ΠΚΜ: Παρουσιάστηκε από τον περιφερειάρχη το πρόγραμμα του Φεστιβάλ Επταπυργίου 2022

Το πρόγραμμα του Φεστιβάλ Επταπυργίου 2022 παρουσίασαν  σε συνέντευξη τύπου ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας και η Πρόεδρος του Κέντρου Πολιτισμού της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας Άννα Μυκωνίου.
Στη συνέντευξη τύπου συμμετείχαν επίσης η Αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης Βούλα Πατουλίδου, ο Διευθύνων Σύμβουλος του Κέντρου Πολιτισμού Παντελής Καζαντζίδης, ο Αντιπρόεδρος του Κέντρου Πολιτισμού Αθανάσιος Μπέγκας, το μέλος του Δ.Σ. του Κέντρου Πολιτισμού Τάνια Κιουμουρτζιίδου, ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Φεστιβάλ Επταπυργίου 2022 Αθανάσιος Κολαλάςκαλλιτέχνες και συντελεστές των παραστάσεων του Φεστιβάλ, που έχει ήδη καθιερωθεί ως ο θερινός πολιτιστικός θεσμός της Θεσσαλονίκης, ένας θεσμός, ο οποίος αποτέλεσε ιδέα και εξαγγελία της διοίκησης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, που έγινε πράξη.
Όπως τόνισε ο κ. Τζιτζικώσταςτο φετινό Φεστιβάλ Επταπυργίου τιμά την Ιστορία, αναδεικνύει την παράδοση και αγκαλιάζει τις σύγχρονες τέχνες. Καταξιωμένοι καλλιτέχνες αλλά και σπουδαίοι νέοι δημιουργοί ανταποκρίθηκαν γενναιόδωρα στην πρόσκληση της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και του Κέντρου Πολιτισμού. Με δύο ξεχωριστές παραγωγές, με την πρεμιέρα του ‘Ρέκβιεμ για τη Σμύρνη’ και ‘τη Μικρασία μέσα από τα μάτια των σύγχρονων δημιουργών’, τιμούμε την επέτειο των 100 χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή. Με ιδιαίτερα θεματικά αφιερώματα παρουσιάζουμε ένα πολυσυλλεκτικό και πλούσιο ρεπερτόριο, από τον Διονύση Σαββόπουλο που επιστρέφει στον τόπο του για μια μεγάλη συναυλία, έως τον Μεξικανό τενόρο Ramon Vargas για το μεγάλο Gala Όπερας. Εξωστρέφεια, αυθεντικότητα, υψηλή ποιότητα και αισθητική, έμπνευση από το παρελθόν, αλλά και ανοιχτό βλέμμα στο μέλλον, είναι τα βασικά συστατικά του φετινού προγράμματος του Φεστιβάλ Επταπυργίου. Η μνήμη, η νοσταλγία, αλλά και το ‘νέο’ που έρχεται ορμητικά, κάνουν το σύγχρονο πολιτισμό να αντέχει, να ανθίζει και να δυναμώνει, δίνοντάς μας ελπίδα και αισιοδοξία”.
Ο Περιφερειάρχης επισήμανε ότι “το όραμά μας ως διοίκηση της Περιφέρειας για το Φεστιβάλ Επταπυργίου γίνεται πραγματικότητα και εξελίσσεται συνεχώς ως θεσμός πολιτισμού της Θεσσαλονίκης και της Κεντρικής Μακεδονίας, μέσα από τη γόνιμη συνεργασία με τους σημαντικότερους φορείς του τόπου μας. Κάθε χρόνο βάζουμε τον πήχη όλο και ψηλότερα, ονειρευόμαστε ακόμη πιο τολμηρά, σε πείσμα των δυσκολιών και των ανατροπών της εποχής. Με πολύτιμους παλιούς και νέους φίλους, κάνουμε το Φεστιβάλ Επταπυργίου ολοένα και καλύτερο, έναν σύγχρονο δυναμικό θεσμό, ένα κορυφαίο καλλιτεχνικό και κοινωνικό γεγονός, που αναδεικνύει πολιτιστικά και τουριστικά τη Θεσσαλονίκη και την Κεντρική Μακεδονία. Διότι εκτός των άλλων το Φεστιβάλ Επταπυργίου έχει και αναπτυξιακό πρόσημο, διότι ως μείζον πολιτιστικό γεγονός συμβάλλει στην ενίσχυση του τοπικού εισοδήματος, αλλά και στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Σας περιμένουμε, από τις 17 Ιουνίου έως τις 19 Ιουλίου, να ζήσουμε αξέχαστες στιγμές στην ξεχωριστή ατμόσφαιρα του Επταπυργίου”.
Η κ. Μυκωνίου έκανε μια αναδρομή στην Ιστορία του Φεστιβάλ, από το 2019 και τις πρώτες λαμπερές εκδηλώσεις μέχρι τα δυο χρόνια της πανδημίας, τονίζοντας ότι “χρόνο με το χρόνο δίνουμε το στίγμα μας, χτίζουμε μια σχέση εμπιστοσύνης με τον κόσμο και στηρίζουμε εμπράκτως τους τοπικούς καλλιτέχνες, που περνούν δύσκολα τα τελευταία χρόνια”.
Το Φεστιβάλ Επταπυργίου χαρακτηρίζεται από μεγάλης κλίμακας εκδηλώσεις σε ένα εμβληματικό μνημείο. Στις καλλιτεχνικές επιλογές δεν ακολουθούμε την πεπατημένη”, επισήμανε η κ. Μυκωνίου και παρουσίασε αναλυτικά τις φετινές παραστάσεις, που έχουν προγραμματιστεί. Εκτός από τους πολλούς καλλιτεχνικούς και πολιτιστικούς φορείς της Θεσσαλονίκης, που στηρίζουν εμπράκτως και με τη συμμετοχή τους το Φεστιβάλ, οι κυριότερες στιγμές του, οι πιο σημαντικές παραγωγές φέτος το καλοκαίρι θα ταξιδέψουν σε όλη την Ελλάδα, μέσω της ΕΡΤ3.
Συνολικά, όπως ανακοίνωσε η Πρόεδρος του Κέντρου Πολιτισμού της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, το φετινό Φεστιβάλ Επταπυργίου περιλαμβάνει 7 παραγωγές και 13 παραστάσεις, ενώ συμβάλλουν 45 τεχνικοί και 350 καλλιτέχνες εκ των οποίων το 93% από την Κεντρική Μακεδονία.
Την παραγωγή και διοργάνωση των εκδηλώσεων υπογράφει το Κέντρο Πολιτισμού της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης, με την υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και υπό την αιγίδα της UNESCO.
Το πρόγραμμα του Φεστιβάλ Επταπυργίου 2022 περιλαμβάνει συνοπτικά τις εξής παραστάσεις:
17 και 18 Ιουνίου: “Γεννήθηκα στη Σαλονίκη” – Διονύσης Σαββόπουλος με τη Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Θεσσαλονίκης.
-21 και 22 Ιουνίου: “Τα τραγούδια του Αρτέμη/1922” – Μουσικοθεατρική παράσταση για το δράμα των ξεριζωμένων της Μικρασιατικής Καταστροφής. Αφιερωμένη στο ορφανοτροφείο “Μέλισσα” όπου θα διατεθούν όλα τα έσοδα.
26 και 27 Ιουνίου: “Μεγάλες Φωνές” – Μαρία Φαραντούρη, Έλλη Πασπαλά, Ανδριάνα Μπάμπαλη, Εύη Σιαμαντά.
-4 και 5 Ιουλίου: “Ρέκβιεμ για τη Σμύρνη” – Γεώργιος Εμμανουήλ Λαζαρίδης με την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης και τη Μικτή Χορωδία Θεσσαλονίκης.
-10 Ιουλίου: “Ραμόν Βάργκας” Gala Όπερας με την ΚΟΘ.
-13 και 14 Ιουλίου: “10 Άρπες” – γνωστές κλασικές, κινηματογραφικές και ροκ μελωδίες από το μεγαλύτερο σχήμα με άρπες στην Ελλάδα.
-18 και 19 Ιουλίου: “Καταραμένοι Ποιητές” – Αλκίνοος Ιωαννίδης – Αφήγηση: Οδυσσέας Παπασπηλιόπουλος – Βραδιές ποίησης και μουσικής.
Η συνέντευξη τύπου έκλεισε με δέκα νέους μουσικούς από τη Θεσσαλονίκη, που συγκροτούν το σύνολο JoveNata Ensemble (ορχήστρα εγχόρδων).

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ

Storage24
Storage24
sms-marketing.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ