Την ασφαλή αποκομιδή απορριμμάτων του αντιγριπικού εμβολιασμού από τα φαρμακεία εξασφάλισε ο ΦΣΘ

Την ασφαλή αποκομιδή των αποβλήτων του φετινού αντιγριπικού εμβολιασμού, που διενεργήθηκε σε φαρμακεία, εξασφάλισε ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης. Συγκεκριμένα, ο ΦΣΘ κάλυψε το κόστος προμήθειας ειδικών κίτρινων κάδων, που τοποθετήθηκαν στα φαρμακεία για την απόρριψη βελονών και συρίγγων καθώς και της αποκομιδής τους από εταιρεία διαχείρισης αποβλήτων, με την οποία υπέγραψε συμφωνία κατόπιν εμπεριστατωμένης έρευνας.

«Ήταν μια πρωτοποριακή δράση. Η προσπάθειά μας άρχισε τον Σεπτέμβριο του 2020. Στόχος μας ήταν να τηρήσουμε όλα τα προβλεπόμενα πρωτόκολλα της διαδικασίας αποκομιδής και καταστροφής των αιχμηρών και μολυσματικών αποβλήτων. Αναζητήσαμε προσφορές, τις οποίες εξέτασε επιτροπή του Συλλόγου μας και καταλήξαμε σε αυτή που ήταν πιο συμφέρουσα από όλες τις απόψεις. Ο Σύλλογος κάλυψε τα έξοδα της προμήθειας των ειδικών κάδων και της αποκομιδής για όλα τα φαρμακεία της Θεσσαλονίκης, ενώ έστειλε στα μέλη του και οδηγίες για την ορθή χρήση των κάδων που παρέλαβαν», τονίζει ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Διονύσιος Ευγενίδης.

Παράλληλα, εξηγεί ότι σύμφωνα με το νόμο 4600/9-2-2019, άρθρο 160, ο αδειούχος φαρμακοποιός επιτρέπεται να προβεί στη διενέργεια αντιγριπικού εμβολιασμού και στη χορήγηση αντιτετανικού ορού. Από τη στιγμή που το φαρμακείο επιλέγει να διενεργήσει εμβολιασμό, αυτομάτως θεωρείται παραγωγός τέτοιων αποβλήτων και δεσμεύεται για την ορθή διαχείρισή τους, όπως προκύπτει από το άρθρο 2 της ΚΥΑ 146163/2012.

«Η όλη διαδικασία κύλησε ομαλά, παρόλο που πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά και σε τέτοια μεγάλη έκταση. Συνολικά προμηθεύτηκαν τους ειδικούς κάδους 970 φαρμακεία, ενώ μέχρι σήμερα έχουν συλλεχθεί από την εταιρεία οι ειδικοί κάδοι από 802 φαρμακεία», αναφέρει ο κ. Ευγενίδης.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ

Storage24
Storage24
sms-marketing.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ