Η καθυστέρηση των εθνικών εκλογών βάζει “φρένο” στους υποψηφίους δημάρχους

Προβληματισμός επικρατεί στα επιτελεία των υποψηφίων δημάρχων μετά και την αναβολή των εθνικών εκλογών, λόγω του τραγικού σιδηροδρομικού δυστυχήματος στα Τέμπη.

Σύμφωνα με το νέο εκλογικό σενάριο οι εθνικές εκλογές φαίνεται πως μετατίθενται με πιθανότερες ημερομηνίες για να στηθούν οι κάλπες την Κυριακή 21 Μαΐου, για την πρώτη εκλογική αναμέτρηση και την Κυριακή 2 Ιουλίου, για την επαναληπτική εκλογή.

Αυτό σημαίνει ότι η προεκλογική περίοδος για τους υποψηφίους σε δήμους και περιφέρειες δεν θα ξεπερνά τους δύο μήνες, καθώς καταληκτική ημερομηνία για κατάθεση των συνδυασμών στο Πρωτοδικείο, προκειμένου να ανακηρυχθούν οι υποψήφιοι δήμαρχοι και δημοτικοί σύμβουλοι στις εκλογές του Οκτωβρίου, είναι η 31η Αυγούστου 2023.

Για το λόγο αυτό φαίνεται πως έχει τεθεί στο τραπέζι το σενάριο μετάθεσης για λίγους μήνες και των αυτοδιοικητικών εκλογών με πιθανό ενδεχόμενο να διεξαχθούν μαζί με τις ευρωεκλογές τον Μάιο του 2024. Όπως αναφέρουν υποψήφιοι δήμαρχοι μιλώντας στην “ΠΟΛΙΤΙΚΗ” το χρονικό διάστημα των δύο σχεδόν μηνών είναι πολύ μικρό για την προεκλογική τους εκστρατεία και την κατάρτιση των ψηφοδελτίων τους. “Τι μπορεί να προλάβει κάποιος μόλις σε δύο μήνες; Αν τελικά ισχύσει το σενάριο με τις επαναληπτικές εκλογές στις αρχές Ιουλίου, θα τρέχουμε και δεν θα φτάνουμε”, υποστηρίζουν χαρακτηριστικά. “Μέσα σε ένα τόσο σύντομο χρονικό διάστημα δεν υπάρχει περίπτωση να καταφέρει να στελεχώσει κάποιος επαρκώς το ψηφοδέλτιό του αλλά ούτε και να μπορέσει να επικοινωνήσει το προεκλογικό του πρόγραμμα στους ψηφοφόρους”, τονίζουν.

Πάνε πίσω χρίσματα, ανακοινώσεις και ψηφοδέλτια   Και μπορεί να μην είναι λίγοι όσοι ανακοίνωσαν ήδη την κάθοδό τους στις αυτοδιοικητικές εκλογές του ερχόμενου Οκτώβρη, ωστόσο, υπάρχουν και αυτοί που ακόμη το σκέφτονται και αναμένεται να ανοίξουν τα χαρτιά τους το προσεχές χρονικό διάστημα αλλά και αυτοί που αναμένουν τη διεξαγωγή των εθνικών εκλογών για να λάβουν τα πολυπόθητα χρίσματα των κομμάτων.

Η καθυστέρηση των εθνικών εκλογών είναι λογικό να αναστέλλει και τις αποφάσεις των κομμάτων για τα χρίσματα που θα δώσουν για τους μεγάλους κυρίως δήμους και τις περιφέρειες της χώρας. Τα πρόσφατα τραγικά γεγονότα έχουν παγώσει κάθε προεκλογική δραστηριότητα με τους υποψηφίους να κάνουν λόγο ότι με την παρούσα κατάσταση όλα πάνε πίσω. “Οσοι έχουν προλάβει να ανακοινώσουν την υποψηφιότητά τους και μέρος των ψηφοδελτίων του έχει καλώς. Αυτοί έχουν ένα προβάδισμα. Όπως προβάδισμα έχουν και οι εν ενεργεία δήμαρχοι.

Για όλους τους άλλους οι ανακοινώσεις μετατίθενται σίγουρα μετά τις γιορτές του Πάσχα. Στην παρούσα φάση το πιο πιθανό είναι ότι δεν θα πραγματοποιηθούν προεκλογικές συγκεντρώσεις και παρουσιάσεις συνδυασμών”, υποστηρίζουν στην “ΠΟΛΙΤΙΚΗ” τονίζοντας ότι με γνώμονα ότι ο χρόνος στενεύει, είναι πλέον πιθανή η μετάθεση της ημερομηνίας των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών.   Αλλαγή πολιτικού σκηνικού   Σύμφωνα με τα επιτελεία υποψηφίων δημάρχων σε περίπτωση που οι αυτοδιοικητικές εκλογές διεξαχθούν τελικά, όπως είναι προγραμματισμένο, τον ερχόμενο Οκτώβριο το εκλογικό ενδιαφέρον θα να είναι περιορισμένο έπειτα από τις δύο εκλογικές διαδικασίες των εθνικών εκλογών. “Οι απανωτές εκλογές κουράζουν το εκλογικό σώμα και είναι λογικό να μην υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον για τις εκλογές σε δήμους και περιφέρειες.

Όχι μόνο για τους υποψηφίους αλλά και για τους ψηφοφόρους”, σχολιάζουν. Ενώ, όπως λένε, μεγάλο ρόλο θα παίξει και το αποτέλεσμα των εθνικών εκλογών. “Το πολιτικό σκηνικό που θα διαμορφωθεί μετά τη διεξαγωγή των εθνικών εκλογών θα επηρεάσει σημαντικά και τις εκλογές σε δήμους και περιφέρειες. Πιθανό να δούμε νέους υποψηφίους αλλά και άλλους να αποσύρονται ή να στηρίζουν τελικά άλλες υποψηφιότητες. Όλα θα εξαρτηθούν από το εκλογικό αποτέλεσμα. Σε περίπτωση αυτοδυναμίας της ΝΔ, τα πράγματα θα είναι πιο απλά, ενώ σε περίπτωση συνεργατικής κυβέρνησης παραδείγματος χάρη ΝΔ με το ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ θα αλλάξουν και οι συμμαχίες”, τονίζουν. (Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα “Πολιτική”, 11-3-2023)

Πηγή: https://myportal.gr/i-kathysterisi-ton-ethnikon-eklogon-vazei-freno-stoys-ypopsifioys-dimarchoys/?fbclid=IwAR1sKBuW8Bo0H8XBQquKlErO05Vj0w2-U0sDGZYrKuw5oOn7hf2cQaCEpvU

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ

Storage24
sms-marketing.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ