Πρέπει να ξέρουν οι δημότες τι θα γίνει στους Σταύλους Παπάφη

Ερωτηματικά εγείρουν τα σχέδια και οι πολιτικές που σκοπεύει να ακολουθήσει η διοίκηση του Δήμου Θεσσαλονίκης, σχετικά με την αξιοποίηση και διαχείριση των πρώην  Στάβλων Παπάφη. Παρά το γεγονός ότι ο δημοτικός σύμβουλος κ. Σάκης Τζακόπουλος έχει καταθέσει ήδη από τις 4 Μαρτίου 2021 γραπτό αίτημα για να ενημερωθεί το Σώμα του δημοτικού συμβουλίου οι σύμβουλοι της 4ης Κοινότητας και οι κάτοικοι της περιοχής, για την επερχόμενη ανάπλαση που θα επηρεάσει το σύνολο των πολιτών της Θεσσαλονίκης και θα αλλάξει ριζικά τη φυσιογνωμία της περιοχής, η διοίκηση του κεντρικού δήμου δείχνει να κωφεύει.

«Με μεγάλη μου δυσαρέσκεια διαπίστωσα ότι για ακόμα μία φορά, ο Πρόεδρος του ΔΣ και η διοίκηση του Δήμου Θεσσαλονίκης αγνόησε το αίτημα μου, να συζητηθεί η ανάπλαση των ΣταύλωνΠαπάφη στο δημοτικό συμβούλιο προκειμένου να υπάρξει η πλήρης ενημέρωση των συμβούλων και πρωτίστως, των δημοτών της Θεσσαλονίκης. Παρά τις επανειλημμένες προσπάθειές μου και τα αιτήματα που έχω καταθέσει εδώ και δύο μήνες, καμία προσπάθεια δεν ευοδώθηκε κι έτσι το θέμα και πάλι δεν βρίσκεται στην “ατζέντα” των ζητημάτων που θα τεθούν στο επερχόμενο δημοτικό συμβούλιο της Δευτέρας», τονίζει ο κ. Τζακόπουλος.

Ο ίδιος υπογραμμίζει ότι «αυτή η απόφαση αποτελεί ασέβεια προς τους πολίτες και την ίδια την πόλη. Ο κόσμος θα πρέπει να γνωρίζει τι εμπεριέχει η πρόταση της ανάπλασης και πότε θα ολοκληρωθεί».

 

Ακολουθούν οι επισημάνσεις στο έγγραφο που κατέθεσε ο κ. Τζακόπουλος, ζητώντας την ενημέρωση του Συμβουλίου:

«Η ανάπλαση των Σταύλων Παπάφη θεωρώ ότι σηματοδοτεί την φυσιογνωμία της περιοχής και αν σχεδιαστεί ορθά θα αποτελέσει σημείο ανάπτυξης για όλη την περιοχή της Παπάφη στην Τούμπα. Αυτό το έργο θεωρείται και από την διοίκηση σαν εμβληματικό και άμεσης προτεραιότητας, εμφανίζοντας σε μερίδα του τύπου ότι αποτελεί πλέον μία ολοκληρωμένη πρόταση.

Η πρόταση προήλθε από το αποτέλεσμα ενός αρχιτεκτονικού διαγωνισμού που προκηρύχθηκε το 2018 και υλοποιήθηκε εξ ολοκλήρου στη θητεία της προηγούμενης διοίκησης. Ακολούθως,  υιοθετήθηκε με έμφαση μάλιστα από την σημερινή διοίκηση, χωρίς καμία αλλαγή ή αξιολόγηση των όσων προβλεπόταν. Επίσης από την εισήγηση του αρμοδίου Αντιδημάρχου Τεχνικών Έργων στη χθεσινή Οικονομική Επιτροπή (3-3-2021) για τη σύσταση Επιτροπής Διαπραγμάτευσης, ενημερωθήκαμε, ότι πρόκειται σύντομα να προχωρήσει η ανάθεση της μελέτης στη βραβευμένη ομάδα αρχιτεκτόνων.

Ο χώρος που θα υλοποιηθεί είναι ένα σχεδόν αδόμητο Οικοδομικό Τετράγωνο, έκτασης περίπου 4,5 στρεμμάτων, ιδιοκτησίας του Δήμου και στην πλέον πυκνοκατοικημένη συνοικία της Παπάφη. Προπολεμικά στεγάζονταν τα κάρα του Δήμου και πιο πρόσφατα δημοτικά συνεργεία, ραφείο, αποθήκες, φιλοξενία προσφύγων και το δωμάτιο της γειτονιάς, στα παλιά ισόγεια κτίσματα.

Η πρόταση που απέσπασε το Α΄ βραβείο προβλέπει ανέγερση οκτώ ανεξάρτητων κτιρίων, τριώροφων έως πενταόροφων, με συνολική δόμηση 4.700 τετραγωνικών μέτρων. Σε αυτά τα κτίρια, σύμφωνα και με την προκήρυξη του διαγωνισμού, θα στεγαστούν όλα τα παρακάτω:

Βρεφονηπιακός Σταθμός 1.100 τμ,

Ξενώνας Φιλοξενίας 600 τμ,

Κλειστό Γυμναστήριο 900 τμ,

Αίθουσα πολλαπλών χρήσεων και κοινωνικών εκδηλώσεων 300 τμ,

Χώρος Μνήμης – Αρχείο Προσφυγικής Τούμπας 300 τμ,

Δημοτική Βιβλιοθήκη – Αναγνωστήριο 500 τμ,

Γραφεία 500 τμ,

Κοινοτικό Ιατρείο 300 τμ,

Κέντρο Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων 200 τμ.,

και υπόγειος χώρος στάθμευσης.

Σύμφωνα με την αρχική προκήρυξη «το υπόλοιπο της δόμησης που δεν προβλέπεται να πραγματοποιηθεί με το προτεινόμενο κτιριολογικό πρόγραμμα, προορίζεται για μελλοντικές κτιριακές προσθήκες, για την εξυπηρέτηση πρόσθετων χρήσεων που τυχόν προκύψουν με βάση τις ανάγκες του Δήμου Θεσσαλονίκης», δηλαδή μπορεί να εξαντληθεί η συνολική δόμηση μέχρι τον ΣΔ 1,6».

«Τα έργα γίνονται για να εξυπηρετούν τους πολίτες και μόνο η άποψή τους θα τα κάνει χρήσιμα και αποτελεσματικά. Θα είναι αργά να γίνουν οι όποιες αλλαγές στον σχεδιασμό μετά από τις ενδεχόμενες αντιδράσεις των δημοτών που θα θεωρήσουν ότι επιβαρύνεται η ζωή τους και η καθημερινότητά τους με λύση που δεν την ήξεραν και δεν την στήριξαν απ’ την αρχή», καταλήγει ο κ. Τζακόπουλος.

 

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ

Storage24
Storage24
sms-marketing.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ