οικογένεια να ευημερήσει στο σύνολό της. Η πατρίδα μας παρουσιαζόταν ως η καλή πρακτική και τους καλούσαν να μας μιμηθούν. Αυτό χρειαζόμαστε ως Χώρα : εργατικότητα, αποφασιστικότητα, μεθοδικότητα αποτελεσματικότητα και έργα». Η Τοπική αυτοδιοίκηση είναι συνυφασμένη με τα έργα. Είναι το πλησιέστερο μέσο της πολιτείας, το πιο άμεσο και εκείνο που είναι καθημερινά δίπλα στον πολίτη και καλείται να αντιμετωπίσει μερικές απ ό τις πιο άμεσες απαιτήσεις του,ανέφερε ο κ. Κυμπουρόπουλος και επεσήμανε την ανάγκη οι ΟΤΑ να υπερκεράσουν όλα τα υπαρκτά προβλήματα ώστε να απορροφήσουν χρηματοδοτήσεις για έργα που θα αλλάξουν την εικόνα των πόλεων.
Ο κ. Κυμπουρόπουλος δήλωσε: Είναι χρέος μας να προσπαθήσουμε για το καλύτερο που μπορούμε να επιτύχουμε ώστε να βελτιώσουμε την ποιότητα ζωής όλων των πολιτών μας, αίροντας υφιστάμενους αποκλεισμούς και περιορίζοντας τα κοινωνικά και άλλα χάσματα.
Ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Δημήτρης Παπαστεργίου συμμετείχε στην θεματική ενότητα «Έξυπνες πόλεις και ψηφιακός μετασχηματισμός, μαζί με τον Παναγιώτη Μιχαήλ, εθνικό συντονιστή του προγράμματος EU City Facility και τον Thomas Walter, Διευθύνοντα Σύμβουλο της εταιρείας Easy Smart Grid. Ο Πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας αναφέρθηκε στην ανάγκη ενός ολιστικού κεντρικού σχεδιασμού για να μην χαθούν χρήματα από την μεγάλη ευκαιρία για την Ελλάδα μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης, της νέας Προγραμματικής Περιόδου και του προγράμματος«Αντώνης Τρίτσης». Τόνισε την ανάγκη των Δήμων να σκεφτούν μακροπρόθεσμα, πέραν της αντιμετώπισης των προβλημάτων της καθημερινότητας. Αναφερόμενος στην αδήριτη ανάγκη συμμετοχής της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στο σχεδιασμό και την υλοποίηση του νέου ΕΣΠΑ είπε ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση πρέπει να γνωρίζει τα έργα και να θέσει τις προτεραιότητες της στους άξονες που έχουν οριστεί κυρίως σε περιπτώσεις που έχει άμεση εμπλοκή όπως είναι οι ΟΧΕ που μέχρι σήμερα δεν περπάτησαν.Για το κομμάτι των smart cities, ο κ. Παπαστεργίου τόνισε ότι πρέπει να τρέξει κεντρικά από το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης και κάθε Δήμος να παίρνει τα κομμάτια που του λείπουν και του αναλογούν και αναφέρθηκε στην ανάγκη ενιαίων πληροφοριακών συστημάτων για την Αυτοδιοίκηση τόσο για την διασταύρωση οφειλών των πολιτών, όσο και για το GIS, το κοινό γεωγραφικό σύστημα πληροφοριών ώστε κάθε Δήμος να γνωρίζει την δημοτική περιουσία.