Fwd: Πρθ.: 240209 ΔΤ Ο Α. Τζιτζικώστας παρουσίασε την πρώτη δράση ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας από το νέο ΕΣΠΑ στην Έδεσσα

Σε φορείς και επιχειρήσεις της Πέλλας παρουσίασε ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας την πρώτη δράση ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας, που χρηματοδοτείται από το νέο ΕΣΠΑ της Περιφέρειας, στην Έδεσσα.

Μετά την Κατερίνη και το Κιλκίς, ο Περιφερειάρχης, επισήμανε και στην Έδεσσα τη σπουδαιότητα της συγκεκριμένης δράσης, ειδικά για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οι οποίες καλούνται να απορροφήσουν πόρους 65 εκ. ευρώ, που δεν θα είναι οι μόνοι για την ενίσχυση των επιχειρήσεων από το νέο ΕΣΠΑ της Περιφέρειας, καθώς θα ακολουθήσουν κι άλλες ανάλογες δράσεις.

Ο κ. Τζιτζικώστας, απευθυνόμενος στους συμμετέχοντες τόνισε ότι “είναι κρίσιμο οι επιχειρήσεις να ανταποκριθούν με συνέπεια στη συγκεκριμένη δράση, αφού ο επιχορηγούμενος προϋπολογισμός κάθε επενδυτικού σχεδίου μπορεί να κυμαίνεται από 60.000 έως και 400.000 ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι θα κινητοποιηθούν και σημαντικοί ιδιωτικοί πόροι, με το αποτύπωμα στην περιφερειακή οικονομία να είναι πολύ μεγάλο. Επίσης σημαντικό είναι το γεγονός ότι τα κονδύλια της συγκεκριμένης δράσης έχουν στόχευση τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα, που είναι άλλωστε και ο βασικός πυλώνας της οικονομικής δραστηριότητας στην Κεντρική Μακεδονία, ενώ δίνεται η ευκαιρία για χρηματοδοτήσεις σε όσους ιδρύσουν νέες επιχειρήσεις. Κρίσιμο για τη διοίκηση της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, αλλά και για την κοινωνία, είναι οι χρηματοδοτήσεις να μεταφραστούν σε μετρήσιμο όφελος για τους συμπολίτες μας. Δηλαδή, να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας και νέο εισόδημα, διότι τις δράσεις μας όλα αυτά τα χρόνια τις σχεδιάζουμε από κάτω προς τα πάνω, μετατρέποντας τους απρόσωπους ευρωπαϊκούς πόρους σε μετρήσιμο έργο και όφελος για τους συμπολίτες μας και μένουμε αφοσιωμένοι στην αρχή μας σε αυτή την αναπτυξιακή πορεία να μην αφήσουμε κανέναν συμπολίτη μας μόνο του, κανέναν πίσω. Κι αυτό κάνουμε πράξη και με τη συγκεκριμένη δράση”.

Οι τομείς παρέμβασης, οι επιχειρήσεις των οποίων μπορούν να χρηματοδοτηθούν από τη συγκεκριμένη δράση, είναι τομείς που αποτελούν προτεραιότητα για την περιφερειακή οικονομία της Κεντρικής Μακεδονίας, όπως η καινοτομία και οι ψηφιακές τεχνολογίες, το περιβάλλον, η αειφόρος ενέργεια και η κυκλική οικονομία, ο τουρισμός και ο πολιτισμός, οι οπτικοακουστικές παραγωγές και η κινηματογραφική βιομηχανία, οι μεταφορές και η εφοδιαστική αλυσίδα, η αγροδιατροφή, τα φάρμακα και οι βιοεπιστήμες.

Η δράση θα υλοποιηθεί από τον ΕΦΕΠΑΕ και την ΚΕΠΑ ΑΝΕΜ, σε συνεργασία με το One Stop Liaison Office της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

Οι αιτήσεις χρηματοδότησης υποβάλλονται αποκλειστικά ηλεκτρονικά, μέσω του Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος Διαχείρισης Κρατικών Ενισχύσεων και η αξιολόγηση θα γίνει με απολύτως αντικειμενικά και ξεκάθαρα κριτήρια, χωρίς καμία απόκλιση από αυτό τον κανόνα.

Ο κ. Τζιτζικώστας υπογράμμισε τα στοιχεία που καταδεικνύουν την καλή πορεία της οικονομίας στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας: Το ΑΕΠ της Κεντρικής Μακεδονίας αυξήθηκε 9% τον τελευταίο χρόνο. Δημιουργήθηκαν 70.000 νέες θέσεις εργασίας την τελευταία πενταετία. Οι εξαγωγές μας αυξήθηκαν κατά 18% και φτάνουν πλέον τα 6,2 δισεκατομμύρια ευρώ. Τα έσοδο από τον τουρισμό αυξήθηκαν κατά 24%. Και ταυτόχρονα η Κεντρική Μακεδονία είναι στις δέκα πρώτες, ταχύτερα αναπτυσσόμενες Περιφέρειες της Ευρώπης στον τομέα της καινοτομίας, με αύξηση 17,7% των ιδιωτικών επενδύσεων στην έρευνα και την καινοτομία”.

Επίσης, ο Περιφερειάρχης ανέφερε ότι τα προηγούμενα χρόνια η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας υλοποίησε σειρά επιχειρηματικών δράσεων ύψους 1 δισεκατομμυρίου ευρώ, με το πρόγραμμα “ΔΙΕΞΟΔΟΣ” μέσα στην πανδημία, τα επενδυτικά σχέδια τουριστικών επιχειρήσεων, τις επενδύσεις εκσυγχρονισμού τοπικών επιχειρήσεων εμπορίου και παροχής υπηρεσιών, τα Κουπόνια Τεχνολογίας και τα αντίστοιχα Καινοτομίας, τις νέες επενδύσεις μέσω του Αναπτυξιακού Νόμου, την επιδότηση ανέργων για τη δημιουργία δικής τους επιχείρησης και την υλοποίηση χιλιάδων έργων και δράσεων για επενδύσεις καινοτομίας σε όλο το φάσμα της οικονομικής δραστηριότητας και σε όλες τις Περιφερειακές Ενότητες της Κεντρικής Μακεδονίας. Σε αυτό, όπως τόνισε ο κ. Τζιτζικώστας, συνέβαλαν και οι διαρκείς μεταρρυθμίσεις που πραγματοποίησε η διοίκηση της Περιφέρειας, οι οποίες θα συνεχιστούν με αμείωτο ρυθμό.

Νωρίτερα, ο κ. Τζιτζικώστας έκοψε την πίτα της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας, παρουσία της Αναπληρώτριας Περιφερειάρχη Αθηνάς Αηδονά, του Αντιπεριφερειάρχη Πέλλας Ιορδάνη Τζαμτζή και του Τομεάρχη Επαγγελματικών Φορέων Γιάννη Κουφίδη.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ

Storage24
Storage24
sms-marketing.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ