Π. Λεκάκης: «H αυτοδιοικητική αντίληψη χαρακτηρίζει τη διοίκηση του Δήμου»

Ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Θεσσαλονίκης Πέτρος Λεκάκης μιλάει στο ota365.gr για την εμπειρία του από την πρώτη συνεδρίαση του οργάνου με τον ίδιο στη θέση του προέδρου αλλά και το τι σχεδιάζει να αλλάξει στις συνεδριάσεις. 

Ο κ. Λεκάκης αναφέρεται στη διοίκηση και το κατά πόσο δυσχεραίνουν τη θέση της οι αποχωρήσεις από την ομάδα τριών δημοτικών συμβούλων καθώς και το πως θα πορευτεί το επόμενο διάστημα πολιτικά και η διοίκηση και ο ίδιος. «Άλλωστε αν κάτι χαρακτηρίζει και συνέχει τη Διοίκηση του Δήμου Θεσσαλονίκης είναι η αυτοδιοικητική αντίληψη, η σαφής ιεράρχηση των ζητημάτων και η συναντίληψη στα σημαντικά. Αυτή είναι η συνταγή για κάθε επιτυχημένη πορεία και όχι άλλου είδους διαχωρισμοί, επισημαίνει και ξεκαθαρίζει πως στις επόμενες δημοτικές εκλογές του 2023 θα είναι μαζί με τον Κωνσταντίνο Ζέρβα «σε μια ανεξάρτητη παράταξη ανοικτή σε στηρίξεις από όποιο πολιτικό φορέα το επιθυμεί».

Υπογραμμίζει ακόμη πως «πρέπει όμως να ανοίξει μια μεγάλη κουβέντα για το μέλλον της πόλης σε ένα κλίμα ευρείας συναίνεσης ειδικά στα μεγάλα ζητήματα της πόλης και πως αυτά θα υλοποιηθούν».

Συνέντευξη στον Βαγγέλη Πλάκα

Προ ημερών είχατε την πρώτη συνεδρίαση ως πρόεδρος του Δ.Σ. Πως θα ισορροπήσετε μεταξύ της θεσμικής ιδιότητας και της θέσης σας ως μέλος της παράταξης της διοίκησης. Ποιους εννοούσατε όταν είπατε στις πρώτες σας δηλώσεις πως δεν θα δεχθείτε ακραίες φωνές;

Ήταν μία ιδιαίτερη συνεδρίαση αυτή της Δευτέρας. Όχι τόσο σε θέματα ισορροπίας μεταξύ της θεσμικής ιδιότητας και του ρόλου μου στη Διοίκηση του Δήμου οπού άλλωστε υποχρεωτικά ο πρόεδρος είναι μέλος της παράταξης του Δημάρχου. Ήταν ιδιαίτερη λόγω των γεγονότων που προηγήθηκαν. Γεγονότα τα οποία αφήνω στην κρίση του κόσμου.  Τώρα όσον αφορά τη δήλωση μου το δημοτικό συμβούλιο έχει ζήσει δύσκολες στιγμές τα περασμένα χρόνια με ακραίες φωνές, αντιδημοκρατικές που κρίθηκαν από τη δικαιοσύνη. Δυστυχώς και σε αυτή την θητεία ακούσαμε φωνές ακραίες οι οποίες θα πρέπει να απομονωθούν. Είναι διαφορετικής τάξης ζήτημα η διατύπωση κριτικής και αντιπολιτευτικού λόγου – ακόμη και σκληρού- και άλλης τάξης ζήτημα να ακούγονται στο σημαντικό συλλογικό όργανο απόψεις και φράσεις καταφανώς αντιδημοκρατικές, ακραίες, προσωπικές επιθέσεις και υπαινιγμοί. Αυτό δεν θα το επιτρέψω.

Πως κρίνετε τη στάση της αντιπολίτευσης στη διαδικασία εκλογής σας; Αυτό μπορεί να επηρεάσει τη συνεργασία σας στο ΔΣ;

Η στάση του καθενός από  εμάς κρίνεται από τον κόσμο. Ο νομοθέτης έχει προνοήσει ούτως ώστε τα δημοτικά συμβούλια να μην μένουν ακέφαλα. Άλλωστε μιλάμε έναν θεσμό με ιδιαίτερη σημασία. Σε καμία περίπτωση πάντως μία πολιτική στάση μερίδας της αντιπολίτευσης δε θα αποτελέσει τροχοπέδη για τη σωστή λειτουργία του σώματος. Εδώ και πολλά χρόνια γίνονται συζητήσεις για την αλλαγή του κανονισμού ώστε οι συνεδριάσεις να μην διαρκούν πάρα πολλές ώρες και να μην είναι λειτουργικές.

Ποιες πρωτοβουλίες θα πάρετε σε αυτήν την κατεύθυνση;

Ήδη άρχισα τις συνομιλίες με τους επικεφαλής των παρατάξεων προκειμένου να υπάρχει ένα κλίμα σεβασμού των διαδικασιών. Το θέμα του κανονισμού είναι μεγάλο και αν θέλετε την άποψη μου ο  κανονισμός του Δημοτικού Συμβουλίου ήταν πρωτοπόρος για την εποχή του αλλά με τα σημερινά δεδομένα ενδεχομένως να χρειάζονται κάποιες προσαρμογές προκειμένου να γίνουν πιο λειτουργικές οι συνεδριάσεις. Το μείζον είναι να αναβαθμιστούν οι διαδικασίες, ο διάλογος να είναι ουσιαστικός, να υπάρχει πολιτικός πολιτισμός και να έχουμε πάντα κατά νου τον δημότη Θεσσαλονίκης που ενδιαφέρεται και παρακολουθεί τις συνεδριάσεις. Μια διαδικασία πολύωρη, επιφανειακή, με άνευ σημασίας αντεγκλήσεις και θεατρινισμούς δεν ωφελεί κανέναν και αυτό πρέπει να γίνει βαθιά πεποίθηση όλων.

Με την απώλεια από την ομάδα τριών στελεχών, κάποιοι λένε πως η διοίκηση δεν έχει “πάγκο”. Τι απαντάτε;

Ο Κωνσταντίνος Ζέρβας ξεκίνησε με 7 δημοτικούς συμβούλους και τρεις επικεφαλής παρατάξεων που συμπράξαμε μαζί του από την αρχή. Από τότε ακούγαμε ότι δεν έχει πάγκο. Στην πορεία στρατεύτηκαν αξιόλογες μονάδες ανθρώπων με διαφορετικές πολιτικές και κοινωνικές αφετηρίες, με κοινό στόχο να διοικηθεί η πόλη. Στην πορεία αυτή η ομάδα μεγάλωσε και φτάσαμε σήμερα ενάμιση χρόνο μετά, να διατυπώνονται οι ίδιες αιτιάσεις παραβλέποντας πως για 19 μήνες δεν υπήρξε κανένα πρόβλημα. Σημειώστε δε ότι αυτή η κατάσταση δεν χρησιμοποιήθηκε ποτέ ως πολιτικό άλλοθι από τη διοίκηση και αυτό έχει την πολιτική αξία του. Αυτή η κουβέντα νομίζω πως πρέπει να σταματήσει γιατί είναι άνευ ουσίας. Πρέπει όμως να ανοίξει μια μεγάλη κουβέντα για το μέλλον της πόλης σε ένα κλίμα ευρείας συναίνεσης ειδικά στα μεγάλα ζητήματα της πόλης και πως αυτά θα υλοποιηθούν. Οι προκλήσεις είναι μεγάλες και η Θεσσαλονίκη δεν έχει την πολυτέλεια άλλων χαμένων ευκαιριών.

Από την επόμενη των δημοτικών εκλογών ο κ. Ζέρβας έχει καλή συνεργασία με τον κ. Μητσοτάκη και είχε τη στήριξη της ΝΔ Θεσσαλονίκης στις πρόσφατες αποφάσεις του για το θέμα των εμβολιασμών. Δεδομένου ότι είστε στέλεχος του ΚΙΝΑΛ μια στήριξη της ΝΔ στην επόμενη υποψηφιότητά του θα επηρέαζε τη δική σας θέση στο πλευρό του κ.Ζερβα;

Θα πορευτώ μαζί με τον Κωνσταντίνο Ζέρβα στις επόμενες εκλογές σε μία ευρεία ανεξάρτητη παράταξη η οποία θα είναι ανοιχτή σε στηρίξεις από όποιον πολιτικό φορέα το επιθυμεί. Την κομματική μου ταυτότητα δεν την έκρυψα ποτέ αλλά στο κεφάλαιο τοπική αυτοδιοίκηση  δε χωράνε κομματικές εξαρτήσεις. Άλλωστε αν κάτι χαρακτηρίζει και συνέχει τη Διοίκηση του Δήμου Θεσσαλονίκης είναι η αυτοδιοικητική αντίληψη, η σαφής ιεράρχηση των ζητημάτων και η συναντίληψη στα σημαντικά. Αυτή είναι η συνταγή για κάθε επιτυχημένη πορεία και όχι άλλου είδους διαχωρισμοί.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ

Storage24
Storage24
sms-marketing.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ