Δ. Καλαμαριάς: Έργο 10 εκατομμυρίων θα αλλάξει την περιοχή Βότση – Κηφισιά

Η βιοκλιματική αναβάθμιση της περιοχής Βότση-Κηφισιάς και η εξασφάλιση συνθηκών βιώσιμης κινητικότητας σ’ αυτή είναι το ζητούμενο και ο βασικό στόχος του έργου, το μεγαλύτερο σε χρηματοδότηση που εξασφάλισε ο δήμος Καλαμαριάς, από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.

“Το συγκεκριμένο έργο θα συμβάλλει στην διευθέτηση του αστικού ιστού και στην απόδοση στους κατοίκους ενός συνόλου από μικρούς δημόσιους χώρους, που συγκροτούν το μεγάλο πλεονέκτημα της πόλης και την βοηθούν να αναβαθμίσει την κοινωνική της ζωή, την περιβαλλοντική της εικόνα και εν τέλει να προκαλέσει την οικονομική ανάπτυξη”, αναφέρει ο δήμος Καλαμαριάς σε σχετική ανακοίνωση.

Η εν λόγω περιοχή συνορεύει με τους Δήμους Θεσσαλονίκης και Πυλαίας – Χορτιάτη. Οι πολεοδομικές Ενότητες που την συνθέτουν, είναι οι Π.Ε.14-Κηφισιά και τμήμα της Π.Ε.15-Βότση, που βρίσκονται στα άκρα του Δήμου. Εξαιτίας της γεωγραφικής της θέσης και της ύπαρξης δύο εγκάρσιων κεντρικών αρτηριών (Ε. Αντιστάσεως και Ε. Βενιζέλου), δυσχεραίνουν την ευρύτερη σύνδεσή της με το ευρύτερο κέντρο της Καλαμαριάς.

Κεντρικό εργαλείο του αστικού σχεδιασμού για την εφαρμογή της βιώσιμης κινητικότητας είναι ο έλεγχος της ταχύτητας των αυτοκινήτων, όχι μόνο ως διοικητικό μέτρο αλλά ενσωματώνοντας στον σχεδιασμό την γεωμετρική διευθέτηση της όδευσης των αυτοκινήτων, μείωση του πλάτους στο απόλυτα απαιτούμενο και αλλαγή του οδοστρώματος στις διαβάσεις των πεζών, ώστε να επιτευχθεί ο έλεγχος της ταχύτητας.

Θα δίνεται προτεραιότητα στη κυκλοφορία των πεζών, θα δημιουργείται δίκτυο ποδηλατοδρόμου, ενώ ταυτόχρονα θα υιοθετείται και η πρακτική των αστικών στάσεων, μικροί δηλαδή χώροι στάσης και συνάντησης των πολιτών με πράσινο και υπαίθρια καθιστικά.

Με την εφαρμογή των αρχών του βιοκλιματικού σχεδιασμού θα αξιοποιηθούν οι τοπικές κλιματολογικές συνθήκες, το δυναμικό της ηλιακής ενέργειας, του ανέμου και της μορφολογίας της περιοχής για συνδυασμένα οφέλη όπως η βελτίωση θερμικού ισοζυγίου της περιοχής, ιδιαίτερα κατά την θερινή περίοδο και δημιουργία ευνοϊκού μικροκλίματος. Υπάρχει σχετική μέριμνα για τη θερμική άνεση με σχεδιαστική έμφαση στην ηλιοπροστασία στον ηλιασμό και την ανεμοπροστασία.

Οι επιλογές αυτές προσδίδουν οπτική άνεση με έμφαση στην κατάλληλη επιλογή υλικών δαπεδόστρωσης, αλλά και εξοπλισμού του εξεταζόμενου χώρου, οικολογική διαχείριση του περιβάλλοντος με την αύξηση των υδατοπερατών επιφανειών που συμβάλλουν στον εμπλουτισμό του υδροφόρου ορίζοντα, διατήρηση της βασικής τοπογραφίας του εδάφους με προσεκτική επιλογή των δαπεδοστρώσεων και των υλικών καθώς και ορθολογική αξιοποίηση της τοπογραφίας και του φυσικού ανάγλυφου του εδάφους. Η αντικατάσταση ‘σκληρών’ συμβατικών υλικών με φωτοκαταλυτικά υλικά που περιορίζουν τους ρύπους θα συμβάλλουν δραματικά στη μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης.

Όλος ο αστικός σχεδιασμός αντιμετωπίστηκε με τις αρχές του Βιοκλιματικού Σχεδιασμού, που στοχεύει στην επίτευξη καλύτερων θερμικών, οπτικών και ακουστικών συνθηκών στο περιβάλλον της σύγχρονης πόλης εστιάζοντας στις φυσικές ιδιότητες της μικρο-κλίμακας των χώρων αυτών.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι στην τελική εικόνα της αναβάθμισης της περιοχής συμμετείχαν οι κάτοικοί της, μέσω έρευνας – συμπλήρωσης ερωτηματολογίων, θεματικά τόσο οι μαθητές (ήπιες μετακινήσεις, οδική ασφάλεια δικτύου κ.λπ.) όσο και οι επαγγελματίες για τις επικείμενες αλλαγές, τις βιοκλιματικές παρεμβάσεις κ.λ.π.

Το συνολικό κόστος του έργου υπολογίζεται στα 10.021.935,43 ευρώ και η χρηματοδότηση γίνεται από ευρωπαϊκούς πόρους της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ

Storage24
Storage24
sms-marketing.gr
myoffice24

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ