της Βαρβάρας Ζούκα
Στη γραμμή εκκίνησης τίθενται δύο mega projects στην ανατολική Θεσσαλονίκη, τα οποία αναμένεται να προσελκύσουν επενδυτικό ενδιαφέρον αλλά και να διαμορφώσουν τις προϋποθέσεις για σημαντική ενίσχυση της τοπικής οικονομίας και για μια νέα αναπτυξιακή ώθηση στην ευρύτερη περιοχή.
Πρόκειται για τον σχεδιασμό του δήμου Θέρμης να αξιοποιήσει την περιοχή των παλαιών μεταλλείων των Βασιλικών, η οποία σήμερα αποτελεί μια περιβαλλοντική πληγή, ως αθλητικό κέντρο και σκοπευτήριο διεθνών προδιαγραφών, καθώς και για το project του δήμου Πυλαίας – Χορτιάτη για τη δημιουργία μαρίνας, για το οποίο αναμένονται σημαντικές εξελίξεις το προσεχές διάστημα, αφού επανεκκινεί ο διάλογος με το υπουργείο Τουρισμού.
Αξιοποιείται έκταση – φιλέτο 30 στρεμμάτων
Ο δήμος Θέρμης έχει ξεκινήσει τις διαδικασίες για τη μακροχρόνια εκμίσθωση μιας έκτασης 30 στρεμμάτων, στην περιοχή των Βασιλικών, ώστε αυτή να φιλοξενήσει χρήσεις αθλητισμού, τουρισμού και αναψυχής.
Πρόκειται για την έκταση των παλιών μεταλλείων των Βασιλικών, που σήμερα όχι μόνο ρημάζει στην εγκατάλειψη αλλά αποτελεί στην πραγματικότητα έναν ανεξέλεγκτο χώρο απόθεσης αδρανών υλικών, επιβαρύνοντας σημαντικά το περιβάλλον.
Στόχος του δημάρχου Θέρμης Θεόδωρου Παπαδόπουλου είναι η έκταση αυτή να μεταμορφωθεί, φιλοξενώντας κατά κύριο λόγο αθλητικές εγκαταστάσεις διεθνών προδιαγραφών. Μεταξύ άλλων, ο χώρος αυτός θεωρείται κατάλληλος για τη δημιουργία σκοπευτηρίου.
Η δημιουργία χώρου ειδικών αθλητικών εγκαταστάσεων είναι η κυρίαρχη χρήση που προβλέπεται για την περιοχή των 30 στρεμμάτων, όπου συνοδευτικά προβλέπονται ακόμη χρήσεις εστίασης, αναψυκτηρίων, τουριστικών καταλυμάτων, εγκαταστάσεων ειδικής τουριστικής υποδομής και τουριστικών επιχειρήσεων.
Ο χώρος αυτός των 30 στρεμμάτων αποτελεί μέρος αγροκτήματος συνολικού εμβαδού 379 στρεμμάτων, το οποίο περιήλθε στην κυριότητα της πρώην κοινότητας Βασιλικών πριν από πολλές δεκαετίες.
Ανοίγει ο δρόμος για μια σημαντική επένδυση
«Ανοίξαμε τον δρόμο για μια ενδεχόμενη σπουδαία επένδυση, που θα δημιουργήσει οικονομικό προϊόν, θα ενισχύσει την τοπική οικονομία και στην προοπτική της, σε σχέση και με το γειτονικό φράγμα των Βασιλικών, θα αλλάξει ριζικά το τοπίο στην ευρύτερη περιοχή», ανέφερε ο αντιδήμαρχος Οικονομικών Υπηρεσιών του δήμου Θέρμης Απόστολος Τσολάκης.
Όπως πρόσθεσε ο ίδιος, το ενδιαφέρον της διοίκησης του δήμου Θέρμης για την αξιοποίηση της έκτασης αυτής είναι αμείωτο. Ο κ. Τσολάκης εξήγησε ότι απαιτήθηκαν πολύπλοκες διαδικασίες γνωμοδοτήσεων και αδειοδοτήσεων, μέχρι να προσδιοριστούν οι επιτρεπόμενες χρήσεις και να ανοίξει ο δρόμος, για να κλείσει μια περιβαλλοντική πληγή και να δημιουργηθεί την ίδια ώρα ένας νέος ισχυρός πόλος ανάπτυξης.
Εκμίσθωση για 49 χρόνια
Στο πλαίσιο του διαγωνισμού που προκηρύσσεται από τον δήμο Θέρμης για την αξιοποίηση των παλιών μεταλλείων, προβλέπεται η εκμίσθωση της έκτασης για διάστημα 49 ετών. Σύμφωνα με τον κ. Τσολάκη, ο δήμος Θέρμης προχωρά με όρους διαφάνειας σε έναν διαγωνισμό που διασφαλίζει κατά τρόπο απόλυτο τα δημοτικά συμφέροντα. «Κάνουμε έναν ανοιχτό διαγωνισμό, με πλήρη διαφάνεια, στο πλαίσιο του οποίου μπορεί να προσέλθει κάθε ενδιαφερόμενος, να καταθέσει master plan, να δεσμευτεί για το κόστος της επένδυσης και για τον χρόνο μέσα στον οποίο θα την υλοποιήσει. Το master plan μπορεί να περιλαμβάνει οποιαδήποτε πρόταση αθλητικής εγκατάστασης, όπως και την περίπτωση αυτής που αφορά το άθλημα της σκοποβολής», υπογράμμισε ο κ. Τσολάκης.
Σύμφωνα με τις αρμόδιες υπηρεσίες του δήμου Θέρμης, η προβλεπόμενη διάρκεια εκμίσθωσης των 49 ετών εξυπηρετεί τον δήμο, καθώς διασφαλίζει: α. Την ανάπτυξη πολυεπίπεδων εγκαταστάσεων από τον ιδιώτη με υψηλό επίπεδο παροχής υπηρεσιών, ώστε η περιοχή να αποτελέσει πόλο έλξης ενδιαφερόμενων για τον αθλητισμό, τον τουρισμό και την αναψυχή, με αποτέλεσμα τη μεγάλη προβολή του τόπου και την ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας, β. Τη μακροχρόνια προστασία και αναβάθμιση του περιβάλλοντος, που σήμερα είναι ακραία υποβαθμισμένο και γ. Τη δημιουργία συνθηκών περαιτέρω ανάπτυξης λόγω και της γειτνίασης της περιοχής με το υφιστάμενο φράγμα Βασιλικών.
Η επένδυση εκτιμάται ότι θα προσελκύσει επισκέπτες τόσο από την Ελλάδα όσο και από το εξωτερικό, με πολλαπλασιαστικά οφέλη για την τοπική οικονομία.
Επανέναρξη διαλόγου για τη μαρίνα της Πυλαίας
Την ίδια ώρα, σε τροχιά επανεκκίνησης και επανέναρξης του διαλόγου με το υπουργείο Τουρισμού φαίνεται πως μπαίνει το σχέδιο του δήμου Πυλαίας – Χορτιάτη για τη δημιουργία μαρίνας στο παραθαλάσσιο μέτωπο της Πυλαίας. Ο δήμαρχος Πυλαίας – Χορτιάτη Ιγνάτιος Καϊτεζίδης φέρεται να έχει αναλάβει νέα πρωτοβουλία για αυτό το αναπτυξιακό έργο, το οποίο τα τελευταία χρόνια ήταν μπλοκαρισμένο, μετά από αδιέξοδες διαπραγματεύσεις με το υπουργείο Τουρισμού κατά την περίοδο της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ.
Ειδικότερα, η διοίκηση του δήμου Πυλαίας – Χορτιάτη αλλά και συνολικά το δημοτικό συμβούλιο είχε έλθει σε ανοιχτή αντιπαράθεση με την τότε υπουργό Τουρισμού Έλενα Κουντουρά, απορρίπτοντας το σχέδιο σύμβασης που είχε προταθεί, καθώς εξίσωνε «την ευθύνη του φορέα εκμετάλλευσης, δηλαδή του αναδόχου του έργου, με τον φορέα διαχείρισης, δηλαδή τον δήμο, κάτι που δεν μπορεί σε καμιά περίπτωση να γίνει αποδεκτό».
Στα σκαριά νέα σύμβαση παραχώρησης
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο δήμος Πυλαίας – Χορτιάτη είναι πολύ κοντά στην υπογραφή με τη νέα ηγεσία του υπουργείου Τουρισμού σύμβασης παραχώρησης για τη χρήση και την εκμετάλλευση της ζώνης, τόσο της χερσαίας όσο και της θαλάσσιας, όπου προβλέπεται να διαμορφωθεί ο τουριστικός λιμένας της Πυλαίας. Όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, η παραχώρηση στον δήμο Πυλαίας – Χορτιάτη θα γίνει για διάστημα 45 ετών.
Με τη σειρά του ο δήμος θα αναλάβει την υποχρέωση να κατασκευάσει όλα τα προβλεπόμενα έργα και τις εγκαταστάσεις της μαρίνας. Το συνολικό κόστος των έργων που αφορούν τη διαμόρφωση του τουριστικού λιμένα εκτιμάται σε πάνω από 30 εκατ. ευρώ και η κάλυψη της σχετικής δαπάνης προβλέπεται να γίνει με έναν (ή συνδυαστικά με περισσότερους του ενός) από τους ακόλουθους τρόπους: α) Με ίδια κεφάλαια β) Με τραπεζικό δάνειο γ) Με επιχορήγηση – επιδότηση δ) Με ιδιωτικά κεφάλαια επενδυτικού φορέα μετά από δημόσιο ή διεθνή διαγωνισμό.
Το τελευταίο σενάριο, αυτό δηλαδή της προκήρυξης διαγωνισμού για την προσέλκυση ιδιώτη επενδυτή, μοιάζει να είναι και το επικρατέστερο, καθώς θεωρείται ότι διασφαλίζει τη βιωσιμότητα του εγχειρήματος.
Μαρίνα 440 θέσεων
Σύμφωνα με τον σχεδιασμό του δήμου Πυλαίας – Χορτιάτη, ο τουριστικός λιμένας της Πυλαίας θα είναι χωρητικότητας 440 θέσεων. Μάλιστα προβλέπονται και περίπου δέκα θέσεις ελλιμενισμού για mega yachts. Το εμβαδόν της θαλάσσιας ζώνης του λιμένα είναι περίπου 128.000 τ.μ. και το εμβαδόν της χερσαίας ζώνης περίπου 39.200 τ.μ.
Στη χερσαία ζώνη προβλέπεται να κατασκευαστούν τέσσερα μονώροφα και τρία διώροφα κτίσματα. Στο πρώτο κτίριο προβλέπονται καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, λιμενικός σταθμός και χώροι υγιεινής και στο δεύτερο γραφεία διοίκησης, πληροφορίες, ιατρείο, τράπεζα και αποθήκη αποσκευών. Στο τρίτο κτίριο θα λειτουργήσουν καταστήματα yachting, εμπορικά και καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, ενώ στο τέταρτο κτίριο χωροθετείται yachting club με εσωτερικό εξώστη, λουτήρες και αποδυτήρια. Τις εγκαταστάσεις συμπληρώνουν χώροι πλυντηρίων αλλά και χώροι επισκευής και συντήρησης σκαφών.
Όπως έχει προβλεφθεί, θα διαμορφωθούν ακόμη 270 θέσεις στάθμευσης αυτοκινήτων, αλλά και εγκαταστάσεις αθλοπαιδιών και χώροι πρασίνου.
Πλωτοί προβλήτες και ελικοδρόμιο
Στο εσωτερικό της λιμενολεκάνης προτείνεται μεταξύ άλλων να διαμορφωθούν τρεις πλωτοί προβλήτες. Στο πλαίσιο των έργων για τη δημιουργία της μαρίνας Πυλαίας προβλέπεται ακόμη και ελικοδρόμιο, μετά από την έκδοση αδειών από τους αρμόδιους φορείς.
Ο δήμος Πυλαίας – Χορτιάτη θα αναλάβει να καταθέσει όλες τις μελέτες και τα έγγραφα που απαιτούνται στο Υπουργείο Τουρισμού, το οποίο θα τα ελέγξει και θα τα προωθήσει με τη σειρά του στις αρμόδιες υπηρεσίες, ώστε να εκδοθούν οι απαραίτητες άδειες για τη δημιουργία της μαρίνας.
(Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα “Πολιτική”, 13-4-2024)