Βάρδας: «Παραλιακό Μέτωπο Θ. Σοφούλη: Ανάπλαση ή Δόμηση;»

Παρέμβαση με αφορμή τη συνέχιση σήμερα  της διακοπείσας συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμαριάς έκανε ο δικηγόρος Χρήστος Βάρδας παρουσιάζοντας τη θέση του αναφορικά με το 1ο θέμα της Ημερήσιας Διάταξης με τίτλο «Ενημέρωση για την άσκηση αιτήσεων ερμηνείας των αποφάσεων του Συμβουλίου της Επικρατείας, που σχετίζονται με δύο άδειες δόμησης στην περιοχή Καραμπουρνάκι», το οποίο στην ουσία αφορά στην ανάκληση ή μη των εν λόγω οικοδομικών αδειών στο παραλιακό μέτωπο της Θ. Σοφούλη, με γνώμονα το δημόσιο συμφέρον (ανάπλαση της περιοχής) :
Με δύο αποφάσεις του, το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ), στις 18 Αυγούστου 2016, δικαίωσε το Δήμο Καλαμαριάς και εξαφάνισε τις πρωτόδικες δικαστικές αποφάσεις του Διοικητικού Εφετείου Θεσσαλονίκης.
Συγκεκριμένα, το ΣτΕ έκρινε ότι κατ` ορθή εφαρμογή των εφαρμοστέων πολεοδομικών διατάξεων και με νόμιμη αιτιολογία είχαν απορριφθεί τα αιτήματα για την έκδοση των εν λόγω οικοδομικών αδειών από τον Προϊστάμενο της Διεύθυνσης Πολεοδομίας του Δήμου.
Οι εν λόγω δικαστικές αποφάσεις του ΣτΕ υπήρξαν απολύτως σαφείς.
Παρά τη δικαίωση από το ΣτΕ το 2016, ούτε η προηγούμενη ούτε η νυν Διοίκηση έχει προβεί μέχρι σήμερα σε ανάκληση των οικοδομικών αδειών.
ΠΕΝΤΕ (5) σχεδόν ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ (!) προτείνεται από τον Δήμο η άσκηση ενώπιον του ΣτΕ αιτήσεων ΕΡΜΗΝΕΙΑΣ των εν λόγω δικαστικών αποφάσεων, πρόταση που προκαλεί εύλογη απορία, αφού ουσιαστικά παραπέμπει το ζήτημα στις καλένδες δεδομένου ότι οι εν λόγω αποφάσεις του ΣτΕ είναι απολύτως σαφείς.
Ο Νόμος προβλέπει ερμηνεία δικαστικής απόφασης μόνο σε περίπτωση ασαφών ή δυσνόητων διατάξεων και επίσης προβλέπει ότι δεν μπορεί ποτέ να συμπληρωθεί και γενικά να αλλάξει το διατακτικό της απόφασης που ερμηνεύεται.
Το ΣτΕ δικαίωσε το 2016 τον Δήμο Καλαμαριάς και το μόνο σίγουρο, σε κάθε περίπτωση, είναι, ότι ο χρόνος έκτοτε (με αποκλειστική ευθύνη των διοικούντων του τότε και του τώρα) τρέχει εις βάρος του δημοσίου συμφέροντος, αυτό των δημοτών της Καλαμαριάς.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ

Storage24
Storage24
sms-marketing.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ