Οι εκδηλώσεις για την επέτειο του Μακεδονικού Αγώνα στις 17 Οκτωβρίου στο δήμο Θέρμης

Εκδηλώσεις μνήμης για τον Μακεδονικό Αγώνα πρόκειται να πραγματοποιηθούν στο δήμο Θέρμης, την Κυριακή 17 Οκτωβρίου. Συγκεκριμένα, στις 10 το πρωί πρόκειται να πραγματοποιηθεί ομιλία για τον Μακεδονικό Αγώνα, στον ιερό ναό Αγίου Νικολάου, στη Θέρμη. Θα ακολουθήσει κατάθεση στεφάνων στο μνημείο Ηρώων το οποίο βρίσκεται στο προαύλιο του ναού. Τη σχετική πρόσκληση απευθύνουν ο δήμαρχος Θέρμης Θεόδωρος Παπαδόπουλος, ο πρόεδρος της κοινότητας Θέρμης Τριαδίου Στάθης Πιστέλας και ο πρόεδρος του Συλλόγου Γηγενών Μακεδόνων Θέρμης «Ο Μέγας Αλέξανδρος» Ανέστης Κεφαλάς.

Η Κοινότητα Λιβαδίου θα τιμήσει για πρώτη φορά τη μνήμη των αγωνιστών του Μακεδονικού Αγώνα. Οι εκδηλώσεις περιλαμβάνουν τέλεση μνημοσύνου και εκφώνηση ομιλίας στην εκκλησία του Αγίου Αθανασίου (ώρα 08:00-10:00), τέλεση τρισάγιου στον τόπο του Ηρώου και κατάθεση στεφάνων (10:30). Όπως αναφέρει στην πρόσκλησή του ο πρόεδρος της κοινότητας Λιβαδίου Δημήτρης Γουδήρας το Λιβάδι συμμετείχε ενεργά στον Μακεδονικό Αγώνα. Στα όρια της περιοχής του Λιβαδίου και της ιεράς Μονής της Αγίας Αναστασίας, ιδιαίτερα στην τοποθεσία «Κερασώνας» του όρους Ομβριανός δόθηκε την 3η Μαΐου του 1905 μια ιστορική μάχη των περίπου 60 παλικαριών του Καπετάν Ιωάννη Νταφώτη και 80 μακεδονομάχων του Λειβαδίου και μερικών Γαλατσιάνων εναντίον των τουρκικών στρατευμάτων. Στην ιστορική αυτή μάχη έπεσαν 11 Μακεδονομάχοι, οι περισσότεροι ήταν Κρήτες καταγόμενοι από τις Αρχάνες. Τα οστά των νεκρών ηρώων έχουν μεταφερθεί και ενταφιαστεί στο μνημείο του Καπετάν Χάψα και των Συκιωτών, στην είσοδο της περιοχής της Iεράς Mονής της Αγίας Αναστασίας. Στην παράδοση του Λιβαδίου σώζεται και δημοτικό τραγούδι, με το οποίο υμνούνται ο ηρωισμός, η γενναιότητα και η θυσία  αυτών των αγωνιστών.

Ανάλογες εκδηλώσεις θα γίνουν και στην κοινότητα Βασιλικών. Περιλαμβάνουν δοξολογία στον Ι.Ν. Αγίου Γεωργίου και εκφώνηση του πανηγυρικού της ημέρας από τον πρόεδρο της κοινότητας Αστέριο Καρακώττα (09:45), επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων στο μνημείο του Μακεδονικού Αγώνα (11:00)

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ

Storage24
sms-marketing.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ