ΚΕΔΕ: Παρατηρήσεις για το υπό διαβούλευση νομοσχέδιο του υφυπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού

Η ΚΕΔΕ ζητά τροποποίηση διατάξεων, ενίσχυση του ρόλου των Δήμων στην εφαρμογή των Προγραμμάτων Άθλησης για Όλους,  συνέχιση και την αύξηση της χρηματοδότησης

Τις παρατηρήσεις που αφορούν στο υπό διαβούλευση νομοσχέδιο «Αθλητικός Εθελοντισμός, Αθλητισμός Αναψυχής και Άθληση για Όλους, Πνευματικός Αθλητισμός, Ηλεκτρονικός Αθλητισμός (e-sports), Εργασιακός Αθλητισμός και λοιπές τροποποιήσεις της αθλητικής νομοθεσίας», και ειδικότερα σε ότι αφορά τα προγράμματα «΄Αθληση για Όλους» διατύπωσε η Επιτροπή Πολιτισμού και Αθλητισμού της ΚΕΔΕ κατά τη χθεσινή της συνεδρίαση.

Η Επιτροπή στο κείμενο παρατηρήσεων υπογραμμίζει ότι τα προγράμματα «Άθληση για όλους» (Π.Α.γ.Ο και Ε.Α.γ.Ο) «είναι από τους πιο πετυχημένους θεσμούς που υλοποιούνται με κεντρική ευθύνη του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού δια της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού σε συνεργασία με τους Οργανισμούς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και άλλους φορείς. Αποτελούν θεμέλιο λίθο Κοινωνικής Πολιτικής που αποτελεί βασική αρμοδιότητα των Δήμων και για το λόγο αυτό οφείλει να συνεχιστεί η υλοποίησή τους με κεντρικό φορέα την Τοπική Αυτοδιοίκηση».

Τονίζει ότι «με τις ρυθμίσεις του υπό διαβούλευση νομοσχεδίου ουσιαστικά καταργούνται τα εν λόγω προγράμματα, τα οποία προσφέρουν υγεία και ευεξία σε χιλιάδες συμπολίτες μας, που δεν έχουν την ευχέρεια να καταφύγουν σε γυμναστήρια για να αθληθούν. Αποκλείονται από την άθληση όλες οι ομάδες με περιορισμένη οικονομική δυνατότητα, αφού δεν μπορούν να καταφύγουν απαραίτητα σε γυμναστήρια και ιδιωτικούς συλλόγους και απουσιάζει πλήρως η Τοπική Αυτοδιοίκηση».

Επισημαίνει ότι «οι δήμοι της χώρας προσφέρουν χρόνια τώρα προγράμματα ποιοτικής άθλησης σε χιλιάδες πολίτες κάθε ηλικίας υλοποιώντας την αναγκαιότητα της δια βίου άσκησης με ελάχιστο κόστος και εκατοντάδες γυμναστές πτυχιούχοι Φυσικής Αγωγής απασχολούνται σε αυτά».

Ζητά την τροποποίηση των προτεινόμενων διατάξεων του «Μέρους Β» του υπό διαβούλευση νομοσχεδίου με στόχο:

  1. την ενίσχυση του ρόλου των Δήμων στην εφαρμογή των Προγραμμάτων Άθλησης για Όλους με κεντρικό πυλώνα τις στοχευμένες δράσεις που ήδη υλοποιούνται με επιτυχία όλα αυτά τα χρόνια
  2. τη συνέχιση και την αύξηση της χρηματοδότησης των Προγραμμάτων Άθλησης για Όλους ,προκειμένου ο πολίτης να έχει πρόσβαση σε υψηλού επιπέδου αθλητικές υπηρεσίες με χαμηλή οικονομική συμμετοχή του τελευταίου ή και δωρεάν στην περίπτωση ειδικών προγραμμάτων κ.ά., γιατί αποτελούν κοινωνική επένδυση
  3. την εφαρμογή των Προγραμμάτων Άθλησης για Όλους με συστηματική επιστημονική καθοδήγηση, η οποία κατοχυρώνεται αποκλειστικά από Πτυχιούχους Φυσικής Αγωγής

Υπογραμμίζει ακόμη την αναγκαιότητα άμεσης έγκρισης από τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού της πρόσληψης Πτυχιούχων Φυσικής Αγωγής με σκοπό τη στελέχωση των ΟΤΑ Α΄& Β΄ Βαθμού και των ΝΠΔΔ και ΝΠΙΔ αυτών, που θα υλοποιήσουν Προγράμματα Άθλησης για Όλους την περίοδο 2021-2022.

Θεωρεί επιβεβλημένη την έκδοση σχετικής ΚΥΑ για να ανταπεξέλθουν οικονομικά οι δήμοι στην πρόσληψη πτυχιούχων Φυσικής Αγωγής και ζητά την εφαρμογή του ισχύοντος οργανωτικού πλαισίου για την λειτουργία των Προγραμμάτων Άθλησης για Όλους και για τη φετινή περίοδο, με ταυτόχρονη πραγματοποίηση της διαδικασίας κατάθεσης νέων προτάσεων και αξιολόγησης του προγράμματος και των προτάσεων για τον σχεδιασμό της λειτουργίας του τις επόμενες περιόδους.

Επισυνάπτεται το κείμενο των Παρατηρήσεων.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ

Storage24
Storage24
sms-marketing.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ