Το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης Κ. Μακεδονίας σε συνάντηση διασύνδεσης των έργων CESME, SinCE-AFC και GRESS

Σε διαδικτυακή συνάντηση διασύνδεσης (Liaison meeting) των εταίρων των έργων CESME – SinCE-AFC – GRESS, που συγχρηματοδοτούνται από το Πρόγραμμα INTERREG EUROPE συμμετείχε το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΤΑ ΚΜ) για λογαριασμό της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και ο Αναπτυξιακός Οργανισμός Τοπικής Αυτοδιοίκησης ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΑΕ.
Η εν λόγω συνάντηση είχε το χαρακτήρα ανταλλαγής εμπειριών μεταξύ των εταίρων των  έργων, που συντονίζουν τις δράσεις τους γύρω από την ενθάρρυνση για βιώσιμη ανάπτυξη στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Τη διοργάνωση ανέλαβε ο Μητροπολιτικός Δήμος της Μπολόνια της Ιταλίας, ο οποίος είναι εταίρος και στα τρία έργα. Tο Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης Κεντρικής Μακεδονίας για λογαριασμό της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας ως εταίρος και η ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΑΕ ως επικεφαλής εταίρος συμμετέχουν στα δύο από αυτά τα έργα (SinCE- AFC και CESME).
Στην έναρξη της συνάντησης, η κ. Elisa Pighi από τον Μητροπολιτικό Δήμο της Μπολόνια παρουσίασε την ατζέντα της συνάντησης, με 2 θεματικές ενότητες: α) παρουσίαση των έργων, β) θεματικά εργαστήρια για το κάθε έργο.
Στη συνέχεια, η κ. Ιωάννα Κουτή από την ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΑΕ παρουσίασε το έργο CESME. Η κ. Κουτή ενημέρωσε τους συμμετέχοντες για την έναρξη του έργου, τη διάρκειά του και την εξέλιξή του με τις πρόσθετες δράσεις, που εμπλέκουν τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, την κυκλική οικονομία και την ανάκαμψη από τον COVID-19. Στην παρουσίαση δόθηκαν, επίσης, δύο παραδείγματα καλών πρακτικών, που αναδείχθηκαν μέσα από το έργο.
Ακολούθησε η παρουσίαση του έργου SinCE-AFC από την κ. Βάσω Παπαδοπούλου, εκπρόσωπο της ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΑΕ,  με έμφαση στη βελτίωση των πολιτικών στον τομέα των περιφερειακών στρατηγικών καινοτομίας, ώστε να στηριχθούν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις που ασχολούνται με τον αγροδιατροφικό τομέα, εφαρμόζοντας τεχνικές κυκλικής οικονομίας.
Η πρώτη θεματική ενότητα έκλεισε με την παρουσίαση του έργου GRESS από τον κ. Øyvind Laderud από τον δήμο Kristiansand Kommune της Νορβηγίας, με αναφορά στη στόχευση του έργου για ευαισθητοποίηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων σχετικά με την υιοθέτηση πρακτικών πράσινης και μπλε ανάπτυξης. Κατά την παρουσίαση, δόθηκαν παραδείγματα καλών πρακτικών στις περιοχές των εταίρων του έργου.
Ακολούθησε η δεύτερη θεματική ενότητα της συνάντησης, αφού οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν σε τρεις ομάδες, για να παρακολουθήσουν τα τρία θεματικά εργαστήρια. Το θεματικό εργαστήριο «Covid resilience in green enterprises» συντόνισε η κ. Χρυσάνθη Κισκίνη από το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης της Περιφέρειας Κεντρικής Κεντρικής Μακεδονίας από το έργο CESME, το θεματικό εργαστήριο «Instruments for green business support in flexibility facing changes» η κ. Marta Ciesielska (West Pomeranian Voivodship από την Πολωνία) εκ μέρους του προγράμματος GRESS και το θεματικό εργαστήριο «Awareness and policies on circular economy» η κ. Maura Toner (Donegal Coubty Counsil από την Ιρλανδία), εκπροσωπώντας το πρόγραμμα SinCE-AFC.
Μέσα από αυτά τα τρία διαδραστικά εργαστήρια και με την υποβολή θεμάτων προς συζήτηση από τους συντονιστές, προέκυψαν ενδιαφέρουσες προτάσεις. Ενδεικτικά αναφέρονται:
– Από το 1ο εργαστήριο, τονίστηκε η σπουδαιότητα της προσαρμογής και της βιωσιμότητας των επιχειρήσεων εν μέσω πανδημίας και στην τρέχουσα περίοδο ενεργειακής κρίσης.
– Από το 2ο εργαστήριο, αναδείχθηκε η ανάγκη στήριξης των επιχειρήσεων μέσω εργαλείων που υποστηρίζουν την πράσινη ανάπτυξή τους και η σχετική τους εκπαίδευση.
– Από το 3ο εργαστήριο, τονίστηκε η σημασία της συμμετοχής των φορέων/επιχειρήσεων, κυρίως σε δια ζώσης συναντήσεις για την αποτελεσματικότερη διάχυση πληροφορίας και καλών πρακτικών και για τη δυναμική ανάπτυξη των σχεδίων δράσης στην κατεύθυνση της κυκλικής οικονομίας στον αγροδιατροφικό τομέα.
Αφού ολοκληρώθηκαν τα τρία διαδραστικά εργαστήρια, τα αποτελέσματά τους και οι προτάσεις παρουσιάστηκαν στην ολομέλεια των συμμετεχόντων, οι οποίοι σχολίασαν ως πολύ ενδιαφέρουσα τη συνάντηση αυτή και την ανταλλαγή απόψεων που προέκυψε μέσα από τα τρία διαφορετικά έργα.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ

Storage24
sms-marketing.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ