπαρμπουνάκης και Χάρης Αηδονόπουλος.

Αντίθετα, την πρόταση είχαν καταψηφίσει οι Νέλλη Αηδονά, Χρήστος Αναστασάκης, Μαρία Αρβανιτίδου, Λουκία Αργυριάδου, Χριστίνα Αρχοντή, Στέφανος Γωγάκος, Σωκράτης Δημητριάδης, Σωτήρης Ζαριανόπουλος, Νίκος Ζεϊμπέκης, Ερωτόκριτος Θεοτοκάτος, Κώστας Ιακώβου, Ρία Καλφακάκου, Μαρία Καραγιάννη, Ανδρέας Κουράκης, Μιχάλης Κωνσταντινίδης, Κωνσταντίνος Μελετιάδης, Βασίλης Μωυσίδης, Γιώργος Ορφανός, Μαρία Πασχαλίδου, Σάκης Τζακόπουλος και Μιχάλης Τρεμόπουλος.

Της ψηφοφορίας απείχαν οι Βασίλης Γάκης, Άννα Ανδρουλάκη, Σπύρος Βούγιας, Γιώργος Αβαρλής, Δημήτρης Δαγκλής, Γιώργος Ρακκάς, Στεφανία Τανιμανίδου και Δρόσος Τσαβλής, ενώ η Ιωάννα Σπανού είχε ψηφίσει λευκό.

Δεδομένου ότι οι αρνητικές ψήφοι ήταν περισσότερες από τις λευκές είχε θεωρηθεί εκ πρώτης ότι η πρόταση για αυξήσεις στα δημοτικά τέλη απορρίπτεται. Ωστόσο, οι υπηρεσίες του δήμου επανήλθαν, επικαλούμενες διατάξεις, βάσει των οποίων η πρόταση για τα ανταποδοτικά τέλη θα πρέπει να εγκριθεί σε κάθε περίπτωση, εφόσον δεν έχει κατατεθεί εναλλακτική πρόταση, όπως συμβαίνει και στην περίπτωση της κατάρτισης του δημοτικού προϋπολογισμού.

«Το δημοτικό συμβούλιο Θεσσαλονίκης αποφάσισε την έγκριση, σύμφωνα με το αποτέλεσμα της ονομαστικής ψηφοφορίας, του καθορισμού συντελεστών τελών καθαριότητας – φωτισμού και δημοτικού φόρου για κάλυψη των προβλεπόμενων δαπανών καθαριότητας – φωτισμού ηλεκτροδοτούμενων χώρων, για το έτος 2024, χωρίς να υπάρξει τοποθέτηση υπέρ κάποιας άλλης πρότασης από τους συμβούλους που αντιτίθενται στην υποβληθείσα», αναφέρεται μεταξύ άλλων στην απόφαση του δημοτικού συμβουλίου.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ

Storage24
Storage24
sms-marketing.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ