Τα έντονα καιρικά φαινόμενα δεν εμπόδισαν Δημοτική Αρχή, μαθητές του 16ου Δημοτικού Σχολείου Σταυρούπολης και προσκεκλημένους του δήμου Παύλου Μελά, να τιμήσουν τους πατριώτες που εκτελέστηκαν τη φρικτή αυγή της 6ης Ιουνίου του 1944, από τα ναζιστικά στρατεύματα κατοχής και τους Έλληνες δωσίλογους συνεργάτες τους.
Παρά την καταρρακτώδη βροχή, η καθιερωμένη ετήσια τελετή του Τμήματος Πολιτισμού διοργανώθηκε κανονικά, το πρωί της Παρασκευής 10 Ιουνίου 2022, στο Μνημείο της Εθνικής Αντίστασης, μπροστά στο Δημαρχείο Παύλου Μελά και απέναντι από το πρώην στρατόπεδο Παύλου Μελά που την περίοδο 1941-1944 είχε μετατραπεί από τους Γερμανούς σε μια απέραντη φυλακή ψυχών.
Τιμή, στους αλύγιστους ήρωες που γνώρισαν τη φρίκη των βασανιστηρίων και το θάνατο, απέδωσαν ο Δήμαρχος Δημήτρης Δεμουρτζίδης και μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου Παύλου Μελά, οι Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Κατερίνα Νοτοπούλου, Γιάννης Αμανατίδης, ο συντονιστής της Νομαρχιακής Επιτροπής Α’ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, δικηγόρος Κώστας Αμπατζάς, ο εκπρόσωπος του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης των Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα (ΕΣΔΟΓΕ), Τριαντάφυλλος Μηταφίδης, ο νέος Διοικητής του Αστυνομικού Τμήματος Παύλου Μελά, Γεώργιος Δαμιανόπουλος, ο νεότερος κρατούμενος του στρατοπέδου Παύλου Μελά, Θεόδωρος Βαλαχάς, μέλη Αντιστασιακών Οργανώσεων, συγγενείς των θυμάτων και πολίτες.
Η συγκινητική τελετή μνήμης ξεκίνησε με επιμνημόσυνη δέηση από τον πατέρα Άγγελο Γκαϊδατζή, του Ιερού Ναού Αγίου Ελευθερίου Σταυρούπολης και ακολούθησε ο χαιρετισμός του Δημάρχου, ο οποίος υπενθύμισε στους προσκεκλημένους την ατέλειωτη λίστα των ομαδικών και ατομικών εκτελέσεων, των ηρώων που έχασαν τη ζωή τους στα Καλάβρυτα, τη Λιβαδειά, το Δίστομο, το Χορτιάτη, και σε άλλες περιοχές της πατρίδας.
«Με τη δημιουργία του Μουσείου Εθνικής Αντίστασης στο κτίριο Α2 του Μητροπολιτικού Πάρκου Παύλου Μελά, αναδεικνύουμε το κατοχικό παρελθόν του πρώην στρατοπέδου μας, που υπήρξε τόπος εγκλεισμού και μαρτυρίου της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας, αποτίουμε τον ελάχιστο φόρο τιμής και ευγνωμοσύνης στους συμπατριώτες μας, θύματα της ναζιστικής βαρβαρότητας. Η θυσία τους είναι παράδειγμα αυταπάρνησης και οδηγός για τη νέα γενιά», τόνισε ο Δήμαρχος.
Συγκίνησαν με τις ομιλίες τους ο πρώην Βουλευτής Τριαντάφυλλος Μηταφίδης, που ως εκπρόσωπος της ΕΣΔΟΓΕ, αναφέρθηκε στην επίσκεψη του Καγκελάριου της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας Όλαφ Σόλτς στη Θεσσαλονίκη και τις «άριστα τεκμηριωμένες, νομικώς ενεργές και δικαστικώς επιδιώξιμες, ελληνικές αξιώσεις από τη Γερμανία», και η κυρία Λίτσα Ειρήνη Γαληνίκη, κόρη ενός εκ των εκτελεσθέντων, του 46χρονου Πέτρου Γαληνίκη, που άφησε πίσω του χήρα με 5 ορφανά.
Στεφάνια κατέθεσαν ο Δήμαρχος Δημήτρης Δεμουρτζίδης, ο Βουλευτής Γιάννης Αμανατίδης, ο Κώστας Αμπατζάς εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ, ο Τριαντάφυλλος Μηταφίδης και ο Γιώργος Λίλτσης, επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Ανατροπή» του δήμου Παύλου Μελά.
Στη συνέχεια κρατήθηκε ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των νεκρών και εψάλη ο Εθνικός Ύμνος από τους μαθητές, ενώ το τελετουργικό ολοκληρώθηκε εντός του δημαρχιακού κτηρίου με χορωδιακά τραγούδια από τη Δυτική Συμφωνία του ΕΟΣ Σταυρούπολης, υπό την καθοδήγηση του μαέστρου Κώστα Φωστηρόπουλου. Ερμηνεύτηκαν από το έργο Μαουτχάουζεν (1966) σε μουσική Μίκη Θεοδωράκη και ποίηση Ιάκωβου Καμπανέλλη, τα εμβληματικά τραγούδια «Ο Αντώνης», «Άμα τελειώσει ο πόλεμος» και το «Ποιός τη ζωή μου, ποιός την κυνηγά» σε μουσική Μίκη Θεοδωράκη και στίχους Μάνου Ελευθερίου.
Από το Δημοτικό Συμβούλιο Παύλου Μελά παρέστησαν εκτός από τον Δήμαρχο, ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού και αρμόδιος για τη διοργάνωση της εκδήλωσης Παντελής Νιγδέλης, οι Αντιδήμαρχοι Ιωσήφ (Άκης) Αράπογλου και Σάκης Λαζαρίδης, οι Δημοτικοί Σύμβουλοι Γιώργος Λίλτσης, Κυριάκος Τσαγκαλίδης, Δημήτρης Θεοδοσιάδης, Θεοδώρα Αλεξανδρίδου, και ο Γενικός Γραμματέας του Δήμου Κίμων Σαραφίδης.