Ύμνοι στην Αγάπη και στην Ελευθερία του Έθνους

Με μία μεγάλη ‘Συναυλία Αγάπης’ με έργα του σπουδαίου συνθέτη Θωμά Μπακαλάκου, θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 25 Ιουνίου 2021, στις 9.15 μ.μ., στη Μονή Λαζαριστών, ο φετινός εορτασμός του καθιερωμένου, αφιερωμένου στο έργο του Αγίου Αποστόλου Παύλου, θεσμού των «Αγιοπαυλίτικων» και ο εορτασμός για τα «200 χρόνια από τον Εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα των Ελλήνων το 1821», σε συνεργασία με τη Μητρόπολη Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως.
Τιμώντας τον σπουδαίο Έλληνα συνθέτη, ο δήμος Νεάπολης-Συκεών δίνει την ευκαιρία στους φίλους και θαυμαστές του μουσικού του έργου, να ακούσουν έργα του που έγραψαν ιστορία, αλλά και νέες, πρώτες παγκόσμιες εκτελέσεις. Η είσοδος για τη συναυλία θα είναι ελεύθερη για το κοινό, ενώ θα μεταδίδεται και live streaming μέσω του καναλιού του δήμου στο you tube  https://www.youtube.com/watch?v=644Kap5fRFo και τη σελίδα του δήμου στο Facebook.
Το κοινό που θα βρεθεί στο χώρο της Μονής Λαζαριστών, αλλά και όσοι παρακολουθήσουν τη συναυλία από το σπίτι, θα έχουν τη μοναδική ευκαιρία να απολαύσουν σε πρώτη παγκόσμια εκτέλεση τη μελοποίηση του ποιήματος του μεγαλύτερου Ρώσου ποιητή Αλεξάντρ Σεργκέγιεβιτς Πούσκιν, για την ενίσχυση του φιλελληνικού κινήματος το 1822, σε ερμηνεία του κορυφαίου τενόρου της Λυρικής σκηνής Δημήτρη Σιγαλού. Παράλληλα, θα παρακολουθήσουν σε παγκόσμια πρώτη έναν μουσικό χαιρετισμό του συνθέτη καθώς και τρεις ‘γαλάζιες’ μουσικές του νουβέλες «ποτισμένες από τις καθαρότερες ελληνικές μουσικές παραδόσεις, εμπνευσμένες από τα κεντημένα στο χέρι του πρωτομάστορα λαού δημοτικά μας τραγούδια» όπως αναφέρει ο ίδιος. Η ‘Συναυλία Αγάπης’ θα κλείσει πανηγυρικά με το Ορατόριο ‘Η Συμφωνία της Αγάπης’, πρώτη φορά εκτελεσμένο σε αυτή τη μορφή, για συμφωνική ορχήστρα, μικτή χορωδία και τέσσερις σολίστες, που αποτελεί μελοποίηση του κειμένου περί Αγάπης του Αποστόλου Παύλου από την πρώτη προς Κορινθίους επιστολή.
Ο Θωμάς Μπακαλάκος συνθέτει τα έργα του στην Ελληνική Μουσική Γλώσσα και όπως σημειώνει «Ευχής έργον θα ήταν αυτή η ελληνική μουσική λαλιά να φτάσει στις καρδιές όλων των Ελλήνων εδώ και όπου γης». «Όλοι οι μεγάλοι συνθέτες της Δύσης έγραψαν τα έργα τους στη μητρική μουσική τους γλώσσα. Μπορούμε και εμείς» τονίζει ο συνθέτης στη μουσική του πρόταση για την αναγέννηση της Ελληνικής μουσικής, δίνοντας με εμπροσθοφυλακή τις μουσικές του νουβέλες αγώνα να έρθει στο προσκήνιο η Ελληνική Μουσική Γλώσσα.
«Πιστεύουμε ότι θα προσφέρουμε κάτι πολύ ξεχωριστό, σημαντικό, ποιοτικό και διαχρονικό στους πολίτες όχι μόνο του δήμου μας, αλλά ολόκληρης της πόλης» σημειώνει ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών Σίμος Δανιηλίδης, προσθέτοντας ότι «ευχαριστούμε τον μεγάλο Έλληνα μουσικοσυνθέτη και προσωπικό μου φίλο Θωμά Μπακαλάκο που θα μας χαρίσει, σε πρώτες μάλιστα, εκτελέσεις, τις συγκλονιστικές μελοποιήσεις τόσο συνταρακτικών έργων που στιγμάτισαν την Ιστορία, και είναι ο καλύτερος τρόπος να τιμήσουμε τόσο 200 χρόνια από τον Εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα των Ελλήνων, όσο και τον Απόστολο των Εθνών, τον Απόστολο Παύλο, έχοντας πάντα στο μυαλό μας και κάνοντας πράξη στη ζωή μας τα λόγια του για το δώρο ή μάλλον καλύτερα το χάρισμα της Αγάπης που ξεπερνά κάθε άλλη αρετή και δεν πρέπει να παραμένει μόνο συναίσθημα, αλλά να πραγματώνεται σε πράξεις».
Για ένα «μελωδικό συνοδοιπόρο στο ταξίδι ελευθερίας και αγάπης» κάνει λόγο στο μήνυμά του ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως κ. Βαρνάβας, συγχαίροντας τον Θωμά Μπακαλάκο για τις μουσικές του συνθέσεις και προτρέποντας το κοινό «να ταξιδέψει με τις μελωδίες του στην Ήπειρο και τα νησιά μας έχοντας στο νου την κατάληξη του Ύμνου της Αγάπης του Αποστόλου των Εθνών: «Τώρα ισχύουν, ετούτα τα τρία: η πίστη, η ελπίδα και η αγάπη, και μεγαλύτερο από αυτά είναι η αγάπη» (Απ. Παύλου Α’ Κορ. ΙΓ΄, 13)».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ

Storage24
Storage24
sms-marketing.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ