Σε πλήρη ετοιμότητα για την αντιπυρική περίοδο ο δήμος Νεάπολης – Συκεών

«Θωρακισμένος» και σε πλήρη ετοιμότητα σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης εκδήλωσης πυρκαγιάς βρίσκεται ο δήμος Νεάπολης-Συκεών για την αντιπυρική περίοδο, ενώ ισχυρή είναι και φέτος η «ασπίδα» προστασίας για την προστασία του Δημοτικού Άλσους Συκεών (Δενδροφυτεία), όπως διαπιστώθηκε από τον εξονυχιστικό έλεγχο που πραγματοποίησαν σήμερα το πρωί ειδικά τεχνικά συνεργεία του δήμου στο σύστημα πυροπροστασίας του.

Η Δενδροφυτεία αποτελεί κόσμημα και κεντρικό πνεύμονα πρασίνου και χώρου άθλησης και αναψυχής στη Δ.Ε. Συκεών, με λειτουργία αναψυκτήριου και θερινού κινηματογράφου και αποτελεί καθημερινά πόλο έλξης μικρών και μεγάλων από τον δήμο και την ευρύτερη περιοχή.

Η σημερινή ευρεία δοκιμαστική λειτουργία του συστήματος ελέγχου πυρόσβεσης που είναι εγκατεστημένο και απλωμένο στο άλσος της Δενδροφυτείας, από εξειδικευμένα τεχνικά στελέχη του δήμου, περιλάμβανε ενδελεχή έλεγχο των 11 πυροσβεστικών φωλιών και των 31 κρουνών που είναι διασκορπισμένοι σε όλη την έκταση, εξέταση-έλεγχο της ηλεκτροκίνητης και της πετρελαιοκίνητης αντλίας νερού καθώς και της σωστής λειτουργίας της δεξαμενής νερού που μένει πάντα γεμάτη. Ο έλεγχος πραγματοποιήθηκε παρουσία του δημάρχου Νεάπολης-Συκεών Σίμου Δανιηλίδη, του αντιδημάρχου Πολιτικής Προστασίας Τάσου Τσακιρίδη, της προέδρου της Δ.Κ. Συκεών Ρένας Αυγερινού και στελεχών της Πολιτικής Προστασίας και της Τεχνικής Υπηρεσίας του δήμου. Από τα εκτεταμένα τεστ στο σύστημα αντιπυρικής προστασίας προέκυψε ότι το σύστημα είναι σε πλήρη λειτουργία, αφού τις προηγούμενες ημέρες πραγματοποιήθηκαν οι εργασίες συντήρησης των υποδομών και θα ενισχυθεί ακόμη περισσότερο με κάποιες μικροβελτιώσεις.

«Μετά τον λεπτομερή, απαιτούμενο έλεγχο στο σύστημα πυρόσβεσης που πραγματοποίησαν σήμερα εξειδικευμένα τεχνικά στελέχη του δήμου μας, είμαστε σε θέση να πούμε ότι το Δημοτικό Άλσος Συκεών είναι «θωρακισμένο» από κινδύνους πυρκαγιάς, ενώ η επέμβαση των δημοτικών υπηρεσιών στο απεχθές αυτό ενδεχόμενο, θα γίνει έγκαιρα και άμεσα σε διαρκή συνεννόηση με όσους εμπλέκονται στην πυροπροστασία» σημείωσε ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας Τάσος Τσακιρίδης, επισημαίνοντας την πλήρη ετοιμότητα και εγρήγορση του συνολικού μηχανισμού του δήμου Νεάπολης-Συκεών για την ενίσχυση της πρόληψης δασικών πυρκαγιών ενόψει τη θερινής περιόδου.

Σε πλήρη ετοιμότητα και εγρήγορση το σύνολο του μηχανισμού του δήμου 

Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο, έχει ολοκληρωθεί το σχέδιο εκτάκτων αναγκών για πυροπροστασία με το κωδικό όνομα ΙΟΛΑΟΣ, ο προληπτικός καθαρισμός από αυτοφυή βλάστηση στους δρόμους των αρμοδιοτήτων του δήμου μέχρι το δάσος του Σέιχ Σου, με ιδιαίτερη έμφαση σε περιοχές ιδιαίτερης προστασίας, όπως άλση και πάρκα της δικαιοδοσίας του δήμου, ενώ έχουν ήδη αποσταλεί 150 επιστολές από το αυτοτελές Γραφείο Πολιτικής Προστασίας του δήμου σε ιδιοκτήτες οικοπέδων και ακάλυπτων χώρων για την αποψίλωση από ξερά χόρτα και την απομάκρυνσή τους, καθώς και την απομάκρυνση όλων των τυχόν εγκαταλελειμμένων καυστών ή εύφλεκτων υλικών.

Επιπλέον, έχει ολοκληρωθεί ο απαραίτητος έλεγχος σε όλους τους κρουνούς λειτουργίας στις Δ.Ε. Πεύκων, Συκεών, Αγίου Παύλου και συντήρηση των κρουνών της Δενδροφυτείας, ενώ έτοιμο και διαθέσιμο από τη πλευρά του δήμου είναι και το σύνολο του εξοπλισμού, των μηχανημάτων και των πυροσβεστικών οχημάτων για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών, με στόχο να συνδράμει με όλα τα μέσα το πολύτιμο έργο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.

Ταυτόχρονα, οι υπηρεσίες του δήμου βρίσκονται σε συνεχή εγρήγορση και όσον αφορά το δάσος του Σέιχ-Σου, ενώ ιδιαίτερα κρίσιμη στον τομέα της πρόληψης και έγκαιρης επέμβασης σε περίπτωση πυρκαγιάς στο δάσος είναι η συνεργασία του δήμου με την εθελοντική ομάδα ΕΔΟΜΑΚ, στην οποία ο δήμος έχει παραχωρήσει την απαραίτητη υλικοτεχνική υποδομή μέσω ΔΥΟΠΠ, και έχει προβλεφθεί καθημερινή επιφυλακή, με υπηρεσία που λαμβάνεται από την Πυροσβεστική, καθώς και επιφυλακή κάθε Σαββατοκύριακο για όλη την αντιπυρική περίοδο, με ένα βυτιοφόρο και έναν οδηγό.

Παράλληλα, χθες Πέμπτη 3 και την Τετάρτη 2 Ιουνίου πραγματοποιήθηκε, παρουσία του δημάρχου, ειδική άσκηση των εθελοντών του δήμου για την Δασοπροστασία, από μέλη της ΕΔΟΜΑΚ, στην περιοχή των Πεύκων, κατά τη διάρκεια της οποίας «τα μέλη της ΕΔΟΜΑΚ εκπαίδευσαν τους εθελοντές για το πώς πρέπει να ενεργούν σε περίπτωση πυρκαγιάς, το τρόπο που λειτουργεί το σύστημα του Πυροσβεστικού, τον τρόπο που κουμπώνουν τα λάστιχα κτλ», όπως σημείωσε ο προϊστάμενος Πολιτικής Προστασίας του δήμου Μηνάς Μοναστηρίδης.

Επιπλέον, τις επόμενες ημέρες, θα πραγματοποιηθούν ασκήσεις ετοιμότητας μέσα στο περιαστικό δάσος, σε συνεργασία με την Πυροσβεστική και το Δασαρχείο.

Η έκκληση του Σίμου Δανιηλίδη για πρόληψη

«Εμείς από την πλευρά μας είμαστε συνέχεια επί ποδός και βρισκόμαστε με όλες μας τις δυνάμεις σε διαρκή εγρήγορση και επιφυλακή», σημειώνει ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών Σίμος Δανιηλίδης, υπογραμμίζοντας τη διαρκή έκκλησή του προς του πολίτες για πρόληψη. «Η προστασία της όασης της Δενδροφυτείας μας αλλά και κάθε σημείου πρασίνου είναι υπόθεση και ευθύνη όλων μας» τονίζει, συμπληρώνοντας ότι «πρέπει να ενεργοποιήσουμε πέρα από τις υπηρεσίες και τους πολίτες. Γι’ αυτό κάνω έκκληση συνεχώς στους συμπολίτες μας να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί τους καλοκαιρινούς αυτούς μήνες, να μην πετούν αναμμένα τσιγάρα και να μην ανάβουν φωτιές για να ψήσουν και, παράλληλα, όταν βλέπουν κάτι ύποπτο να κυκλοφορεί μέσα στο δάσος, ή πέριξ αυτού, ή όταν βλέπουν κάποιον ανεύθυνο να πετάει το αποτσίγαρό του από το παράθυρο, να παίρνουν τηλέφωνο κατ’ ευθείαν στο δήμο ή και σε μένα ακόμα προσωπικά, στην Αστυνομία και την Πυροσβεστική και να καταγγέλλουν το γεγονός».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ

Storage24
Storage24
sms-marketing.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ