«Φουλάρουν» τις μηχανές τα κόμματα για τις αυτοδιοικητικές κάλπες

Της Χρύσας Κυριακού

Με το βλέμμα στραμμένο στις αυτοδιοικητικές εκλογές, ο πρώτος γύρος των οποίων θα διεξαχθεί στις 8 Οκτωβρίου, βρίσκονται οι κομματικοί μηχανισμοί της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, του ΣΥΡΙΖΑ και των υπολοίπων κομμάτων.

Tο «στοίχημα» της ΝΔ είναι να «βαφτούν» γαλάζιες και οι 13 Περιφέρειες αλλά και όσο το δυνατόν περισσότεροι Δήμοι της χώρας. Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης λίγους μόλις μήνες μετά την πολιτική κυριαρχία της Νέας Δημοκρατίας στις εθνικές κάλπες επιθυμεί καθαρή νίκη της γαλάζιας παράταξης και στις αυτοδιοικητικές εκλογές. Χαρακτηριστική άλλωστε είναι και η δήλωσή του πριν λίγο καιρό. «Δεν το έχω κρύψει ότι θέλουμε να δώσουμε κομματικό χρώμα στις Περιφερειακές εκλογές», είχε τονίσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Στόχος του κυβερνητικού επιτελείου είναι το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας να διατηρήσει τα υψηλά του ποσοστά και να καταφέρει το βράδυ των αυτοδοικητικών εκλογών ο χάρτης της χώρας να είναι και πάλι «γαλάζιος». Σύμφωνα με πηγές του Μεγάρου Μαξίμου ο πήχης έχει τεθεί ψηλά ζητώντας νίκη από την πρώτη Κυριακή, σε μια προσπάθεια επίδειξης δυναμικής αλλά και αποφυγής των επαναληπτικών εκλογών της 15ης Οκτωβρίου, όπου ενδεχομένως οι γαλάζιες παρατάξεις χάσουν τις «μάχες» με τη συσπείρωση των αντιπάλων παρατάξεων, που ανήκουν στα κόμματα της αριστεράς.

Οι συσκέψεις στο Μαξίμου αλλά και στα γραφεία της οδού Πειραιώς είναι σχεδόν καθημερινές και αναμένεται να ενταθούν τις επόμενες ημέρες όπου ο προεκλογικός πυρετός θα ανεβαίνει. Καθημερινές είναι και οι συναντήσεις κυβερνητικών και κομματικών στελεχών με υποψηφίους Περιφερειάρχες και Δημάρχους που στηρίζει το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας, όπου δίδονται οδηγίες για τη χάραξη της στρατηγικής για τις μάχες που θα δοθούν και συμβουλές αναφορικά με την προεκλογική καμπάνια και τα οργανωτικά ζητήματα, που θα αντιμετωπίσουν οι υποψήφιοι Περιφερειάρχες και Δήμαρχοι.

Στο επιτελείο του ΣΥΡΙΖΑ το ενδιαφέρον όλων φαίνεται πως είναι αρχικά στην 2α Σεπτεμβρίου όπου θα πραγματοποιηθεί το Διαρκές Συνέδριο για την έγκριση και τυπικά των υποψηφιοτήτων για την Προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ και σε δεύτερη φάση στη 10η Σεπτεμβρίου όπου θα πραγματοποιηθούν οι εσωκομματικές εκλογές με σκοπό την ανάδειξη του διαδόχου του Αλέξη Τσίπρα στην προεδρία του κόμματος.

Τα στελέχη του κόμματος γνωρίζουν πολύ καλά ότι μετά την εκλογική του συντριβή στις εθνικές κάλπες και τις εξελίξεις που ακολούθησαν με την παραίτηση Τσίπρα, δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να χάσουν τις δυνάμεις που τους έχουν απομείνει. Παρόλο που το κόμμα δεν επιδεικνύει καμία

εκλογική ετοιμότητα για τις αυτοδιοικητικές εκλογές, δεν είναι λίγοι αυτοί που υποστηρίζουν ότι αν το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν καταφέρει να διατηρήσει τη δεύτερη θέση τα πράγματα δεν θα είναι καθόλου καλά. Μάλιστα ζητούν να ανεβάσουν στροφές και έστω και τώρα να μπορέσουν να διεκδικήσουν με αξιώσεις τις έδρες Δήμων της χώρας.

Όπως αναφέρουν όμως πηγές της Κουμουνδούρου, ο χρόνος που απομένει ωστόσο για τη “μάχη” σε Περιφέρειες και Δήμους είναι ελάχιστος και για το λόγο αυτό δίδεται ιδιαίτερη βαρύτητα στην ανάδειξη του νέου προέδρου και όχι στη διεκδίκηση των Περιφερειών και των Δήμων.

Στο ΠΑΣΟΚ ΚΙΝΑΛ έχουν επιδοθεί σε αγώνα δρόμου προκειμένου έως τις 31 Αυγούστου, καταληκτική ημερομηνία κατάθεσης των ψηφοδελτίων των υποψηφίων Περιφερειαρχών και Δημάρχων να μπορέσουν να στήσουν ισχυρά ψηφοδέλτια στην προσπάθειά τους να αποτελούν πλέον τη δεύτερη πολιτική δύναμη στη χώρα. Τα αποτελέσματα των εθνικών εκλογών έφεραν χαμόγελα στη Χαριλάου Τρικούπη και δημιούργησαν ένα κλίμα αισιοδοξίας και για τις αυτοδιοικητικές κάλπες. Κομματικά στελέχη μάλιστα υποστηρίζουν ότι υπάρχει το ενδεχόμενο το βράδυ της 8ης Οκτωβρίου να βαφτούν με πράσινο χρώμα Δήμοι της χώρας.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ

Storage24
Storage24
sms-marketing.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ