Δήμος Νεάπολης Συκεών: « Οι δημοτικοί λαχανόκηποι παράδειγμα προς μίμηση!»

Εκατό δικαιούχοι παρέλαβαν τους κήπους τους – Δέκα χρόνια λειτουργίας του θεσμού της αστικής γεωργίας

Με την παρουσία του δημάρχου, της αρμόδιας αντιδημάρχου και υπηρεσιακών στελεχών, οι 100 δικαιούχοι γης των τριών δημοτικών λαχανόκηπων, υπέγραψαν την παραλαβή των κήπων τους. Η εκδήλωση έγινε στο κλειστό δημοτικό θέατρο στη Νεάπολη και στην παρουσίαση, ξεχώρισε το έντονο ενδιαφέρον των πολιτών για την δράση.

«Για τον δήμο, η λειτουργία των λαχανόκηπων είναι πολύ σημαντική, αρκεί να αναλογιστούμε το πόσες οικογένειες ωφελήθηκαν από αυτούς, όχι τόσο σε οικονομικό επίπεδο, αλλά στους τομείς της προσαρμογής και της κοινωνικής συνοχής. Για μένα, η μεγαλύτερη χαρά και ικανοποίηση ήταν αυτό που άκουσα από πολλούς καλλιεργητές, που μου είπαν ‘δήμαρχε, χάρη στον κήπο ούτε Covid καταλάβαμε, ούτε φυλακισμένοι στα σπίτια μείναμε’. Αυτό είναι το μεγαλύτερο όφελος από αυτήν την δράση, που την ξεκινήσαμε πριν δέκα χρόνια, τη συντηρούμε και θα τη συνεχίσουμε. Πέρα από αυτό, οφείλω να τονίσω πως πριν από έξι χρόνια, η τότε κυβέρνηση αποφάσισε να σταματήσει το πρόγραμμα των δημοτικών λαχανόκηπων, παρότι είχε την έγκριση της ευρωπαϊκής επιτροπής. Εμείς όμως αποφασίσαμε να συνεχίσουμε τη λειτουργία τους καλύπτοντας το κόστος από το ταμείο του δήμου. Αν το ενδιαφέρον συνεχίσει να είναι τόσο μεγάλο, ίσως θα πρέπει να δούμε αν μπορούμε να βρούμε κι άλλους χώρους» είπε ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών Σίμος Δανιηλίδης.

«Για μία ακόμη χρονιά οι δημοτικοί λαχανόκηποι που αποτελούν πρότυπο αστικής καλλιέργειας σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο, διατίθενται στους πολίτες του δήμου μας. Η Υπηρεσία Πρασίνου βρίσκεται στη διάθεση των καλλιεργητών για να λειτουργήσει συμβουλευτικά μέσω των γεωπόνων της σε θέματα καλλιέργειας, λίπανσης και άρδευσης αλλά και πρακτικά για να συνδράμει σε οποιοδήποτε πρόβλημα προκύψει.