Επίσημη επίσκεψη Απ. Τζιτζικώστα στο Innsbruck της Αυστρίας

Επίσημη επίσκεψη στο Innsbruck της Αυστρίας πραγματοποίησε ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών, Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, ο οποίος έγινε δεκτός από τον Περιφερειάρχη του Τιρόλο Günther Platter, προσκεκλημένος ως κεντρικός ομιλητής σε τρεις εκδηλώσεις για τη Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης.

Ο Περιφερειάρχης του Τιρόλο και Πρόεδρος του Euregio Günther Platter, υποδέχτηκε τον κ. Τζιτζικώστα στην έδρα της Περιφέρειας, με ειδική τελετή. Οι δυο άνδρες είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν για μια σειρά από ζητήματα, όπως η αξιοποίηση των ευρωπαϊκών πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης και του νέου ΕΣΠΑ, με κεντρικό στόχο την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας του κορονοϊού, οι προκλήσεις με τις οποίες έρχονται αντιμέτωπες οι κυβερνήσεις και η αυτοδιοίκηση λόγω της κλιματικής κρίσης, η ενίσχυση της παραγωγικής και αναπτυξιακής διαδικασίας στις τοπικές ευρωπαϊκές οικονομίες και οι προοπτικές συνεργασίας των Περιφερειών του Τιρόλο και της Κεντρικής Μακεδονίας. Δεδομένου ότι ο κ. Platter διατέλεσε Υπουργός Εσωτερικών, αλλά και Άμυνας της Αυστρίας, οι δυο άνδρες αντάλλαξαν απόψεις για την ισότιμη συνεργασία των κυβερνήσεων με τις Περιφέρειες και τους Δήμους, αλλά και για τον ενισχυμένο ρόλο που πρέπει να έχει η Αυτοδιοίκηση, ως ο θεσμός ο οποίος είναι πιο κοντά στον πολίτη.

Στη συνέχεια ο κ. Τζιτζικώστας ήταν κεντρικός ομιλητής με θέμα τη διασυνοριακή συνεργασία, στο Ceremonial Act of 1st Euregio Municipalities Day, που πραγματοποιήθηκε στο Hall In Tirol, παρουσία Περιφερειαρχών, Δημάρχων και Αυτοδιοικητικών στελεχών της Αυστρίας και της Ιταλίας, δεδομένου ότι στο πρώτο Euregio συμμετέχουν τρεις ευρωπαϊκές περιοχές: το Τιρόλο, το Νότιο Τιρόλο και το Τρεντίνο.

Ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών αναφέρθηκε στην ανάγκη συνεργασίας των Περιφερειών και Δήμων της Ευρώπης μεταξύ τους, αλλά και στην ανάγκη της ευρύτερης δυνατής συμμετοχής των τοπικών κοινωνιών στη διαμόρφωση της Ευρώπης της επόμενης μέρας. «Ως Ευρωπαϊκή Επιτροπή των Περιφερειών στόχος μας είναι να αναπτύξουμε διασυνοριακές, διαπεριφερειακές και διαδημοτικές συνεργασίες σε όλη την Ευρώπη, καθώς πολλές περιοχές σε διαφορετικές χώρες έχουν κοινά χαρακτηριστικά και αντιμετωπίζουν κοινές προκλήσεις, ενώ από την άλλη και η γεωγραφική γειτνίαση Περιφερειών διαφορετικών χωρών έχει δείξει ότι τα προβλήματα δεν γνωρίζουν σύνορα. Έτσι άλλωστε απέδειξαν τη σπουδαιότητά τους και τη χρησιμότητά τους τα διασυνοριακά προγράμματα της ΕΕ, που έφεραν όχι μόνο τις τοπικές κοινωνίες, αλλά και τις χώρες πιο κοντά μεταξύ τους. Η Ευρώπη είναι το κοινό μας σπίτι και θέλουμε τα παραδείγματα καλών συνεργασιών να προβληθούν και να αξιοποιηθούν, ειδικά στον ευρύ διάλογο που διεξάγουμε ως Ευρωπαϊκή Επιτροπή των Περιφερειών για το Μέλλον της Ευρώπης», επισήμανε μεταξύ άλλων ο κ. Τζιτζικώστας.

Ακολούθως, ο κ. Τζιτζικώστας ήταν ομιλητής στο Πανεπιστήμιο του Innsbruck, σε εκδήλωση για το Μέλλον της Ευρώπης, παρουσία φοιτητών και ακαδημαϊκών στελεχών. Οι συμμετέχοντες, στην πλειοψηφία τους νέοι, κατέθεσαν τους προβληματισμούς, τις απόψεις, τις ιδέες και τον οραματισμό τους για την Ευρώπη του αύριο, για την Ευρώπη όπως θέλουν να εξελιχθεί τα επόμενα χρόνια. Ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών επισήμανε πως όλες οι παρατηρήσεις των πολιτών της Ευρώπης καταγράφονται, ομαδοποιούνται και θα κατατεθούν στη Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης, με στόχο οι ίδιοι οι πολίτες να έχουν ισχυρή φωνή και να διαμορφώσουν την επόμενη μέρα μιας καλύτερης Ευρώπης, μιας ΕΕ πιο κοντά στις τοπικές κοινωνίες και στις πραγματικές ανάγκες των πολιτών.

Ο κ. Τζιτζικώστας ήταν τέλος κεντρικός ομιλητής στην έναρξη του 11ου EGTC Platform Meeting. Ο Ευρωπαϊκός Όμιλος Εδαφικής Συνεργασίας (EGTC), αποτελεί μια ανοιχτή πλατφόρμα για την ανταλλαγή καλών πρακτικών υλοποίησης έργων μεταξύ των Περιφερειών και των Δήμων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών στην ομιλία του επισήμανε μεταξύ άλλων την ανάγκη για ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ των Περιφερειών και των Δήμων και για διαρκή ανταλλαγή τεχνογνωσίας, προκειμένου να επιτευχθεί στην πράξη η σύγκλιση των λιγότερο αναπτυγμένων ευρωπαϊκών περιοχών με τις πλέον αναπτυγμένες.

Ο κ. Τζιτζικώστας επισήμανε την ανάγκη για περισσότερη συνεργασία, συνοχή και αλληλεγγύη, για πιο πολλές διασυνοριακές, διακρατικές, διαπεριφερειακές και διαδημοτικές συνεργασίες, ειδικά μετά την υγειονομική κρίση και τις καταστροφικές συνέπειες της πανδημίας του κορονοϊού. «Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή των Περιφερειών έχει εκδώσει συγκεκριμένη γνωμοδότηση σχετικά με το μέλλον της διασυνοριακής συνεργασίας από τον προηγούμενο Ιούλιο.

Τα έργα που υλοποιήθηκαν και υλοποιούνται μέσα από τα διασυνοριακά προγράμματα της ΕΕ αποτελούν υπόδειγμα για το μέλλον της ενιαίας Ευρώπης και δίνουν λύσεις σε προβλήματα που έμεναν χωρίς απάντηση επί πολλά χρόνια λόγω της περιχαράκωσης πίσω από τα εθνικά σύνορα. Μείζονα ζητήματα προστασίας του περιβάλλοντος και της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, προκλήσεις που δημιουργεί η κλιματική κρίση, επιπτώσεις από φυσικές ή ανθρωπογενείς καταστροφές απαιτούν τη συνεργασία όλων μας, αφού η Ευρώπη είναι το κοινό μας σπίτι. Η απάντηση στις κοινές προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε δεν είναι σε καμιά περίπτωση το κλείσιμο των συνόρων, όπως έγινε πρόσφατα κατά τη διάρκεια της μεταναστευτικής κρίσης. Η λύση στα προβλήματά μας είναι περισσότερη και όχι λιγότερη Ευρώπη, είναι η συνοχή, η συνεργασία και η αλληλεγγύη», υπογράμμισε ο κ. Τζιτζικώστας.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ

Storage24
sms-marketing.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ