Δήλωση Τζιτζικώστα για την Ημέρα Μνήμης του Μακεδονικού Αγώνα

Σε δήλωση για τη σημερινή ημέρα τιμής και μνήμης του Μακεδονικού Αγώνα προέβη ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας.

Ο κ. Τζιτζικώστας στη δήλωσή του αναφέρει μεταξύ άλλων ότι «η Ημέρα Μνήμης του Μακεδονικού Αγώνα, είναι μία σπουδαία ημέρα για τον τόπο μας και ολόκληρη την Ελλάδα. Σήμερα τιμούμε τους ήρωες και αγωνιστές του έθνους μας, που έδωσαν τη ζωή τους για την ελευθερία μας. Τιμούμε το γηγενή πληθυσμό της Μακεδονίας, που πολέμησε, αλλά και για δεκαετίες σήκωσε το βάρος της διατήρησης της εθνικής ταυτότητας. Τιμούμε τους ήρωες, που ήρθαν από όλα τα μήκη και τα πλάτη της ελεύθερης Ελλάδας και αγωνίστηκαν με συγκλονιστική γενναιότητα και αυταπάρνηση. Τιμούμε τον άμαχο πληθυσμό, που βοήθησε με όλες του τις δυνάμεις τον αγώνα, συγκεντρώνοντας εφόδια, τρόφιμα και φάρμακα. Τιμούμε τους ιερείς και τους δασκάλους, που χωρίς να υπολογίσουν κανένα κόστος κράτησαν άσβεστο το φως της πίστης και της ιστορίας. Και βέβαια τιμούμε τον Παύλο Μελά, τον ήρωα που με την θυσία του στις 13 Οκτωβρίου 1904 σφράγισε την ελευθερία της Μακεδονίας».

Στη δήλωσή του ο κ. Τζιτζικώσταςυπογραμμίζει επίσης ότι «ο Μακεδονικός Αγώνας αποτέλεσε τον πιο καθοριστικό κρίκο στην αλυσίδα των εξεγέρσεων για την απελευθέρωση της Μακεδονίας. Και σήμερα αποτελεί μία από τις πιο ένδοξες, τις πιο λαμπρές σελίδες της πορείας της νεότερης ελληνικής Ιστορίας. Της πορείας που οδήγησε στον διπλασιασμό του εδάφους της Ελλάδας. Της πορείας που φώτισε ολόκληρο τον Ελληνισμό. Της πορείας για μια ελεύθερη αδούλωτη πατρίδα, που έμαθε να μη φοβάται κανέναν και τίποτα, που έμαθε να είναι έτοιμη ανά πάσα στιγμή να δώσει απαντήσεις σε όποιον την αμφισβητεί, σε όποιον την επιβουλεύεται. Και η Ιστορία έχει γραφεί και δεν αλλάζει. Όπως δεν αλλάζει, δεν παραχαράσσεται και δεν πλαστογραφείται, η ιστορικότητα, η μοναδικότητα και η ελληνικότητα της Μακεδονίας. Καμία σκοπιμότητα δεν μπορεί να αναμετρηθεί με την ένδοξη Ιστορία μας, με την αυτοθυσία των ηρώων που έδωσαν τη ζωή τους για την ελευθερία και τη Μακεδονία. Όπως επίσης, κανένα εμπόδιο δεν είναι ανυπέρβλητο, όταν είμαστε ενωμένοι και κάνουμε βήματα μπροστά με αυτοπεποίθηση. Σήμερα, δεν είναι ούτε λίγες, ούτε μικρές οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε: Ο πόλεμος στο ευρωπαϊκό έδαφος, οι κλιμακούμενες τουρκικές προκλήσεις, ο πληθωρισμός και η ακρίβεια που πλήττουν κάθε ελληνική οικογένεια, η κλιματική κρίση που απειλεί τις ζωές και τις περιουσίες των πολιτών, αλλά και η άνευ προηγουμένου ενεργειακή κρίση, συνθέτουν το δύσκολο περιβάλλον μέσα στο οποίο πρέπει να προχωρήσουμε. Έχοντας όμως το παράδειγμα των προγόνων μας ως οδηγό και με ενότητα και πίστη στις δυνάμεις μας, μπορούμε και πρέπει να υψώσουμε το βλέμμα πιο πέρα και πιο πάνω από τα εμπόδια. Είναι η ώρα να κοιτάξουμε το μέλλον με αυτοπεποίθηση, που πηγάζει από το γεγονός ότι η Μακεδονία έχει αποδείξει πλέον ότι μπορεί να κερδίζει μάχες, μπορεί να πετυχαίνει μικρές και μεγάλες νίκες, μπορεί να πρωταγωνιστεί στην Ελλάδα και την Ευρώπη. Και όλοι μαζί, μπορούμε να νιώσουμε υπερηφάνεια και πατριωτισμό, τον υγιή και εξωστρεφή πατριωτισμό, που είναι η αντίρροπη δύναμη, τόσο στην κρίση και την παρακμή που βιώσαμε την προηγούμενη δεκαετία, όσο και στις μεγάλες κοινωνικές, οικονομικές και εθνικές προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε σήμερα. Είναι η ώρα να ενωθούμε κάτω από το κοινό όραμα της Μακεδονίας του 2030, της ισχυρής Μακεδονίας της επόμενης δεκαετίας, μιας Περιφέρειας σύγχρονης, έξυπνης, πράσινης και ανθρώπινης, που τιμάει πάντα την ιστορία της, αναδεικνύει την τεράστια πολιτιστική της κληρονομιά, βαδίζει με αυτοπεποίθηση στο μέλλον και αντανακλά τον καλύτερό μας εαυτό. Παρά τις δυσκολίες, μαζί θα τα καταφέρουμε».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ

Storage24
Storage24
sms-marketing.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ