Ενημερωτική διημερίδα της ΚΕΔΕ για τους νεοεκλεγέντες και επανεκλεγέντες δημάρχους της Κρήτης

Λ. Κυρίζογλου: Η ΚΕΔΕ θα είναι η ισχυρή, διεκδικητική και ενωτική φωνή όλων των δήμων και στήριγμα για όλους τους δημάρχους – Η δύναμη της Αυτοδιοίκησης, η ενότητά μας. Κι αυτήν τη δύναμη, θα τη διαφυλάξουμε ως κόρη οφθαλμού

«Το μέγα ζητούμενο στο Κράτος και το Διοικητικό μας σύστημα είναι η ολοκλήρωση του θεσμικού πλαισίου για την Αποκέντρωση και την Αυτοδιοίκηση με βάση το Σύνταγμα και την Ευρωπαϊκή Χάρτα Τοπικής Αυτοδιοίκησης, με μεταφορά αρμοδιοτήτων, πόρων, προσωπικού και μέσων για την καλύτερη και αποτελεσματικότερη άσκησή τους, για ισόχρονο, παράλληλο βηματισμό και δίκαιη ανάπτυξη όλων των δήμων από την Ορεστιάδα μέχρι την Γαύδο και από το Νεστόριο μέχρι το Καστελόριζο, για καλύτερη Δημοκρατία με περισσότερη Αυτοδιοίκηση. Αυτή είναι η μεγάλη εικόνα, αυτό είναι το όραμά μας και ζητάμε από την Κυβέρνηση και τα κόμματα να μας εμπιστευθούν».

Με τα παραπάνω ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Λάζαρος Κυρίζογλου έθεσε το πλαίσιο για μια σύγχρονη και εναρμονισμένη με το ευρωπαϊκό κεκτημένο Τοπική Αυτοδιοίκηση στη χώρα μας, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στην πρώτη, από τις έξι συνολικά, επιμορφωτική διημερίδα νεοεκλεγέντων αιρετών, που διοργανώνει σήμερα και αύριο (20-21 Νοεμβρίου) στο Ηράκλειο η ΚΕΔΕ σε συνεργασία με την ΕΕΤΑΑ.

Άμεσα και μεσοπρόθεσμα ζητήματα που χρήζουν λύσεις

Σε ότι αφορά στα άμεσα και μεσοπρόθεσμα ζητήματα που χρήζουν αντιμετώπισης και επίλυσης ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ παρέθεσε μεταξύ των άλλων τα εξής:

 • Τη σύνταξη Νέου Κώδικα Αυτοδιοίκησης, σημειώνοντας πως ήδη η ΚΕΔΕ απέστειλε στον αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών Θ.Λιβάνιο την καταγραφή όλων των άμεσων και έμμεσων νομοθετικών ρυθμίσεων (500 τον αριθμό) που αφορούν την Τοπική Αυτοδιοίκηση.
 • Τη σύνταξη Νέου Κώδικα Δημοτικών Υπαλλήλων,
 • Την εφαρμογή του νέου τρόπου κατανομής των ΚΑΠ, βάση της μελέτης της ΚΕΔΕ
 • Την υλοποίηση 4ετούς προγράμματος στελέχωσης των δήμων
 • Την υλοποίηση 4ετούς προγράμματος στήριξης των μικρών δήμων, ιδίως των ορεινών και νησιωτικών.
 • Την εφαρμογή 2ετούς προγράμματος συγκρότησης των επτά Αυτοτελών Υπηρεσιών Εποπτείας ΟΤΑ
 • Την ολοκλήρωση του προγράμματος στελέχωσης της Δημοτικής Αστυνομίας,
 • Την ολοκλήρωση του προγράμματος συγκρότησης των Υπηρεσιών Δόμησης (ΥΔΟΜ)
 • Τη βελτίωση της δημοσιονομικής διαχείρισης των Δήμων
 • Τη συλλογική υποστήριξη των δήμων για την εφαρμογή του συστήματος εσωτερικού ελέγχου και διαχείρισης κινδύνων
 • Τη νομοθετική ρύθμιση εκκρεμούντων ζητημάτων
 • Την απόδοση εκκρεμών οικονομικών υποχρεώσεων προς την Αυτοδιοίκηση (ενεργειακό κόστος, ναυαγοσώστες, αδέσποτα κ.λπ.)

Το μήνυμα των δημοτικών εκλογών

Αναφερόμενος στο μήνυμα των πρόσφατων δημοτικών εκλογών ο κ. Κυρίζογλου υπογράμμισε το διττό χαρακτήρα του: αφενός τη μεγάλη αποχή και αφετέρου το γεγονός ότι στη συντριπτική πλειοψηφία (248) των δήμων οι πολίτες αποφάσισαν από τον α΄γύρο για τη δημοτική τους αρχή και σε 84 στον β΄γύρο.

«Δυστυχώς, σημείωσε, καθ’ όλη τη διάρκεια των προεκλογικών εκστρατειών των βουλευτικών εκλογών του περασμένου Μαΐου και Ιουνίου 2023 η Αυτοδιοίκηση δεν υπήρχε πουθενά στην ατζέντα κανενός κόμματος. Αυτό είναι λυπηρό. Πρέπει με κάθε τρόπο να βάλουμε στο χάρτη του δημοσίου λόγου και της γενικότερης προβληματικής την Αυτοδιοίκηση. Και θα το κάνουμε. Θα στηρίξουμε τον αγώνα μας στην ενότητά μας, τον διάλογο και τη συνεργασία αλλά και τη διεκδίκηση».

 

Η ατζέντα της νέας πενταετίας

Ο κ. Κυρίζογλου τόνισε πως «μετά τις δημοτικές εκλογές ο θεσμός της Αυτοδιοίκησης πρώτου βαθμού εισέρχεται σε έναν νέο κύκλο δημιουργίας, θέτοντας παράλληλα και τη νέα ατζέντα που θα έχει στο επίκεντρό της μεταξύ των άλλων την ενίσχυση της οικονομικής ανεξαρτησίας και της λειτουργικής διοικητικής αυτοτέλειας των δήμων, την αναβάθμιση του κύρους του αιρετού πολιτικού προσωπικού, την ουσιαστική συμμετοχή των δήμων στο νέο μοντέλο πρόληψης για την πολιτική προστασία και την αντιμετώπιση των συνεπειών της κλιματικής κρίσης.

«Για να πετύχουμε τους στόχους που ως Αυτοδιοίκηση θα θέσουμε την επόμενη πενταετία, είπε, είναι απαραίτητο καταρχήν να μπορούμε να ασκήσουμε με αποτελεσματικό τρόπο τις αυξημένες αρμοδιότητες κι ευθύνες που μας έχουν ανατεθεί. Και αυτό απαιτεί να έχουμε τα κατάλληλα εργαλεία, θεσμικά και οικονομικά, αλλά και τον αναβαθμισμένο ρόλο όσον αφορά το πολιτικό προσωπικό της Αυτοδιοίκησης, για να υλοποιήσουμε την αποστολή που μας ανέθεσαν οι πολίτες».

Η ΚΕΔΕ θα είναι δίπλα σας – Η δύναμη της Αυτοδιοίκησης είναι η ενότητά της

Ο κ. Κυρίζογλου δεσμεύτηκε ότι «η ΚΕΔΕ θα δώσει δυναμικό παρόν, θα είναι η ισχυρή και διεκδικητική φωνή όλων των δήμων, δίνοντας ιδιαίτερο βάρος στη στήριξη των μικρών ορεινών και νησιωτικών δήμων».

Απευθυνόμενος στους νεοεκλεγέντες αιρετούς ο κ. Κυρίζογλου υπογράμμισε πως «οι συνάδελφοι που εξελέγησαν για πρώτη φορά στις εκλογές του Οκτωβρίου, καλούνται να καλύψουν σε σύντομο χρόνο την έλλειψη ενημέρωσης πάνω σε κρίσιμα ζητήματα που αφορούν τη λειτουργία των δήμων. Στην προσπάθειά τους αυτή, δεν θα είναι μόνοι. Η ΚΕΔΕ θα είναι δίπλα τους, όποτε χρειαστούν τη συνδρομή μας. Άλλωστε αυτό είναι το συγκριτικό πλεονέκτημα που διαθέτουμε, η αποδεδειγμένη αλληλεγγύη μεταξύ μας. Αυτή είναι η δύναμη της Αυτοδιοίκησης, η ενότητά μας. Κι αυτή τη δύναμη, θα την διαφυλάξουμε ως κόρη οφθαλμού».

Γιάννης  Κουράκης, πρόεδρος ΠΕΔ Κρήτης: Προτεραιότητα για την Αυτοδιοίκηση η επίλυση οικονομικών και θεσμικών ζητημάτων

Ο πρόεδρος της ΠΕΔ Γιάννης Κουράκης καλωσορίζοντας τους αιρετούς επικεντρώθηκε σε δύο ζητήματα που απασχολούν την Τοπική Αυτοδιοίκηση, τα οικονομικά και τα θεσμικά. Σε ότι αφορά στα οικονομικά τόνισε ότι πρέπει να εφαρμοστεί άμεσα το νέο σύστημα κατανομής της κρατικής χρηματοδότησης στους δήμους (ΚΑΠ), υπό τον όρο ότι κανένας δήμος να μη λάβει λιγότερα από όσα ήδη παίρνει και να ενισχυθούν οι μικροί δήμοι. Επίσης σημείωσε ότι είναι καιρός να ρυθμιστεί και το θέμα των παρακρατηθέντων, καθώς και να υπάρξει διακριτή συμμετοχή  των δήμων, τόσο στο ΠΔΕ, όσο και στο νέο ΕΣΠΑ και το Ταμείο Ανάκαμψης.

Σε ότι αφορά στα θεσμικά τόνισε πως αυτό που πρέπει να συμβεί τώρα είναι μία μεγάλη, ουσιαστική, λειτουργική μεταρρύθμιση που να αφορά στις αρμοδιότητες, τους πόρους, το ανθρώπινο δυναμικό. «Αν δε συμβεί αυτό, το παράθυρο που ανοίγει η Τοπική Αυτοδιοίκηση κλείνει» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σπύρος Σπυρίδων, διευθύνων σύμβουλος ΕΕΤΑΑ: Οι προκλήσεις που χρήζουν ιδιαίτερης προσοχής τη νέα πενταετία

Στις σημαντικότερες πολυεπίπεδες προκλήσεις που «περιμένουν» τους νεοεκλεγέντες και επανεκλεγέντες δήμαρχους τη νέα πενταετία αναφέρθηκε ο Σπύρος Σπυρίδων, διευθύνων σύμβουλος της ΕΕΤΑΑ.

Πρόκειται κατά τον ίδιο, για τις εξής:

-Την προώθηση της ανάπτυξης στην περιοχή του κάθε δήμου, αλλά και της βελτίωσης της καθημερινότητας των πολιτών

-Την προετοιμασία και την υλοποίηση δράσεων και έργων για την πολιτική προστασία και την κλιματική κρίση

-Τη διατήρηση της κοινωνικής συνοχής στην τοπική κοινωνία με τη στήριξη των ευάλωτων και μη δυνάμενων πολιτών

-Την προετοιμασία και αξιοποίηση των τοπικών κοινωνιών για αυτό που έρχεται, δηλαδή την ψηφιοποίηση και την τεχνητή νοημοσύνη.

 

Σταύρος Αρναουτάκης: Συνεργασία δήμων και περιφερειών, αλλά πάνω από όλα συνέργεια στη διεκδίκηση

 

Ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης κατά τον χαιρετισμό του υπογράμμισε την ιδιαίτερη σημασία που έχει η συνέργεια, η συμπόρευση και η συνεργασία μεταξύ των δύο βαθμών Αυτοδιοίκησης, «μα πάνω από όλα η διεκδίκηση», όπως σημείωσε χαρακτηριστικά.

Σημείωσε ότι πρέπει να προχωρήσουν οι προσλήψεις στην Αυτοδιοίκηση, και να ενεργοποιηθούν τα χρηματοδοτικά εργαλεία. Ζήτησε μεγαλύτερη εμπιστοσύνη από το κεντρικό κράτος προς την Αυτοδιοίκηση, «έτσι ώστε να μη χρειάζεται ο περιφερειάρχης ή ο δήμαρχος να καταβαίνει κάθε εβδομάδα στην Αθήνα. Θέλουμε τη βοήθεια της κυβέρνησης, αλλά αφήστε λίγο «αέρα» στην Αυτοδιοίκηση, για να έχουμε καλύτερο αποτέλεσμα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Μιχάλης Σταυριανουδάκης, γγ του ΥΠΕΣ: Το ΥΠΕΣ συμπαραστάτης στο έργο των νέων δημοτικών αρχών

 

Η νέα πενταετία θα έχει πολλές δυσκολίες και προκλήσεις, αλλά το υπουργείο Εσωτερικών εργάζεται για να γίνουν ευκαιρίες και να είναι συμπαραστάτης στο έργο των νέων δημοτικών αρχών, όπως άλλωστε έκανε όλα τα προηγούμενα χρόνια, τόνισε ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εσωτερικών Μιχάλης Σταυριανουδάκης.

Η κυβέρνηση, είπε, δεσμεύτηκε και το έκανε πράξη να σταθεί δίπλα στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και μάλιστα με τέτοια χρηματοδοτικά εργαλεία που δεν έχουν υπάρξει ποτέ στο παρελθόν, καθώς πάνω από 20 δις ευρώ κατευθύνθηκαν στους δήμους τα τελευταία χρόνια.

Ο κ. Σταυριανουδάκης ανακοίνωσε ότι από 1/1/2024 η κατανομή των ΚΑΠ θα γίνει με βάση την πρόταση της ΚΕΔΕ, η οποία προέβλεπε ότι κανένας δήμος δεν θα εισπράξει λιγότερα από όσα εισέπραξε φέτος, ενώ θα σημειωθεί προσαύξηση στη χρηματοδότηση των μικρών ορεινών και νησιωτικών δήμων.Τέλος ανακοίνωσε ότι σύντομα θα ανοίξει ο λογαριασμός στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων για χρηματοδότηση έργων οδικής ασφάλειας στους δήμους.

Συνάντηση του προέδρου της ΚΕΔΕ με τον πρόεδρο της ΠΕΔ Γ. Κουράκη και τον Αρχιεπίσκοπο Κρήτης κ.κ. Ευγένιο

Νωρίτερα σήμερα ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Λ. Κυρίζογλου επισκέφθηκε τα γραφεία της ΠΕΔ Κρήτης, όπου έγινε δεκτός από τον πρόεδρο της Ένωσης Γ. Κουράκη. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης χαιρέτησε και συνομίλησε με το προσωπικό της ΠΕΔ αλλά και το προσωπικό του Φορέα Διαχείρισης Απορριμμάτων Κρήτης (ΕΣΔΑΚ).

Στη συνέχεια ο κ. Κυρίζογλου μαζί με τον κ. Κουράκη επισκέφθηκαν τον Αρχιεπίσκοπο Κρήτης κ.κ. Ευγένιο.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ

Storage24
Storage24
sms-marketing.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ