Παπαστεργίου: Ανοιχτά δεδομένα, προσβάσιμα απ’ όλους με ένα κλικ για διαφάνεια και καλύτερη λειτουργία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης

Ο Πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας,Δημήτρης Παπαστεργίου και ο Πρόεδρος της Επιτροπής Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης της Ένωσης, Γιάννης Τσιάμης, πραγματοποίησαν σύσκεψη, μέσω τηλεδιάσκεψης, με τον Γενικό Γραμματέα Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Απλούστευσης Διαδικασιών του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Λεωνίδα Χριστόπουλο και τον Κωνσταντίνο Τρυποσκούφη, υπεύθυνο του παρατηρητηρίου των ΟΤΑ του Υπουργείου Εσωτερικών.

Αντικείμενο της συνάντησης ήταν η αξιοποίηση της πλατφόρμας datagov.gr για την δημοσιοποίηση στοιχείων που αφορούν στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και που θα συμβάλλουν αφενός στη διαφάνεια αλλά και στην χάραξη οριζόντιων πολιτικών που θα συμβάλλουν στην καθημερινότητα των πολιτών αλλά και στην εκτέλεση έργων στους Δήμους της χώρας.

Ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Δημήτρης Παπαστεργίου δήλωσε: Η άμεση, δημόσια και ελεύθερη πρόσβαση σε στοιχεία των Δήμων τόσο για τους πολίτες όσο και για τους εμπλεκόμενους στην Τ.Α. είναι ένα βασικό εργαλείο για να κάνουμε καλύτερους Δήμους, να παρέχουμε καλύτερες υπηρεσίες αλλά και να είμαστε διαφανείς προς κάθε κατεύθυνση.Μαζί με το Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής και το Υπουργείο Εσωτερικών θα μπορούσαμε να προχωρήσουμε σε μια θεσμοθετημένη συνεργασία ώστε να τρέξουμε τη νέα πρωτοβουλία που μόνο όφελος θα φέρει στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Χρειάζεται όμως και η συνεργασία των Δήμων,που θα κληθούν να συγκεντρώσουν και να επικαιροποιούν τα στοιχεία που απαιτούνται για να είναι λειτουργικός ο κόμβος αυτός. Σήμερα βάλαμε τις βάσεις μιας συνεργασίας που θα μας φέρει πιο κοντά σ’ αυτό που όλοι επιθυμούμε: με ένα κλικ να ξέρουμε ό,τι χρειαζόμαστε. Θέλουμε να μπορεί ο πολίτης πατώντας πάνω στο χάρτη της χώρας να μπορεί να δει διάφορα δεδομένα όπως: τους προϋπολογισμούς κάθε Δήμου και το ποσοστό υλοποίησης, τι δαπάνησε ο κάθε Δήμος για την παιδεία, τον αθλητισμό, τον πολιτισμό, στοιχεία για δομές υγείας και πρόνοιας, δημογραφικά, αθλητικές εγκαταστάσεις, ποια είναι η ποιότητα του αέρα κλπ.

Ο Γενικός Γραμματέας Ψηφιακής Πολιτικής και Απλούστευσης Διαδικασιών, Λεωνίδας Χριστόπουλος τόνισε ότι σε συνεργασία με την ΚΕΔΕ και την αρωγή των Δήμων θα προχωρήσει η οργάνωση του εγχειρήματος, άμεσα με τον ορισμό ομάδας εργασίας και την υπογραφή ενός πρωτοκόλλου με την ΚΕΔΕ και το Υπ. Εσωτερικών που θα θέτει τις διαδικασίες και την παρακολούθηση του προγράμματος. Αναφέρθηκε στην ανάγκη ενεργοποίησης όλων των Δήμων για τη συλλογή των στοιχείων που θα βάλουν την Αυτοδιοίκηση στον ψηφιακό χάρτη. Και τόνισε ότι δεν έχουν αξία μόνο τα ποσοτικά στοιχεία αλλά κυρίως τα ποιοτικά που θα δείχνουν έμπρακτα την αξία των έργων αλλά και δομών των Δήμων.Ο υπεύθυνος του παρατηρητηρίου των ΟΤΑ του Υπουργείου Εσωτερικών,Κωνσταντίνος Τρυποσκούφης τόνισε την μεγάλη χρησιμότητα του Παρατηρητηρίου το οποίο θα αποτελέσει και την πρώτη «δεξαμενή» μαζί και με το Μητρώο Δεδομένων των ΟΤΑ για την τυποποίηση και παρουσίαση των στοιχείων που τελικά θα διαμορφωθούν.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ

Storage24
Storage24
sms-marketing.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ