Παρουσιάστηκε στο δημοτικό συμβούλιο το σχέδιο ανάπλασης του παραλιακού μετώπου – Ποιες αλλαγές ζήτησε ο δήμος Θέρμης

Εκτενής συζήτηση, στο πλαίσιο της δημόσιας διαβούλευσης για το Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας που αφορά στην ανάπλαση του παραλιακού μετώπου της Θεσσαλονίκης, μήκους 40 χλμ., από το Καλοχώρι ως το Αγγελοχώρι, έγινε στις 30 Δεκεμβρίου 2021, σε ειδική συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Θέρμης. Ο δήμος Θέρμης είναι ένας από τους επτά δήμους οι οποίοι έχουν μέτωπο στον Θερμαϊκό κόλπο. Στη συζήτηση μετείχαν ο δήμαρχος Θέρμης Θεόδωρος Παπαδόπουλος, οι αντιδήμαρχοι και όλα τα μέλη του δημοτικού συμβουλίου και εκ μέρους της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, ο περιφερειάρχης Απόστολος Τζιτζικώστας, με τον αντιπεριφερειάρχη Υποδομών και Δικτύων Πάρη Μπίλλια, καθώς και ο αρχιτέκτονας μηχανικός – πολεοδόμος και συντονιστής της μελετητικής ομάδας, Τάκης Δούμας.
Παρουσιάζοντας τη θέση του δήμου σχετικά με το σχέδιο ανάπλασης ο κ. Παπαδόπουλος είπε πως ο δήμος Θέρμης βλέπει πολύ θετικά αυτήν την πρωτοβουλία και θα συμβάλει στο πλαίσιο των δυνατοτήτων του και των αρμοδιοτήτων του, για την υλοποίησή του. “Το σχέδιο αυτό δίνει την ευκαιρία και στο δικό μας δήμο να αξιοποιήσει το τμήμα του παραλιακού μετώπου”, τόνισε ο κ. Παπαδόπουλος. Παράλληλα, ζήτησε να υπάρξουν τρεις αλλαγές στο προτεινόμενο σχέδιο και συγκεκριμένα, να διευκρινιστεί ρητά στο Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο και στην απόφαση έγκρισης περιβαλλοντικών όρων ότι:

α.      η προβλεπόμενη ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη δεν θα αφορά αποκλειστικά αλιευτικά σκάφη, αλλά θα αφορά και σκάφη αναψυχής, τουριστικά κ.λπ.

β.      στις επιτρεπόμενες χρήσεις θα περιλαμβάνεται και χώρος ελλιμενισμού (τεχνητός ή φυσικός) σκαφών κάθε είδους,

γ.       οι προβλεπόμενες εγκαταστάσεις να υλοποιηθούν έπειτα από διαδικασία περιβαλλοντικής αδειοδότησης, σύμφωνα με την υφιστάμενη νομοθεσία, τα δε μέτρα, οι όροι και οι περιορισμοί που θα τεθούν στη σχετική Απόφαση Έγκρισης των Περιβαλλοντικών Όρων για την ελαχιστοποίηση των δυνητικών περιβαλλοντικών επιπτώσεων πρέπει να τύχουν της σύμφωνης γνώμης του δήμου Θέρμης.

 

Επίσης, ο κ. Παπαδόπουλος ζήτησε, για το αγρόκτημα του ΑΠΘ, να διατηρηθεί η δυνατότητα ανάπτυξης των εγκαταστάσεων του πανεπιστημίου, δηλαδή η δυνατότητα ανέγερσης κτιρίων για εκπαιδευτικές και ερευνητικές δραστηριότητες που προβλέπει το εγκεκριμένο Τοπικό Ρυμοτομικό Σχέδιο, ή η ανάπτυξη οποιασδήποτε άλλης εγκατάστασης προγραμματίζει το Πανεπιστήμιο στην έκταση αυτή. Επιπλέον, το προτεινόμενο Ανατολικό Μητροπολιτικό Πάρκο – Βοτανικός Κήπος να περιοριστεί στην έκταση του άτυπου υγροβιότοπου, μέχρι το 1ο κανάλι που είναι παράλληλο με την ακτογραμμή και δεν περιλαμβάνεται στο ΤΡΣ.

Τέλος, όσον αφορά την Ολοκληρωμένη Εγκατάσταση Επεξεργασίας και Διάθεσης Απορριμμάτων (ΟΕΕΔΑ) Νοτιοανατολικής Ενότητας νομού Θεσσαλονίκης, ο κ. Παπαδόπουλος ζήτησε να γίνουν διορθώσεις στο τελικό σχέδιο της ΠΚΜ ώστε να αποτυπωθούν τα στοιχεία της αναθεωρημένης εγκεκριμένης μελέτης του περιφερειακού σχεδιασμού για τη διαχείριση των αποβλήτων και όχι της προηγούμενης που υπάρχουν στο τωρινό σχέδιο της ΠΚΜ.

 

Στην παρέμβασή του ο περιφερειάρχης κ. Τζιτζικώστας τόνισε πως η ανάπλαση του παραλιακού μετώπου “είναι το κορυφαίο έργο της Θεσσαλονίκης και της Βόρειας Ελλάδας εδώ και πολλά χρόνια. Είναι ένα έργο που θα αλλάξει την ταυτότητα της πόλης. Θα ενοποιήσει το παραλιακό μέτωπο και θα φέρει σε επαφή την πόλη με τη θάλασσα. Με το έργο αυτό βάζουμε τις βάσεις για να ενοποιηθεί το σύνολο του παραλιακού μετώπου”.
Όπως εξήγησε, με το έργο αυτό θα δοθούν δυνατότητες χρήσεις στο παραλιακό μέτωπο. “Σήμερα δεν υπάρχει αυτό. Δεν ξέρουμε τι ανήκει σε ποιον. Ενοποιούμε, δίνουμε χρήσεις γης, προχωρούμε σε αναπλάσεις, ήπιας μορφής, αναβαθμίζουμε την ποιότητα ζωής των πολιτών και ταυτόχρονα αναδεικνύουμε περιοχές οι οποίες δεν έχουν αναδειχθεί μέχρι τώρα”.

 

Ο περιφερειάρχης υπογράμμισε πως “ο δήμος Θέρμης έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στην υλοποίηση αυτού του σχεδίου. Φιλοξενεί δομές τεράστιες και σημαντικότατες, όπως το αεροδρόμιο, φορείς νέων τεχνολογιών κ.λπ. Αλλά βάζει και ένα σημαντικό αναπτυξιακό αποτύπωμα και θέλω να ευχαριστήσω το δήμαρχο και τη δημοτική αρχή διότι αντιλήφθηκαν κάτι που δεν αντιλήφθηκαν άλλοι στο παρελθόν, ότι η ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη έχει αναπτυξιακό πρόσημο και προφανώς συμφωνώ με τον δήμαρχο, αποδέχομαι και τα τρία αιτήματα που έθεσε, προφανώς θα πρέπει να έχει τη δυνατότητα όχι μόνον για αλιευτικά σκάφη. Αποδεχόμαστε και τα άλλα αιτήματα που έβαλε για το βοτανικό κήπο και για τις εγκρίσεις που πρέπει να δίνει ο δήμος σε κάθε βήμα. Είμαστε στην ίδια όχθη σ’ αυτή την προσπάθεια που κάνουμε. Θέλω να έχουμε μαζί μας και όλους εσάς, όλα τα μέλη του δημοτικού συμβουλίου, ανεξαρτήτως παρατάξεων. Θέλουμε να ξεκινήσουμε αυτήν την προσπάθεια με τις καλύτερες προϋποθέσεις”.

 

Στη δική του, σύντομη παρέμβαση, ο αντιπεριφερειάρχης κ. Μπίλλιας αφού ανέφερε ότι “η περιφέρεια έχει μια εξαιρετική συνεργασία με το δήμο Θέρμης”, σημείωσε πως “το παραλιακό μέτωπο της πόλης δεν αφορά μόνο εμάς που σχεδιάζουμε, αφορά όλους τους πολίτες, γι’ αυτό στείλαμε το σχέδιο σε 138 φορείς της πόλης προς διαβούλευση. Το σχέδιο αυτό πρέπει να γίνει ο καταλύτης ώστε η πόλη να γίνει πιο ανθρώπινη. Είναι ένας θησαυρός που αν αξιοποιηθεί θα αλλάξει μια για πάντα το μέλλον της πόλης”.

 

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ

Storage24
Storage24
sms-marketing.gr
myoffice24

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ