Δήμος Αμπελοκήπων Μενεμένης: Εγκαινιάστηκε έκθεση κειμηλίων από την Μικρά Ασία

Εγκαινιάστηκε το απόγευμα της Δευτέρας 13/3 στη Μονή Λαζαριστών η εξαιρετική έκθεση προσφυγικών κειμηλίων της Ιεράς Μητρόπολης Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως με τίτλο «ΚΙΒΩΤΟΣ ΜΝΗΜΗΣ – ΜΙΚΡΑ ΑΣΙΑ, ΧΑΙΡΕ!» παρουσία του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κκ Ιερώνυμου και του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως κκ Βαρνάβα. Στην εκδήλωση παρέστη και ο Δήμαρχος Αμπελοκήπων-Μενεμένης και Α’ Αντιπρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος Λάζαρος Κυρίζογλου ενώ επίσης παρέστησαν η Υπουργός Πολιτισμού κ. Λίνας Μενδώνη, ο Υφυπουργός Εσωτερικών αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας-Θράκης κ. Σταύρος Καλαφάτης, ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας κ. Απόστολος Τζιτζικώστας, η Αντιπεριφερειάρχης Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης κ. Βούλα Πατουλίδου, Βουλευτές της Α΄ και Β’ Εκλογικής Περιφέρειας Θεσσαλονίκης και πλήθος κόσμου.

Στην ομιλία του, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Νεαπόλεως-Σταυρουπόλεως τόνισε μεταξύ άλλων: «Η Μικρασιατική Καταστροφή είναι ιστορικά αναμφισβήτητο ότι υπήρξε το δεύτερο τραγικότερο γεγονός μετά την Άλωση της Πόλης. Ίσως γιατί παραμένουν σβηστές οι λυχνίες των Εκκλησιών της Αποκάλυψης. Ίσως γιατί μένουν εκεί κολώνες και μάρμαρα, ναοί και αρχαία θέατρα που πάνω τους κουβαλούν «τη γλώσσα όπως μας την έδωσαν ελληνική», για να θυμίζουν ότι οι Έλληνες απ’ όπου κι αν πέρασαν, αγάπησαν με πάθος το θείο, δημιούργησαν πολιτισμό και πορεύτηκαν στον δρόμο του φωτός.

Και να, τώρα, εγώ, 100 χρόνια μετά, Επίσκοπος και ποιμένας της Εσπερίας Θεσσαλονίκης, παιδί της προσφυγιάς, έρχομαι να εναποθέσω σήμερα τους ασφόδελους της μνημοσύνης στους προγονικούς τάφους, κουβαλώντας την κυτταρική μνήμη που μου κληροδοτήθηκε, σε αυτή την καταληκτήρια εκδήλωση, η οποία έχει το χαρακτηριστικό γνώρισμα της ταυτότητας των ανθρώπων της Ανατολής, της Ιωνίας, του Πόντου, της Καππαδοκίας και της Ανατολικής Θράκης, δηλαδή της πίστης που έγινε καράβι και έσωσε αυτό τον ευλογημένο λαό.»

Η έκθεση πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού και την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και συνιστά φόρο τιμής στη μνήμη των 100 χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή, καθώς η μητρόπολη Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως, στα δυτικά της Θεσσαλονίκης υπήρξε κατεξοχήν χώρος υποδοχής των προσφύγων από την Ιωνία, τον Πόντο, την Καππαδοκία και την Ανατολική Θράκη.

Μεταξύ των 85 εκθεμάτων συγκαταλέγονται κειμήλια από ενοριακούς ναούς από το μουσείο «Προσφυγικού Ελληνισμού» της Ιεράς Μητροπόλεως, όπως, φορητές εικόνες, μεταλλικά και ξυλόγλυπτα λειτουργικά σκεύη και αντικείμενα καθώς και έντυπες εκδόσεις εκκλησιαστικού και όχι μόνο περιεχομένου.

Ξεχωρίζει το ξυλόγλυπτο κουβούκλιο επιταφίου που μετέφεραν οι πρόσφυγες από τα Άδανα. Σύμφωνα με τους ειδικούς αρχαιολόγους, είναι αφενός νεότερο ως προς την χρονολόγηση και αφετέρου πολλά από αυτά αποτελούν προϊόντα λαϊκής καλλιτεχνικής παραγωγής, ωστόσο περικλείουν και εμπεριέχουν συναισθηματικές μνήμες τον αγώνα, την αγωνία και τον πόνο των προσφύγων, γνωρίσματα που τα καθιστούν ανεκτίμητα. Κατά την διάρκεια των εγκαινίων τιμήθηκαν οι κυρίες Χάρις Αλεξίου και Μιμή Ντενίση, για τη σχέση, την συμβολή τους στην ανάδειξη της Ιστορίας και της παράδοσης του Μικρασιατικού Ελληνισμού μέσα από το καλλιτεχνικό τους έργο. Στις δύο κυρίες ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως απένειμε τον Σταυρό και το Παράσημο του Καππαδόκη Μεγαλομάρτυρα και Πολιούχου της Μητρόπολης, του Αγίου Γεωργίου.

Η Έκθεση θα φιλοξενείται στις εγκαταστάσεις της Μονής Λαζαριστών έως τις 30 Ιουνίου 2023. Οι ώρες λειτουργίας είναι, από Δευτέρα-Κυριακή 10:00 – 18:00 και η είσοδος είναι ελεύθερη.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ

Storage24
Storage24
sms-marketing.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ