Διαδημοτική συνεργασία βιβλιοθηκών για τα 200 χρόνια από την ιστορική μάχη των Βασιλικών

Με μία διαδημοτική συνεργασία δέκα οκτώ βιβλιοθηκών της Μακεδονίας θα τιμήσει η δημοτική βιβλιοθήκη και η Δημοτική Επιχείρηση Πολιτισμού Περιβάλλοντος και Αθλητισμού Δήμου Θέρμης τη συμπλήρωση 200 χρόνων από την ελληνική επανάσταση. Αποτέλεσμα θα είναι ομαδική έκθεση με θέμα την ελληνική επανάσταση και συγκεκριμένα για τη βιβλιοθήκη της Θέρμης, την ιστορική μάχη και το ολοκαύτωμα των Βασιλικών η οποία θα πλαισιώσει τις επετειακές εκδηλώσεις οι οποίες θα διοργανωθούν στο δήμο Θέρμης. Η δράση της ΔΕΠΠΑΘ δεν θα περιοριστεί στην ομαδική αυτή έκθεση, αλλά θα εμπλουτιστεί με παράλληλες πολιτιστικές εκδηλώσεις που θα εστιάσουν στα ιστορικά γεγονότα με αφορμή την επετειακή συμπλήρωση των 200 χρόνων από την ιστορική μάχη και το ολοκαύτωμα των Βασιλικών στα πρώτα χρόνια της Επανάστασης.

Στόχος της συγκεκριμένης διαδημοτικής δράσης είναι η προβολή των ιστορικών γεγονότων μέσα από μια ομαδική έκθεση, η οποία μετά από ενδελεχή έρευνα σε βιβλιογραφία, αρχεία, ιδιωτικές συλλογές θα περιλαμβάνει στοιχεία από επαναστατικά κινήματα και εξεγέρσεις, αλληλογραφία, διακηρύξεις, βίαιη φυγή και μετακίνηση πληθυσμών, εξισλαμισμό και υποδούλωση, αλλά και πορεία οικογενειών που συμμετείχαν στον απελευθερωτικό αγώνα, τα οποία μπορούν να προβάλουν και να φωτίσουν πτυχές της εξέγερσης περιοχών και πόλεων της Μακεδονίας. Η ομαδική αυτή έκθεση θα ταξιδέψει σε όλες τις πόλεις της Μακεδονίας συμπληρώνοντας τις παράλληλες εορταστικές εκδηλώσεις μνήμης για την κάθε πόλη που συμμετέχει στο δίκτυο συνεργασίας των Δημοτικών Βιβλιοθηκών.

Το εν λόγω πρόγραμμα έχει, ήδη, ξεκινήσει με την πραγματοποίηση προπαρασκευαστικών τηλε- συναντήσεων τόσο μεταξύ των βιβλιοθηκών, όσο και ανάμεσα στη ΔΕΠΠΑΘ και τους τοπικούς φορείς. Μάλιστα, στην πιο πρόσφατη τηλεδιάσκεψη, η Πρόεδρος της ΔΕΠΠΑΘ Αθηνά Παπαδάκη ενημέρωσε για το πρόγραμμα και συζήτησε με τους αντιδημάρχους Οικονομικών Απόστολο Τσολάκη και Συντήρησης και Αυτεπιστασίας Βασίλη Μουστάκα καθώς και με τον πρόεδρο και τα μέλη του κοινοτικού συμβουλίου των Βασιλικών για τους τρόπους με τους οποίους οι τοπικοί φορείς και η ΔΕΠΠΑΘ μπορούν να συνεργαστούν δημιουργικά, προκειμένου να αναδείξουν και να προβάλουν την τοπική ιστορία με τον καλύτερο τρόπο. Η συνάντηση αυτή, σύμφωνα με την κ. Παπαδάκη είναι η αφετηρία μιας κοινής προσπάθειας για τον προγραμματισμό και τη διοργάνωση πολιτιστικών εκδηλώσεων, οι οποίες θα πραγματοποιηθούν, αν το επιτρέψουν οι υγειονομικές συνθήκες, στις αρχές Ιουνίου 2021 στα Βασιλικά δίνοντας έναν λαμπρό χαρακτήρα που αρμόζει στον εορτασμό των 200 χρόνων από το ολοκαύτωμα και την μάχη των Βασιλικών.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ

Storage24
sms-marketing.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ