Χωρίς αναφορές και παράπονα πολιτών για όχληση από τα κουνούπια λειτουργεί, μέχρι στιγμής, φέτος η τηλεφωνική γραμμή της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας για την εξυπηρέτηση του κοινού καθώς, όπως επισημαίνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η προϊσταμένη του τμήματος περιβαλλοντικής υγιεινής και υγειονομικού ελέγχου της Περιφέρειας Mαρία Πιπερίδου, «τα επίπεδα της όχλησης είναι χαμηλότερα από άλλες χρονιές, πιθανώς λόγω καιρικών συνθηκών». Η κ. Πιπερίδου αναφέρει ότι η γραμμή λειτουργεί χωρίς χρέωση και σημειώνει ότι οι πολίτες μπορούν να καλούν στον αριθμό 8001124424.
Στο μεταξύ, τη δυνατότητα να ενημερώνουν τους υπευθύνους του προγράμματος καταπολέμησης των κουνουπιών έχουν εδώ και λίγες μέρες οι χρήστες της ηλεκτρονικής εφαρμογής Mosquito Vision που αναπτύχθηκε από την εταιρεία «Οικοανάπτυξη» για την παροχή έγκαιρης και έγκυρης ενημέρωσης, όσον αφορά τους πληθυσμούς των κουνουπιών.
Πιο συγκεκριμένα, μέσω της επιλογής Citizen Science, ο χρήστης που θα κατεβάσει δωρεάν την εφαρμογή στο κινητό του, μπορεί να πατήσει παρατεταμένα στον χάρτη που εμφανίζεται ώστε να υποδείξει ένα συγκεκριμένο σημείο ως εστία αναπαραγωγής κουνουπιών. Επιπλέον έχει τη δυνατότητα να συμπληρώσει τη φόρμα όχλησης που είναι διαθέσιμη, προκειμένου να αναφέρει τα στοιχεία του, τις ώρες και την ένταση της όχλησης από τα κουνούπια αλλά και τα προσωπικά του σχόλια.
Το Mosquito Vision αναπτύχθηκε στο πλαίσιο διακρατικού ερευνητικού έργου Ελλάδας- Γερμανίας, σε συνεργασία της «Οικοανάπτυξης» με τον Τομέα Μετεωρολογίας- Κλιματολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Χρησιμοποιεί μοντέλο τεχνητής νοημοσύνης για την πρόβλεψη των πληθυσμών των ακμαίων κουνουπιών και υλοποιείται με τη χρήση αλγορίθμων μηχανικής μάθησης. Η εκπαίδευση του μοντέλου έχει βασιστεί σε υδρομετεωρολογικά, κλιματολογικά, γεωγραφικά, εντομολογικά και άλλα δεδομένα σε βάθος χρόνου δεκαετιών.
Σε εξέλιξη η δεύτερη φάση των ψεκασμών από αέρος
Άλλωστε, σε εξέλιξη βρίσκεται η δεύτερη φάση των ψεκασμών (προνυμφοκτονιών) για τα κουνούπια από αέρος. Η κ. Πιπερίδου διευκρινίζει ότι η πρώτη φάση των ψεκασμών πραγματοποιήθηκε στις αρχές Ιουνίου αφού προηγήθηκε η κάλυψη με νερό της επιφάνειας των ορυζώνων και ο ψεκασμός των καλλιεργειών από τους αγρότες. Θα ακολουθήσει και μια τρίτη φάση ψεκασμών από αέρος και στη συνέχεια θα πραγματοποιηθούν ακμαιοκτονίες από αέρος σε συγκεκριμένες περιοχές, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Στη διαδικασία χρησιμοποιείται βιολογικό σκεύασμα εγκεκριμένο από το αρμόδιο υπουργείο, το οποίο, όπως επισημαίνει η Προϊσταμένη του τμήματος περιβαλλοντικής υγιεινής και υγειονομικού ελέγχου, είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικό. Παράλληλα, ενδεικτικό της φετινής καλύτερης κατάστασης που επικρατεί σε σχέση με άλλες χρονιές είναι το γεγονός ότι δεν υπήρξε ως τώρα διαφυγή κουνουπιών από τους ορυζώνες, στην απέναντι πλευρά του Θερμαϊκού Κόλπου και συγκεκριμένα στις ακτές της Περαίας.
Κρίσιμο στοιχείο οι αεροψεκασμοί στους ορυζώνες
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της «Οικοανάπτυξης» Σπύρος Μουρελάτος χαρακτηρίζει κρίσιμο στοιχείο στις προσπάθειες καταπολέμησης των κουνουπιών τους αεροψεκασμούς στους ορυζώνες καθώς, όπως λέει, «τα κουνούπια των ορυζώνων, τόσο στις περιοχές της δυτικής Θεσσαλονίκης όσο και των Σερρών, δεν ενοχλούν μόνο τα χωριά της περιοχής αλλά έχουν και μια ευρύτερη επιρροή, καθώς οι πληθυσμοί τους μετακινούνται». Στο πλαίσιο αυτό εκτιμά ως θετική τη μη μεταφορά κουνουπιών από τους ορυζώνες της Θεσσαλονίκης στις δυτικές συνοικίες της πόλης αλλά και στην Περαία.
Στο ερώτημα, ωστόσο, αν τα στοιχεία αυτά προμηνύουν χαμηλότερα ποσοστά όχλησης από τα κουνούπια τους επόμενους μήνες απαντά αρνητικά. Σημειώνει, πάντως, ότι ως τώρα δεν έχει κάνει την εμφάνισή του ο ιός του Δυτικού Νείλου ενώ συνήθως καταγράφονται κρούσματα σε κοτόπουλα ή μολυσμένα κουνούπια στις αρχές Ιουλίου. Αργότερα εμφανίζονται και κρούσματα σε ανθρώπους, ενώ το πλήθος τους τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τον αριθμό τους τον Ιούλιο. Αν τα κρούσματα του Ιουλίου σε ανθρώπους είναι λίγα, αυτό θεωρείται μια καλή εξέλιξη με ευνοϊκή πρόβλεψη για τη συνέχεια ενώ αν είναι περισσότερα θεωρείται βέβαιο ότι τα κρούσματα τους επόμενους μήνες θα είναι πολλαπλάσια, εφόσον και οι θερμοκρασίες στις αρχές του φθινοπώρου διατηρηθούν σε υψηλά επίπεδα.