Τα έργα για το 2022 παρουσίασε στους πολίτες ο Δήμος Νεάπολης-Συκεών

Με τη συνεδρίαση της Δημοτικής Επιτροπής Διαβούλευσης (Δ.Ε.Δ.) ολοκληρώθηκε χθες η διαδικασία του κοινωνικού διαλόγου της δημοτικής Αρχής του δήμου Νεάπολης-Συκεών, η οποία θα γνωμοδοτήσει επί του συνόλου του προτεινόμενου Προϋπολογισμού και του Τεχνικού Προγράμματος του 2022.

«Με τη συνεδρίαση της Δημοτικής Επιτροπής Διαβούλευσης κλείνει ο κύκλος του διαλόγου και της επικοινωνίας με τους συμπολίτες μας για τον Προϋπολογισμό και το Τεχνικό Πρόγραμμα και ολοκληρώνεται ο διάλογος για τα σημαντικά αυτά ζητήματα του δήμου. Για μας η ανοιχτή δημόσια συζήτηση για τα δημοτικά ζητήματα, αποτελεί στοιχείο δημοκρατίας και αποτελεσματικής διοίκησης. Έχουμε καθιερώσει τις τοπικές διαβουλεύσεις ως το γόνιμο πεδίο επικοινωνίας και συμμετοχής. Προσδοκούμε τον προβληματισμό, την κριτική, τις απόψεις, τις προτάσεις και τις ιδέες των συμπολιτών μας. Θέλουμε να συναποφασίζουμε και να συνδιαμορφώνουμε μαζί τους, τις πολιτικές μας. Έτσι πορευτήκαμε τόσο χρόνια κι έτσι θα συνεχίσουμε», δηλώνει ο δήμαρχος Σίμος Δανιηλίδης, καλώντας τους πολίτες και τους κατοίκους να συμμετάσχουν στην κορυφαία διαδικασία με ιδέες, προτάσεις και κριτική.

Συμμετοχή και παρακολούθηση

Η Δημοτική Επιτροπή Διαβούλευσης αποτελείται από εκπροσώπους φορέων του δήμου και δημότες, η οποία θα συνεδριάσει για να γνωμοδοτήσει σχετικά επί του Τεχνικού Προγράμματος (15.5 εκατ. ευρώ) και του Προϋπολογισμού (69,7 εκατ. ευρώ) του δήμου Νεάπολης Συκεών για το οικονομικό έτος 2022.

Με τις τηλεδιαβουλεύσεις στις Δ.Ε. αναδείχθηκε το μεγάλο εύρος των εμβληματικών έργων που σχεδιάζονται και προωθούνται για τη νέα χρονιά.

«Γνωρίζουμε όλοι πως ο δήμος μας έχει μια άριστη οικονομική κατάσταση με υψηλά χρηματικά διαθέσιμα και εξασφαλισμένους πόρους. Δεν χρωστάει και δεν έχει δανειακές υποχρεώσεις. Σήμερα βρισκόμαστε στην πλεονεκτική θέση, παρά τις τεράστιες περικοπές στην κρατική επιχορήγηση των δήμων, να έχουμε τη δυνατότητα να επενδύουμε σε έργα, υποδομές, σε  κοινωνικές, πολιτιστικές και άλλες δράσεις. Δεν αφήνουμε καμία ευκαιρία να πάει χαμένη. Στο πλαίσιο αυτό εργαζόμαστε ώστε να είμαστε έτοιμοι και να υποβάλουμε προτάσεις σε κάθε χρηματοδοτικό πρόγραμμα που ανακοινώνεται. Σύντομα ανοίγουν για την αυτοδιοίκηση οι χρηματοδοτήσεις του Ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάκαμψης. Υπενθυμίζω πως στη χώρα μας θα εισρεύσουν περισσότερα από 32 δις. ευρώ και η Τοπική Αυτοδιοίκηση διεκδικεί σημαντικό μέρος αυτών και εμείς έχουμε ήδη προχωρήσει σε έναν πρώτο σχεδιασμό για τα έργα που θα επιδιώξουμε να εντάξουμε στα προγράμματα του Ταμείου Ανάκαμψης», ανέφερε μεταξύ άλλων στην εισήγησή του ο δήμαρχος Σίμος Δανιηλίδης, κάνοντας μια περιγραφική αναφορά στα «μεγάλα και εμβληματικά έργα για την περιοχή για τα οποία θα διεκδικήσουμε τις απαραίτητες χρηματοδοτήσεις».

Εκτός από την ανακατασκευή του κεντρικού οδικού άξονα της οδού Επταπυργίου και των 50 κάθετων προς αυτή δρόμων, που προβλέπεται να ξεκινήσει τους πρώτους μήνες του 2022, μεταξύ αυτών των μεγάλων έργων βρίσκονται:

  • Ανάπλαση της περιοχής Καλλιθέας Συκεών, που αφορά στην αστική αναζωογόνηση της ιστορικής περιοχής της Καλλιθέας του δήμου Νεάπολης-Συκεών,
  • Ανέγερση του σχολικού συγκροτήματος 1ου -5ου Δημοτικών Σχολείων και Νηπιαγωγείων που εντάσσεται στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης,
  • Ανάπλαση του Δημοτικού Άλσους Συκεών (Δενδροφυτεία), με την παρέμβαση να αφορά στην εξυγίανση και εμπλουτισμό των φυτεύσεων με νέα είδη, τη διαμόρφωση νέων μονοπατιών περιπάτου, την ανακαίνιση της Παιδικής Χαράς, την τοποθέτηση νέου αστικού εξοπλισμού, διαδρομές νερού καθώς και εκσυγχρονισμό του δικτύου άρδευσης. Ταυτόχρονα υπάρχει διαβούλευση με το δασαρχείο για τις δυνατότητες χωροθέτησης χρήσεων μουσείων και εκθέσεων φυσικής ιστορίας, βοτανικής, κ.λπ.,
  • Η κατασκευή του μεγάλου πάρκου της Ρ. Φεραίου, όπου θα εγκατασταθεί το Μνημείο της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, όπως και το Πάρκο των Ήχων στην οδό Μεσολογγίου,
  • Ανάδειξη Βυζαντινών Τειχών- Επταπυργίου, για το οποίο έργο έχει ήδη διενεργηθεί Πανελλήνιος Αρχιτεκτονικός Διαγωνισμός και υπάρχει συνεργασία με τον δήμο Θεσσαλονίκης.

Ταυτόχρονα, όμως, προωθούνται και δεκάδες άλλα έργα στο πλαίσιο του τεχνικού προγράμματος, το οποίο ανέρχεται στα 15,5 εκατ. ευρώ για το 2022, με το συνολικό κόστος κατασκευής του να είναι υπερπολλαπλάσιο αφού πολλά από αυτά είναι συνεχιζόμενα και άλλα βρίσκονται στη φάση της δημοπράτησης ή της μελέτης.

Στοιχεία για τα έργα αυτά έδωσε αναλυτικά ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων Στέλιος Γκατζές, με τον αντιδήμαρχο Οικονομικών Δημήτρη Ζιγκερίδη να κάνει αναλυτική παρουσίαση των οικονομικών στοιχείων, ενώ ανάλογες παρεμβάσεις άσκησαν η πρόεδρος της Δ.Ε. Συκεών Ρένα Αυγερινού και ο πρόεδρος της Δ.Ε. Αγ. Παύλου Κώστας Ταχτατζή.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν, στο πρόγραμμα για τις δύο Δ.Ε. Αγ. Παύλου και Συκεών περιλαμβάνεται η ανακατασκευή όλων των κλιμάκων (σκαλιά) στον Αγ. Παύλο, η ανακατασκευή-ασφαλτόστρωση 55 οδών σε Συκιές και Αγ. Παύλου, η κατασκευή νέων και ανακατασκευή των υφιστάμενων Παιδικών Χαρών, η ανακατασκευή-ανάπλαση πάρκων και πλατειών, κ.ά.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ

Storage24
sms-marketing.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ