Το θέμα του flyover στην ειδική συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου Κεντρικής Μακεδονίας

Το θέμα του flyover βρέθηκε στο επίκεντρο της σημερινής ειδικής συνεδρίασης του περιφερειακού συμβουλίου Κεντρικής Μακεδονίας, έπειτα από επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσε ο επικεφαλής της παράταξης «Αλλαγή» Γιάννης Μυλόπουλος. Ο αντιπεριφερειάρχης Υποδομών και Δικτύων Πάρις Μπίλλιας υπενθύμισε ότι η περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας έχει ήδη καταθέσει υπόμνημα με 15 προτάσεις για την απομείωση των κυκλοφοριακών επιπτώσεων κατά την εξέλιξη του έργου.

Επικαλούμενος στοιχεία από το Ινστιτούτο Μεταφορών, ο κ. Μπίλλιας επεσήμανε ότι έχει ήδη αρχίσει να αποδίδει το μέτρο της αστυνόμευσης, που εφαρμόζεται από την Τροχαία Θεσσαλονίκης σε κύριους οδικούς άξονες της πόλης, όπως στην Τσιμισκή, στη Βασιλίσσης Όλγας, στη λεωφόρο Κωνσταντίνου Καραμανλή και στην Εγνατία. Σύμφωνα με τον κ. Μπίλλια, η παράλληλη απαγόρευση της στάσης και της στάθμευσης των αυτοκινήτων στις συγκεκριμένες οδούς υποστηρίζει ταυτόχρονα την πιο αποτελεσματική λειτουργία του ολοκληρωμένου συστήματος διαχείρισης της κυκλοφορίας της περιφέρειας, που λειτουργεί ήδη από το 2023 με νέα τεχνολογικά μέσα και συστήματα ευφυών μεταφορών, τροποποιώντας τη σηματοδότηση σε επιλεγμένους κόμβους ανάλογα με τη σύνθεση της κυκλοφορίας σε πραγματικό χρόνο.

«Έχει επίσης διαπιστωθεί από τις αναλύσεις των κυκλοφοριακών δεδομένων που έχει πραγματοποιήσει το Ινστιτούτο Βιώσιμης Κινητικότητας και Δικτύων Μεταφορών (ΙΜΕΤ) ότι από τη στιγμή εφαρμογής του μέτρου της αστυνόμευσης οι χρόνοι μετακίνησης στους προαναφερθέντες οδικούς άξονες όχι μόνο έχουν διατηρηθεί στα ίδια επίπεδα με την περίοδο πριν από την έναρξη κατασκευής του flyover, αλλά παρουσιάζουν επίσης μικρότερη διακύμανση, γεγονός που τους καθιστά πιο αξιόπιστους», πρόσθεσε ο κ. Μπίλλιας, τονίζοντας: «Εφόσον το μεμονωμένο μέτρο αστυνόμευσης των κυρίων οδικών αξόνων έχει αποδεδειγμένα θετικά αποτελέσματα στον περιορισμό των κυκλοφοριακών επιπτώσεων βάσει στοιχείων, η συνδυαστική εφαρμογή των δεκαπέντε μέτρων που προτείνει η περιφέρεια μπορεί να συμβάλει στον περαιτέρω μετριασμό των κυκλοφοριακών επιπτώσεων άμεσα αλλά και κατά τη διάρκεια της τουριστικής περιόδου, όταν αναμένεται η κίνηση να είναι ακόμη πιο αυξημένη».

Ο κ. Μπίλλιας, αναφερόμενος στην εξέλιξη των μέτρων που αποφασίστηκαν από την επιτροπή που έχει συσταθεί για το flyover, έκανε γνωστό ότι ο δήμος Θεσσαλονίκης θα προχωρήσει άμεσα σε νυχτερινή αποκομιδή των απορριμμάτων, ενώ σε περίπου είκοσι μέρες θα θέσει σε διαβούλευση το σχέδιο για τις φορτοεκφορτώσεις. Παρουσιάζοντας στοιχεία σχετικά με τις κυκλοφοριακές επιβαρύνσεις, ο κ. Μπίλλιας είπε: «αν δείτε τις ώρες αιχμής, υπάρχει μια επιβάρυνση ποσοστιαία στην περιφερειακή οδό από 70% έως 80% σε σχέση με την προ flyover περίοδο. Όμως, σύμφωνα με τα στοιχεία του Ινστιτούτου Μεταφορών η μεγαλύτερη ταλαιπωρία σημειώνεται στην κατεύθυνση προς ανατολικά από Παπαγεωργίου προς Καλαμαριά, η οποία είναι της τάξης των 15 λεπτών κατά το διάστημα από τις 4.00 μέχρι τις 6.00».

Ο Γ. Μυλόπουλος Στην ερώτησή του ο Γιάννης Μυλόπουλος υπογράμμισε ότι η κατασκευή του flyover αποφασίστηκε και ξεκίνησε χωρίς πειστική τεκμηρίωση της σκοπιμότητας του έργου, χωρίς την εξέταση και τη συγκριτική αξιολόγηση άλλων εναλλακτικών λύσεων και χωρίς την ύπαρξη πλήρων και τεκμηριωμένων κυκλοφοριακών, περιβαλλοντικών και οριστικών στατικών μελετών. «Η εκτός κάθε έννοιας επιστημονικής και τεχνικής τεκμηρίωσης, αλλά και η εκτός κάθε μορφής ολοκληρωμένου κυκλοφοριακού σχεδιασμού έναρξη της κατασκευής του έργου ήταν η αιτία για την οποία, από την πρώτη στιγμή, η ζωή των πολιτών μετατράπηκε σε μια ατέλειωτη ταλαιπωρία. Οι πρόσφατες δημοσκοπήσεις, άλλωστε, είναι κόλαφος για το έργο.

Το 58% των ερωτηθέντων δεν συμφωνεί με την κατασκευή του, ενώ παράλληλα το 54% εκτιμά ότι αυτό δεν θα βοηθήσει στην επίλυση του κυκλοφοριακού προβλήματος της Θεσσαλονίκης», σημείωσε ο Γιάννης Μυλόπουλος, τονίζοντας ότι πλέον «οι καταγγελίες για τη μη υποβολή μελετών ή για την υποβολή μελετών με ανεπαρκή και λανθασμένα δεδομένα, επιβεβαιώνονται με δικαστική απόφαση».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ

Storage24
Storage24
sms-marketing.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ