Συνάντηση Τζιτζικώστα με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σπήλιο Λιβανό

Συνάντηση με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σπήλιο Λιβανό στην έδρα της διοίκησης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας είχε σήμερα ο Περιφερειάρχης Απόστολος Τζιτζικώστας.

Στη σύσκεψη συζητήθηκαν όλα τα ζητήματα του πρωτογενούς τομέα στην Κεντρική Μακεδονία, αλλά και οι προοπτικές, στο πλαίσιο και της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, που για τα επόμενα χρόνια έχει προϋπολογισμό 22 δισεκατομμυρίων ευρώ για τη χώρα μας.

Μετά το πέρας της σύσκεψης με τον Υπουργό, ο κ. Τζιτζικώστας τόνισε: «συζητήσαμε για μια σειρά από ζητήματα του αγροτικού κόσμου στην Κεντρική Μακεδονία. Η Περιφέρειά μας είναι η πρώτη στην Ελλάδα όσον αφορά στη συνεισφορά της στο ΑΕΠ του πρωτογενούς τομέα της χώρας. Στην περιοχή μας παράγεται το 26% του ΑΕΠ του πρωτογενούς τομέα, που σημαίνει ότι το ένα τέταρτο της αγροτικής παραγωγής προέρχεται από την Κεντρική Μακεδονία. Με τον Υπουργό και την ηγεσία του Υπουργείου έχουμε κοινό στόχο την αναβάθμιση των δυνατοτήτων και των προοπτικών της Κεντρικής Μακεδονίας, ώστε να συνεχίσει να αξιοποιεί στο έπακρο έναν από τους βασικούς πυλώνες της οικονομίας μας, ενισχύοντας έτσι αποφασιστικά και την εθνική οικονομία. Η συνεργασία μας είναι εξαιρετική. Οι προκλήσεις που έχει μπροστά του ο αγροτικός κόσμος είναι τεράστιες, ειδικά με τη νέα ΚΑΠ, οι βασικοί άξονες της οποίας παρουσιάζονται σήμερα στη ΔΕΘ. Για τη διοίκηση της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας ο αγροτικός τομέας αποτελεί απόλυτη προτεραιότητα, διότι μέσα από τον πρωτογενή τομέα αυξάνονται οι εξαγωγές και μέσα από τις εξαγωγές δημιουργείται εισόδημα και πολλές και καλές θέσεις εργασίας. Δεν είναι τυχαίο ότι η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας είναι σταθερά η πρώτη Περιφέρεια της χώρας σε εξαγωγές αγροτικών προϊόντων και επίσης αυξήσαμε τις εξαγωγές μας κατά 50% μέσα στα χρόνια της κρίσης, κάτι που δείχνει τη δυναμική της περιοχής μας. Σχεδιάζουμε τα επόμενα χρόνια να ενισχύσουμε αυτή τη δυναμική ακόμη περισσότερο. Αναφερθήκαμε και σε μια σειρά από προβλήματα στον αγροτικό τομέα, στη νομοθεσία, στην αξιοποίηση ευρωπαϊκών προγραμμάτων για τους αγρότες κ.ά. Ο Υπουργός διαβεβαίωσε ότι θα εξετάζονται τα ζητήματα ένα ένα και οι λύσεις θα ανακοινώνονται το επόμενο διάστημα σταδιακά, από εδώ, από το πεδίο, από το χώρο στον οποίο δραστηριοποιούνται οι αγρότες μας. Είμαι αισιόδοξος. Πιστεύω πως με την καλή συνεργασία θα μπορέσουμε να αναβαθμίσουμε ακόμη περισσότερο τις προσπάθειες που ήδη έχουν γίνει στη σωστή κατεύθυνση και ότι τα επόμενα χρόνια θα επιτύχουμε έναν βασικό στόχο της πολιτικής μας: Να κάνουμε την Κεντρική Μακεδονία πρωτεύουσα της εξωστρέφειας της Ελλάδας».

Ο κ. Λιβανός επισήμανε: «η Κεντρική Μακεδονία είναι η πρώτη δύναμη στην αγροτική μας οικονομία τόσο σε επίπεδο παραγωγής όσο και στο μοντέλο ανάπτυξης. Έχει καλές εταιρίες και καλές συνεταιριστικές εταιρίες, με εξαγωγικό χαρακτήρα. Μερικές μάλιστα είναι αμιγώς εξαγωγικές. Δείχνουν δηλαδή το δρόμο και για άλλες εταιρίες στον ιδιωτικό τομέα, όπως και στο συνεταιριστικό κίνημα, το οποίο φιλοδοξούμε να ξαναχτίσουμε εδώ στην Κεντρική Μακεδονία, και παράλληλα δείχνουν το παράδειγμα για το σύνολο της χώρας και για το πώς πρέπει να αναπτύσσονται αυτές οι εταιρίες. Δείχνουν τις δυνατότητες της καθετοποίησης και τις προοπτικές με τις οποίες μπορούμε να στέλνουμε τα προϊόντα μας σε όλο τον κόσμο, προϊόντα που μας κάνουν υπερήφανους. Έχουμε πολλά πάνω στα οποία μπορούμε να δουλέψουμε μαζί. Ένα και βασικό εξ αυτών είναι οι έλεγχοι. Συζητήσαμε για την αποτελεσματικότητα των ελέγχων, τους οποίους εμείς θέσαμε αυτή τη στιγμή ως κεντρικό πυλώνα της πολιτικής μας. Και ήδη βλέπουμε τα αποτελέσματα με την άνοδο της τιμής στο γάλα στους Έλληνες παραγωγούς, ακριβώς επειδή διαμορφώνουμε ένα πλαίσιο ορθολογισμού, ένα πλαίσιο νομιμότητας και στήριξης στον Έλληνα παραγωγό και βέβαια ένα πλαίσιο κάλυψης και προστασίας των καταναλωτών. Σε αυτήν την κατεύθυνση μπορούμε να συνεργαστούμε με την Περιφέρεια σε πολλά επίπεδα. Το δεύτερο που μας απασχόλησε είναι η στήριξη των παραγωγών μας από τις φυσικές καταστροφές. Δυστυχώς όλοι βιώνουμε την κλιματική κρίση στο πετσί μας και η Κεντρική Μακεδονία υπέστη επιπτώσεις σε όλη τη διάρκεια της περσινής χρονιάς. Ήδη για τον παγετό έχουμε δουλέψει σωστά και έχουμε δώσει τις προκαταβολές που είχαμε υποσχεθεί. Είμαστε κοντά στους παραγωγούς και κάνουμε τους διασταυρωτικούς ελέγχους για να πάρουμε και τα υπόλοιπα χρήματα. Το ίδιο θα συμβαίνει όπου μπορεί το κράτος να φανεί αρωγός και σύμμαχος στους αγρότες και τους παραγωγούς μας. Από εκεί και πέρα το μεγάλο στοίχημα για όλους είναι η διαχείριση της νέας ΚΑΠ. Αυτό θα παρουσιάσουμε σήμερα το απόγευμα στο πλαίσιο εκδήλωσης στη ΔΕΘ. Έχουμε 22 δισ. ευρώ για τον πρωτογενή τομέα για την επόμενη δεκαετία. Ο τρόπος με τον οποίο θα τα διαθέσουμε στην αγορά έτσι ώστε να πιάσουν πολύ περισσότερο τόπο από ότι έπιασαν στα προηγούμενα πακέτα είναι το κρίσιμο ζήτημα. Πώς θα διαμορφώσουμε το σύνολο της αγροτικής μας πολιτικής. Αυτό θα συζητήσουμε και θα συνδιαμορφώσουμε με τους παραγωγούς μας και βεβαίως με τα μέλη της αυτοδιοίκησης. Δεσμεύομαι κάθε εβδομάδα, είτε εγώ είτε κάποιο άλλο μέλος της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου να βρίσκεται εδώ στην έδρα της Περιφέρειας, έτσι ώστε να μπορούμε να δουλεύουμε τα ζητήματα στο πεδίο και να μην έχουμε αυτήν την απόσταση, για να βλέπουμε επί τόπου τα προβλήματα, γεφυρώνοντας τα χιλιόμετρα που μας χωρίζουν».

Στη σύσκεψη συμμετείχαν επίσης η Γενική Γραμματέας του Υπουργείου Χριστιάνα Καλογήρου, ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας Σωτήρης Μπάτος και υπηρεσιακά στελέχη της Περιφέρειας και του Υπουργείου.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ

Storage24
sms-marketing.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ