Πέτσας: Συμπληρωματική ΚΑΠ ύψους 107 εκατ. ευρώ για τους δήμους

 

«Σήμερα η κυβέρνηση προχώρησε στην έκδοση μιας συμπληρωματικής ΚΑΠ, ύψους 107 εκατομμυρίων ευρώ, η οποία θα βοηθήσει σημαντικά τους δήμους να αντιμετωπίσουν όλες τις ανάγκες και τις υποχρεώσεις που έχουν το επόμενο χρονικό διάστημα», δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας, από το βήμα του ετήσιου τακτικού συνεδρίου της ΚΕΔΕ, που διεξάγεται στο συνεδριακό κέντρο «Ιωάννης Βελλίδης», στη Θεσσαλονίκη.

Ταυτόχρονα, ο κ. Πέτσας είπε ότι με βάση την εξέλιξη του προϋπολογισμού και τη συνεννόηση που έχει το υπουργείο Εσωτερικών με το υπουργείο Οικονομικών θα είναι σε θέση να προχωρήσει και σε κάτι ακόμα παραπάνω με τη μορφή της χρηματικής ΚΑΠ μέχρι το τέλος του έτους. Για το 2022, ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών είπε ότι θα είναι ένα έτος αναμόρφωσης των ΚΑΠ, με σκοπό την άρση τυχόν δυσλειτουργιών, τη βελτίωση σημείων τα οποία έχουν αποδειχθεί ότι δουλεύουν και τη διόρθωση σημείων που δεν δουλεύουν ώστε να υπάρξει πιο δίκαιη κατανομή, αλλά ταυτόχρονα θα είναι και μία σημαντική προσπάθεια για την αύξηση των ΚΑΠ ώστε να αρχίσει σιγά σιγά να αντιστρέφεται η πορεία μείωσης των τελευταίων ετών. «Δεν μιλάμε για μαξιμαλιστικές αυξήσεις, μιλάμε, όμως, για ρεαλιστικές και όχι συμβολικές αυξήσεις και πιστεύω το 2022, με τη δική σας συμβολή, με καλή διάθεση, με πνεύμα συνεργασίας, όχι μαξιμαλιστικές διεκδικήσεις θα βρούμε αυτό το οποίο μπορεί να υποστηρίξει και το οικονομικό μας επιτελείο», υπογράμμισε ο κ. Πέτσας.

Σε ό,τι αφορά στην αντιμετώπιση της πανδημίας είπε ότι δόθηκαν 237,1 εκατομμύρια ευρώ για τη στήριξη των δήμων που είχαν απώλειες εσόδων και αύξηση δαπανών κι αν χρειαστεί, το υπουργείο Εσωτερικών είναι εδώ μέχρι το τέλος της χρονιάς για να βοηθήσει ξανά. Ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών ανέφερε ακόμη ότι το πρόγραμμα Φιλόδημος 1 είχε δώσει κάτι παραπάνω από 1 δισεκατομμύριο ευρώ, ενώ το πρόγραμμα Αντώνης Τρίτσης αθροίζει 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ και με την ευελιξία που δόθηκε από τον περασμένο Μάρτιο υπάρχει ένας ονομαστικός προϋπολογισμός τριών δισεκατομμυρίων 125 εκατομμυρίων ευρώ για εντάξεις έργων. Μετά δε τις συνεννοήσεις που έγιναν με τον Πρωθυπουργό και το οικονομικό επιτελείο αυτές τις μέρες θα μπορέσει να αυξηθεί κι άλλο αυτός ο χώρος, για να δουν οι δήμοι την ένταξη έργων που προσδοκούν. Όπως τόνισε ο κ. Πέτσας, το συνολικό ποσό θα ξεπεράσει το επίπεδο των 6,1 δισεκατομμυρίων ευρώ που έχουν υποβληθεί στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» και θα μιλάμε για ένα σημαντικά μεγαλύτερο χρηματοδοτικό φάκελο, που μπορεί να φτάνει και ενάμισι δισεκατομμύριο ευρώ παραπάνω. Η προηγούμενη κατάσταση δεν έχει καμία σχέση με τη σημερινή, είπε ο κύριος Πέτσας και πρόσθεσε: «Εμείς, από την πλευρά της κυβέρνησης και του Υπουργείου Εσωτερικών, μπορούμε να σας διαβεβαιώσουμε ότι είμαστε κρίκοι στην ίδια αλυσίδα για να κάνουμε πράξη τη βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών».

«Στόχος της κυβέρνησης είναι η ουσιαστική αναβάθμιση της ΤΑ», τόνισε ο Στ. Καλαφάτης «Στόχος της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη είναι η ουσιαστική αναβάθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, είναι η μετεξέλιξή της σε δύναμη φυγής προς τα εμπρός», τόνισε ο υφυπουργός Μακεδονίας και Θράκης Σταύρος Καλαφάτης, στον χαιρετισμό του στο συνέδριο της ΚΕΔΕ, οι εργασίες του οποίου βρίσκονται σε εξέλιξη στο συνεδριακό κέντρο «Ι. Βελλίδης», στη Θεσσαλονίκη. «Στόχος είναι η μετεξέλιξή της σε φορέα επίλυσης τοπικών ζητημάτων και αξιοποίησης των ευκαιριών που προβάλλουν σε κάθε γωνιά της πατρίδας μας. Είναι η θεσμική ενίσχυσή της προκειμένου να ανταποκρίνεται στις ανάγκες του πολίτη, να απαντά στις προκλήσεις των καιρών, να αξιοποιεί τις δυνατότητες που φέρνει η νέα εποχή», πρόσθεσε.

Ο κ. Καλαφάτης είπε ακόμη ότι ο ίδιος έχει υπηρετήσει για πολλά χρόνια και από διαφορετικές θέσεις την Τοπική Αυτοδιοίκηση, γι’ αυτό γνωρίζει τα θέματά της, πιστεύει στην αναβάθμιση του θεσμού και τη διεύρυνση των δυνατοτήτων του και συνεργάζεται και εμπιστεύεται τα πρόσωπα που υπηρετούν τους Δήμους και τις Περιφέρειες. «Θέλω να σας βεβαιώσω ότι φιλοδοξώ να συμβάλω με όλες μου τις δυνάμεις στην ενίσχυση του θεσμού και των δυνατοτήτων του. Στη στήριξη των προσπαθειών σας για έξυπνους και πράσινους Δήμους. Στις δράσεις που βελτιώνουν την καθημερινότητα των συμπολιτών μας. Θέλω να ξέρετε ότι είμαι κοντά σας. Ότι, στα βήματά που κάνετε, θα με βρίσκετε στο πλευρό σας», σημείωσε ο υφυπουργός Μακεδονίας και Θράκης. Τόνισε δε, ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση έχει σημαίνοντα ρόλο και λόγο σε όσα συμβαίνουν και αναφέρθηκε στη δυνατότητα να αξιοποιήσει πόρους του προγράμματος «Αντώνης Τρίτσης», του ΕΣΠΑ και του Σχεδίου «Ελλάδα 2.0» για δράσεις και έργα υποδομής, όπως και τη χρήση νέων εργαλείων στο πλαίσιο της μετάβασης στον ψηφιακό μετασχηματισμό.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ

Storage24
sms-marketing.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ