Δήμος Νεάπολης-Συκεών: Ολοκληρώνονται τα έργα στη λεωφ. Παπανικολάου

Με σειρά καινοτόμων παρεμβάσεων η περιοχή των Πεύκων αλλάζει όψη.
Στη τελική φάση ολοκλήρωσης έχει εισέλθει το μεγαλόπνοο σχέδιο ανακατασκευής και ανάπλασης χώρων κατά μήκος της λεωφόρου Γεωργίου Παπανικολάου στην Δ.Ε. Πεύκων του δήμου Νεάπολης-Συκεών.
Πρόκειται για ένα έργο «κόσμημα», ο σχεδιασμός και η υλοποίηση του οποίου όχι μόνο δημιουργεί τις κατάλληλες προϋποθέσεις για την καλυτέρευση του μοναδικού οδικού άξονα που συνδέει τη Θεσσαλονίκη με το νοσοκομείο Παπανικολάου, αλλά και που με καλαίσθητες και πρωτοποριακές παρεμβάσεις σε θέματα λειτουργικότητας και προσβασιμότητας για ΑμεΑ, δημιουργεί μια εικόνα υψηλής αισθητικής που μέχρι πρόσφατα φάνταζε άπιαστο όνειρο τόσο για τους κατοίκους των Πεύκων όσο και για τους χιλιάδες διερχόμενους καθημερινά πολίτες.
Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται στα 5.273.441 ευρώ και αφορά σε μία πλειάδα κατασκευαστικών παρεμβάσεων από τη στροφή Φιλύρου μέχρι τα όρια με την Δ.Κ. Ασβεστοχωρίου (δήμου Πυλαίας-Χορτιάτη).
Ειδικότερα, η ανάδοχος κατασκευαστική εταιρία, τα συνεργεία της οποίας εργάστηκαν παράλληλα και στις δύο πλευρές του οδικού άξονα, ολοκληρώνουν σύντομα τις εργασίες διάνοιξης, κατασκευής και διαμόρφωσης των πεζοδρομίων, καλύπτοντας με πλάκες 8.000 μ² σε μήκος 2.000 μ. πεζοδρομίου. Ιδιαίτερη μέριμνα δόθηκε στην πρόσβαση αναπηρικών αμαξιδίων και για τον λόγο αυτό δημιουργήθηκαν ράμπες σε όλες τις διασταυρώσεις με τις κάθετους οδούς και από τις δύο πλευρές κατά μήκος της λεωφόρου, αλλά και κατά πλάτος σε οκτώ νέες διαβάσεις.
Επίσης, έχει προβλεφθεί η τοποθέτηση πλακιδίων όδευσης τυφλών σε όλο το μήκος του δρόμου και από τα δύο πεζοδρόμια, ενώ για την προστασία των διερχόμενων πεζών ήδη έχουν τοποθετηθεί σε μήκος 1.850 μ. μεταλλικά προστατευτικά κιγκλιδώματα.
Ο ηλεκτροφωτισμός όλης της οδού ενισχύθηκε με την τοποθέτηση 124 νέων ιστών και αντίστοιχου εορταστικού διάκοσμου. Tα υφιστάμενα φωτιστικά σώματα αντικαταστάθηκαν με νέα, σύγχρονης τεχνολογίας LED και ήδη φωτίζουν την καρδιά του οικισμού.
Πινελιά καλαισθησίας στο όλο έργο αποτελεί η φύτευση καλλωπιστικών φυτών και δένδρων κατά μήκος όλης της οδού. Συνολικά φυτεύτηκαν 295 μεγάλα δενδρύλλια μεταξύ των οποίων 100 στρόγγυλης ακακίας, 50 καλλωπιστικής αχλαδιάς, 60 καλλωπιστικής δαμασκηνιάς, 45 καλλωπιστικής μηλιάς και 40 μανόλιες.
Κατεδάφιση αυθαίρετων κατασκευών
Για να καταστεί δυνατή η υλοποίηση του νέου σχεδιασμού κρίθηκε αναγκαία η κατεδάφιση όλων των αυθαίρετων κατασκευών που για πολλά χρόνια επιβάρυναν τη λειτουργικότητα της περιοχής, έχοντας δημιουργήσει ένα άτυπο καθεστώς καταπάτησης και φαβελοποίησης δημοσίων χώρων.
Η εντολή του δημάρχου Σίμου Δανιηλίδη για τερματισμό της καταχρηστικής συμπεριφοράς ήταν ρητή και τα αρμόδια κλιμάκια προχώρησαν στο γκρέμισμα πέντε αυθαίρετων κατασκευών και 17 αυθαίρετων περιφράξεων που αποτελούσαν τα παλιά όρια ιδιοκτησιών.
«Με την ολοκλήρωση του μεγάλου αυτού έργου, η λεωφόρος Γεωργίου Παπανικολάου θα αναβαθμισθεί σε κεντρικό εμπορικό άξονα, όχι μόνο για την τοπική αγορά αλλά για ολόκληρη την ευρύτερη περιοχή» επεσήμανε ο δήμαρχος Σίμος Δανιηλίδης, ο οποίος, συνοδευόμενος από τον αντιδήμαρχο Τεχνικών Έργων Στέλιο Γκατζέ περιόδευσε κατά μήκος της λεωφόρου και επιθεώρησε την εξέλιξη των εργασιών.
Την ίδια στιγμή, σε τροχιά ολοκλήρωσης βρίσκονται και οι εργασίες κατασκευής των νέων χώρων στάθμευσης δίπλα στη λεωφόρο Γεωργίου Παπανικολάου, οι οποίοι όχι μόνο θα αποσυμφoρήσουν τον κεντρικό οδικό άξονα, αλλά -σε συνδυασμό με την ταυτόχρονη κατασκευή νέων θέσεων στάθμευσης και στις δύο πλευρές της οδού- θα συμβάλλουν αποφασιστικά στην εξυπηρέτηση κατοίκων και διερχομένων.
Ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών Σίμος Δανιηλίδης με νέα έκτακτη αυτοψία που πραγματοποίησε στον χώρο των έργων εμφανίστηκε ικανοποιημένος, δέχτηκε με ανακούφιση το χρονοδιάγραμμα παράδοσης του έργου στις αρχές του Ιουλίου 2021, αλλά δεν παρέλειψε να στηλιτεύσει ως μη αποδεκτή την τακτική τόσο της Περιφέρειας όσο και άλλων κοινωφελών Οργανισμών (όπως της ΔΕΗ), που «επιδεικτικά και επί σειρά ετών αγνόησαν την αναγκαιότητα υλοποίησης του έργου», όπως ανέφερε.
«Είμαστε υπερήφανοι που έστω και μόνοι μας και μόνο με δημοτικούς πόρους καταφέραμε να φέρουμε σε πέρας ένα τόσο σημαντικό έργο για τους συνδημότες μας των Πεύκων. Δυστυχώς, για μια ακόμη φορά η Περιφέρεια, αν και είναι υποχρέωσή της, κωφεύει στο αίτημα ανακατασκευής και ασφαλτόστρωσης όλης της λεωφόρου, διακυβεύοντας καθημερινά την ασφάλεια τόσο των διερχομένων όσο και των κατοίκων της περιοχής. Ούτε και η ΔΕΗ δεν φρόντισε να ανταπεξέλθει στις υποχρεώσεις της και μέσω του ΔΕΔΔΗΕ να προχωρήσει στην υπογείωση των εναέριων καλωδίων χαμηλής και μεσαίας τάσης. Δεν συμβιβαστήκαμε ποτέ και ούτε πρόκειται να το κάνουμε τώρα. Θα συνεχίσουμε τις προσπάθειές μας προς κάθε κατεύθυνση ώσπου η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας επιτέλους αποφασίσει να πράξει το καθήκον της, συμβάλλοντας έστω και με την ασφαλτόστρωση στην ολοκλήρωση του τόσο σημαντικού αυτού οδικού άξονα. Ενός άξονα που η γενική ανακατασκευή του κρίνεται περισσότερο από επιβεβλημένη, καθώς αποτελεί τη μόνη πρόσβαση στο υπό κατασκευή νέο Παιδιατρικό Νοσοκομείο στο Φίλυρο» τόνισε ο Σίμος Δανιηλίδης.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ

Storage24
Storage24
sms-marketing.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ