Ο κ. Τζιτζικώστας επισκέφτηκε δομές φιλοξενίας προσφύγων και είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με Περιφερειάρχες και Δημάρχους της Πολωνίας, αλλά και με Ουκρανούς πρόσφυγες, ενώ συμμετείχε σε εκδήλωση για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης, εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία, παρουσία της Επιτρόπου Συνοχής και Μεταρρυθμίσεων της ΕΕ Elisa Ferreira, του Προέδρου της Επιτροπής Περιφερειακής Ανάπτυξης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Younous Omarjee, Περιφερειαρχών και Δημάρχων της Πολωνίας.
Κατά την επίσκεψη του στην Πολωνία, ο κ. Τζιτζικώστας επισκέφτηκε αρχικά την πόλη Korczowa στα σύνορα Πολωνίας – Ουκρανίας και τον τοπικό συνοριακό σταθμό και τη δομή υποδοχής των προσφύγων, όπου ενημερώθηκε για τη ροή της εισόδου Ουκρανών πολιτών στην Πολωνία.
Στη συνέχεια ο κ. Τζιτζικώστας επισκέφτηκε την πόλη Rzeszow, όπου συμμετείχε σε εκδήλωση με θέμα την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης στις Περιφέρειες και τους Δήμους της ΕΕ, με την συμμετοχή των κ.κ. Ferreira και Omarjee, αλλά και Περιφερειαρχών και Δημάρχων της Πολωνίας.
Στην παρέμβασή του στην εκδήλωση ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών πρότεινε στην κ. Ferreira τη δημιουργία μιας επιχειρησιακής δομής, που θα αναλάβει τον περιορισμό της γραφειοκρατίας και την επίσπευση της πρόσβασης των Περιφερειαρχών και των Δημάρχων στους διαθέσιμους ευρωπαϊκούς πόρους για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης στις τοπικές κοινωνίες.
Στο Rzeszow ο κ. Τζιτζικώστας είχε την ευκαιρία να διαπιστώσει ιδίοις όμμασι την κατάσταση που επικρατεί στην πολωνική μεθόριο με την Ουκρανία, αλλά και τις συνθήκες φιλοξενίας των προσφύγων και το μέγεθος του προσφυγικού ζητήματος εξαιτίας του πολέμου, καθώς με τον Δήμαρχο της πόλης Konrad Fijolek, επισκέφτηκαν την τοπική δομή φιλοξενίας Ουκρανών προσφύγων.
Επίσης ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών συναντήθηκε με τον Περιφερειάρχη Κάτω Καρπαθίων Władysław Ortyl και στη συνέχεια παραχώρησαν συνέντευξη τύπου, με τη συμμετοχή του κ. Fijolek, αλλά και της Δημάρχου του Γκντανσκ Aleksandra Dulkiewicz.
Ακολούθησε επίσκεψη του κ. Τζιτζικώστα στην τοπική δομή φιλοξενίας προσφύγων στην πόλη Przemyśl, με τον Δήμαρχο της πόλης Wojciech Bakun.
Σε ανάλογη δομή μετέβη ο κ. Τζιτζικώστας και στη Βαρσοβία, με τον Δήμαρχο Rafał Trzaskowski, αλλά και την κ. Ferreira.
Ολοκληρώνοντας την επίσκεψή του στην Πολωνία, ο κ. Τζιτζικώστας τόνισε: “Από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, οι Περιφερειάρχες και οι Δήμαρχοι της Ευρώπης κινητοποιήθηκαν, ώστε να μπορέσουν να ανταποκριθούν στην προσφυγική κρίση, που ήταν αναπόφευκτη. Είχα την ευκαιρία να συνομιλήσω με τους Περιφερειάρχες και τους Δημάρχους στην Πολωνία, που είναι η πρώτη χώρα, η οποία δέχτηκε τον μεγαλύτερο προσφυγικό πληθυσμό, αλλά και να επισκεφτώ μαζί τους τρεις σημαντικές δομές φιλοξενίας Ουκρανών προσφύγων. Στα σύνορα Πολωνίας – Ουκρανίας και στις δομές φιλοξενίας συνάντησα μητέρες και παιδιά που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους για να αποφύγουν τα δεινά του πολέμου. Διαπίστωσα από κοντά την τεράστια δουλειά που έχουν κάνει οι Πολωνοί Περιφερειάρχες και Δήμαρχοι για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης. Και επισήμανα ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή των Περιφερειών θα είναι δίπλα τους για να τους στηρίξει εμπράκτως, προκειμένου να αντιμετωπίσουν την προσφυγική κρίση και κυρίως για να προσφέρουν αξιοπρεπείς συνθήκες φιλοξενίας στους πρόσφυγες, ασφάλεια, αλληλεγγύη και κάθε δυνατή βοήθεια στις δύσκολες ώρες που περνούν. Ενημερώθηκα και είδα από κοντά τις ανάγκες και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν τόσο οι Ουκρανοί πρόσφυγες, όσο και οι ευρωπαϊκές Περιφερειακές και Δημοτικές Αρχές που τους υποδέχονται και αναλαμβάνουν να τους φιλοξενήσουν. Χαίρομαι που βλέπω ότι η ΕΕ μαθαίνει από τα λάθη της. Καθώς η Ελλάδα, η χώρα μου κλήθηκε να αντιμετωπίσει ένα πρωτοφανές προσφυγικό και μεταναστευτικό ζήτημα τα τελευταία χρόνια μόνη της, χωρίς η ΕΕ να τη συνδράμει επί μεγάλο χρονικό διάστημα επαρκώς. Γνωρίζω από πρώτο χέρι και το βάρος της ευθύνης που ανέλαβαν οι Περιφέρειες και οι Δήμοι, αλλά και τον σπουδαίο ρόλο τους απέναντι σε πολίτες που βρέθηκαν σε ανάγκη. Όπως όλοι γνωρίζουν ότι η Αυτοδιοίκηση στη χώρα μου είχε αφεθεί μόνη της να διαχειριστεί ένα πρόβλημα, που αφορούσε και αφορά όλη την Ευρώπη. Σήμερα το προσφυγικό ζήτημα απασχολεί πρωτίστως τις συνοριακές περιοχές της ΕΕ με την Ουκρανία, αλλά αυτή τη φορά η Ευρώπη αντέδρασε γρήγορα, κατευθύνοντας κονδύλια στις Περιφέρειες και τους Δήμους που σηκώνουν το βάρος της ανθρωπιστικής κρίσης και αναγνώρισε εμπράκτως ότι η αλληλεγγύη των Περιφερειών και των Δήμων αντιπροσωπεύει την αλληλεγγύη της ίδιας της ΕΕ με τρόπο άμεσο, τόσο στους πρόσφυγες, όσο και στους Ευρωπαίους πολίτες, στις τοπικές κοινωνίες της ΕΕ. Οι Περιφερειάρχες και οι Δήμαρχοι της ΕΕ από την πρώτη στιγμή που ξέσπασε ο πόλεμος στην Ουκρανία ευαισθητοποιηθήκαμε, κινητοποιήσαμε τους πολίτες της ΕΕ και είμαστε οι πρωταγωνιστές στην παροχή πολύτιμης ανθρωπιστικής βοήθειας προς τις περιοχές αυτές. Αναλάβαμε πρωτοβουλίες, που αποδείχτηκαν εξαιρετικά αποτελεσματικές, ενώ γι’ ακόμη μια φορά ως Ευρωπαϊκή Επιτροπή των Περιφερειών προτείνουμε στην ΕΕ να δημιουργήσει ένα εργαλείο, μια επιχειρησιακή δομή ώστε να ξεπεραστούν άμεσα τα όποια εμπόδια αντιμετωπίζουν οι Περιφέρειες και οι Δήμοι στην προσπάθειά τους να βοηθήσουν τους δοκιμαζόμενους πολίτες”.