Τζιτζικώστας στο 4ο Αναπτυξιακό Συνέδριο Θεσσαλονίκης: Να ανταποκριθούμε στις άμεσες προκλήσεις που δημιούργησε η πανδημία

«Πρέπει να ανταποκριθούμε και στις άμεσες προκλήσεις και προτεραιότητες που δημιούργησε η πανδημία και στο σχέδιο για την επόμενη ημέρα» τόνισε ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, μιλώντας, διαδικτυακά, στο 4ο Αναπτυξιακό Συνέδριο Θεσσαλονίκης.

Ο κ. Τζιτζικώστας υπογράμμισε τον «κομβικό» ρόλο των περιφερειών σε εθνικό και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, καθώς και τις προκλήσεις της «επόμενης μέρας» από την πανδημία, στην οικονομία και την ανάπτυξη, μέσα από την αξιοποίηση εθνικών και ευρωπαϊκών πόρων.

«Σε αυτήν την κρίσιμη κατάσταση που βρισκόμαστε ολόκληρο τον τελευταίο χρόνο, δεν έχουμε την πολυτέλεια να επιλέγουμε τις μάχες που δίνουμε, βρισκόμαστε στην πρώτη γραμμή, σε όλα τα μέτωπα, στην υγεία, την οικονομία, την κοινωνία» είπε ο περιφερειάρχης και συνέχισε:

«Αυτή τη στιγμή λοιπόν, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας διοχετεύει 200 εκατομμύρια ευρώ στην πραγματική μας οικονομία, στηρίζοντας με επιχορήγηση και όχι δανεισμό, τις τοπικές επιχειρήσεις και περισσότερες από 24.000 θέσεις εργασίας. Ενισχύσαμε ήδη, με 80 εκατομμύρια ευρώ, το σύστημα υγείας και τα νοσοκομεία της Κεντρικής Μακεδονίας, με 24 νέες κλίνες ΜΕΘ, σύγχρονο ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό και επικουρικό προσωπικό».

Ο περιφερειάρχης επεσήμανε ότι παρά τις δυσκολίες της πανδημίας το έργο της ΠΚΜ συνεχίζεται και αναφέρθηκε αναλυτικά στα έργα και στις δράσεις που δρομολογούνται, λέγοντας:

«Αυτή τη στιγμή η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας υλοποιεί και στις επτά περιφερειακές ενότητες 1.036 έργα και δράσεις, εθνικά και συγχρηματοδοτούμενα, συνολικού προϋπολογισμού 2 δισεκατομμυρίων ευρώ, σε όλους τους τομείς, στην υγεία, την παιδεία, το οδικό δίκτυο, τις υποδομές, τον πολιτισμό, τον τουρισμό, το περιβάλλον, τις μεταφορές, τις ψηφιακές υπηρεσίες, τον πρωτογενή τομέα, την επιχειρηματικότητα, την κοινωνική αλληλεγγύη. Είμαστε και το 2020,στις πρώτες θέσεις μεταξύ όλων των φορέων του Δημοσίου, με το υψηλότερο συνολικό ποσό υπογεγραμμένων συμβάσεων και χρηματοδοτήσεων έργων».

Ο κ. Τζιτζικώστας επεσήμανε την «μεγάλη ευκαιρία» και την «μεγάλη πρόκληση» της επόμενης μέρα από την πανδημία, τα «περίπου 72 δισεκατομμύρια ευρώ θα μπουν συνολικά στην ελληνική οικονομία» τα επόμενα χρόνια. «Μία ευκαιρία, που πρέπει να τη διαχειριστούμε σωστά σε όλα τα επίπεδα, για να μετασχηματίσουμε την ελληνική οικονομία τις επόμενες δεκαετίες. Σε αυτή την προσπάθεια οι περιφέρειες έχουν αποδείξει, στην πράξη, πως μπορούν να είναι στην πρώτη γραμμή, ότι είμαστε φορείς αποτελεσματικότητας και σταθερότητας, όπως άλλωστε συμβαίνει σε ολόκληρη την Ευρώπη» τόνισε ο περιφερειάρχης και συνέχισε:

«Σε όλη την Ευρώπη, οι Περιφέρειες πραγματοποιούν το 30% των δημοσίων δαπανών και το 60% των δημοσίων επενδύσεων. Το 87% του προϋπολογισμού της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας κατευθύνεται σε έργα υποδομών. Το 90% των δράσεων για το περιβάλλον περνάει μέσα από τις Περιφέρειες και τους Δήμους. Οι περιφέρειες είναι αυτές που μετατρέπουν τους ευρωπαϊκούς πόρους σε μετρήσιμο έργο για τους πολίτες. Είναι λοιπόν η ώρα και στη χώρα μας, να κάνουμε το επόμενο βήμα, τη μετάβαση από την Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση, στην Περιφερειακή Διακυβέρνηση. Ο ρόλος των Περιφερειών σ’ αυτό το νέο ξεκίνημα και στη χώρα μας και στην Ευρώπη, μετά την πανδημία, είναι κομβικός».

Ο κ. Τζιτζικώστας επανέλαβε την ετοιμότητα της ΠΚΜ να διαχειριστεί «με πλήρη και κοστολογημένα σχέδια, με δράσεις και έργα» σε όλους τους τομείς και τους πόρους που της αναλογούν από το νέο ΕΣΠΑ και από το Ταμείο Ανάκαμψης και πρόσθεσε: «Η πανδημία λοιπόν, δεν μας σταμάτησε. Συνεχίζουμε να δουλεύουμε σκληρά και μεθοδικά. Είμαστε εδώ, είμαστε έτοιμοι, είμαστε αποφασισμένοι. Συνεχίζουμε το έργο μας, συνεχίζουμε να χτίζουμε τη Μακεδονία του 2030».

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ

Storage24
Storage24
sms-marketing.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ