Τρία νέα έργα της ΠΚΜ που εντάσσονται στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» ανακοίνωσαν σήμερα Α. Τζιτζικώστας και Σ. Πέτσας

Τρία έργα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, συνολικού προϋπολογισμού 28 εκ. ευρώ, που θα χρηματοδοτηθούν από το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης», ανακοίνωσαν σήμερα ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας και ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας.
Οι κ.κ. Πέτσας και Τζιτζικώστας συναντήθηκαν στο Κτίριο Διοίκησης της Περιφέρειας στη Θεσσαλονίκη και συζήτησαν μια σειρά από ζητήματα αρμοδιότητας του Υπουργείου, μεταξύ των οποίων το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης», τα κρίσιμα νομοσχέδια της πολυεπίπεδης διακυβέρνησης και του νέου εκλογικού νόμου, αλλά και το θέμα της έλλειψης προσωπικού στις Περιφέρειες.
Μετά το πέρας της σύσκεψης, ο κ. Τζιτζικώστας, αναφερόμενος στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης», επισήμανε: «Ανακοινώνουμε σήμερα την ένταξη στο πρόγραμμα ‘Αντώνης Τρίτσης’ τριών πολύ σημαντικών έργων για την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, συνολικού προϋπολογισμού 28 εκ. ευρώ. Το πρώτο είναι η ανέγερση του νέου Διοικητηρίου, της έδρας της Αντιπεριφέρειας Ημαθίας, στη Βέροια, το δεύτερο είναι η ανάπλαση του παραλιακού μετώπου του Δήμου Νέας Προποντίδας στη Χαλκιδική και το τρίτο είναι η ψηφιακή αναβάθμιση των υπηρεσιών των Γενικών Διευθύνσεων Μεταφορών και Επικοινωνιών, και Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, για την ανάπτυξη ηλεκτρονικών βελτιωμένων υπηρεσιών προς τους πολίτες και τις επιχειρήσεις. Επίσης, τρία σημαντικά αντιπλημμυρικά έργα, που θωρακίζουν περιοχές της Χαλκιδικής και της Δυτικής Θεσσαλονίκης ήδη έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα. Αυτές είναι οι πρώτες έξι παρεμβάσεις, που εντάσσει η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας στο σημαντικό αυτό πρόγραμμα για την Αυτοδιοίκηση».
Για το νομοσχέδιο για την πολυεπίπεδη διακυβέρνηση και για τον νέο εκλογικό νόμο, ο Περιφερειάρχης τόνισε: «Συζητήσαμε για μια σειρά από ζητήματα αρμοδιότητας του Υπουργείου, που αφορούν όχι μόνο στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, αλλά συνολικά στις Περιφέρειες της χώρας. Κυρίαρχο θέμα μας ήταν το εξαιρετικά σημαντικό νομοσχέδιο εδώ και δεκαετίες, το οποίο θα εισαχθεί προς συζήτηση και ψήφιση στη Βουλή το επόμενο διάστημα, για την πολυεπίπεδη διακυβέρνηση, που θα αφορά στο ξεκαθάρισμα επιτέλους των αρμοδιοτήτων μεταξύ των φορέων του κράτους και την ενδυνάμωση του ρόλου των Περιφερειών. Η συζήτηση για το νομοσχέδιο έχει αρχίσει εδώ και ένα χρόνο και πλησιάζει στο τέλος της. Σύντομα θα έχουμε συνάντηση και σε επίπεδο Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας, προκειμένου να εξετάσουμε την κατεύθυνση στην οποία θα προχωρήσει αυτή η πολύ σημαντική πρωτοβουλία της Κυβέρνησης. Η ώρα των Περιφερειών είναι τώρα. Είναι η ώρα της μετάβασης από την Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση στην Περιφερειακή Διακυβέρνηση, με ουσιαστικές αρμοδιότητες και πόρους προς όφελος των πολιτών, της καθημερινότητας και της λειτουργίας του κράτους. Το δεύτερο ζήτημα που μας απασχόλησε είναι ο εκλογικός νόμος, που θα εισαχθεί πολύ σύντομα στη Βουλή προς ψήφιση και θεωρούμε ότι κινείται στη σωστή κατεύθυνση. Εξασφαλίζει κυβερνησιμότητα στις Περιφέρειες και στους Δήμους, δίνει τη δυνατότητα στους πολίτες να συμμετέχουν ενεργά και ταυτόχρονα να εκφραστεί η δημοκρατική βούληση των πολιτών στις εκλογές, χωρίς να ανακόπτει την ικανότητα των διοικήσεων να υλοποιούν έργα και να λύνουν προβλήματα».
Ο κ. Τζιτζικώστας επανέλαβε στον κ. Πέτσα το πάγιο αίτημα για ενίσχυση του προσωπικού των Περιφερειών: «Οι Περιφέρειες σήμερα και ειδικά κάποιες Περιφερειακές Ενότητες σε όλη την Ελλάδα αδυνατούν να λειτουργήσουν πλέον ακόμη και για την άσκηση βασικών καθηκόντων και αρμοδιοτήτων, λόγω της δραματικής έλλειψης προσωπικού. Ζήτησα τη διαβεβαίωση της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου ότι θα ληφθεί μέριμνα και θα δοθεί λύση στο συγκεκριμένο πρόβλημα».
Ο κ. Πέτσας επισήμανε ότι η ατζέντα της συζήτησης με τον κ. Τζιτζικώστα ήταν ευρεία, λόγω των τριών ιδιοτήτων του, ως Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, ως Προέδρου της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας και ως Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών. Η συζήτηση κινήθηκε σε δυο άξονες: τα θεσμικά και τα αναπτυξιακά ζητήματα.
«Το Υπουργείο Εσωτερικών έχει προχωρήσει το τελευταίο διάστημα πολύ σημαντικά νομοθετήματα, όπως το νομοσχέδιο του Εσωτερικού Ελέγχου, που ψηφίστηκε, το νομοσχέδιο που αίρει τους περιορισμούς για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού, που έχει προχωρήσει από την αρμόδια Επιτροπή της Βουλής και θα ψηφιστεί σύντομα εφόσον δεν υπάρξουν υπαναχωρήσεις από την Αντιπολίτευση, το νομοσχέδιο για τα ζώα συντροφιάς και τον εκλογικό νόμο. Και τα δυο είναι σε τελικό στάδιο. Ο εκλογικός νόμος είναι στη Γενική Γραμματεία της Κυβέρνησης, προκειμένου να κατατεθεί στη Βουλή προς ψήφιση και το νομοσχέδιο για τα ζώα συντροφιάς θα μπει σε διαβούλευση ενδεχομένως και μέχρι το τέλος της εβδομάδας. Πλέον είμαστε σε θέση να προχωρήσουμε και το θέμα της πολυεπίπεδης διακυβέρνησης και της Περιφερειακής Διακυβέρνησης, δηλαδή να φέρουμε τη διακυβέρνηση πιο κοντά στον πολίτη. Θα είναι ένα θέμα που θα μας απασχολήσει όλους τους μήνες από τον Μάιο έως το τέλος του καλοκαιριού. Πιστεύω πως θα ολοκληρώσουμε ένα πολύ μεγάλο θεσμικό βήμα για τη χώρα. Σε ό,τι αφορά στα αναπτυξιακά ζητήματα συζητήσαμε με τον κ. Τζιτζικώστα για το πρόγραμμα ‘Αντώνης Τρίτσης’, όπου εντάχθηκαν τα συγκεκριμένα πολύ μεγάλα έργα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και μαζί και με άλλα που έρχονται δίνουν σημαντική αναπτυξιακή ώθηση στην περιοχή. Έργα ύψους 281 εκ. ευρώ από το συγκεκριμένο πρόγραμμα, αφορούν στους Δήμους της Θεσσαλονίκης. Για το θέμα των αρμοδιοτήτων και των πόρων, δεσμευόμαστε πως δεν πρόκειται να υπάρξει μεταφορά αρμοδιοτήτων χωρίς αντίστοιχη μεταφορά πόρων. Το κάνουμε πράξη με το νομοσχέδιο για τα ζώα συντροφιάς, που αφορά στους Δήμους. Οι πόροι και το προσωπικό θα πηγαίνουν μαζί με τις αρμοδιότητες. Η έλλειψη προσωπικού είναι ένα ζήτημα που θέτει πάγια ο Περιφερειάρχης και αποτελεί προτεραιότητα της ηγεσίας του Υπουργείου Εσωτερικών, ώστε να δώσουμε διέξοδο στην πολύ μεγάλη αποψίλωση προσωπικού, που έχει υποστεί η Αυτοδιοίκηση τα τελευταία χρόνια. Πιστεύω θα είμαστε σε θέση να το κάνουμε πράξη από τον επόμενο προγραμματισμό προσλήψεων», δήλωσε ο κ. Πέτσας.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ

Storage24
Storage24
sms-marketing.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ