Δυο έργα πρασίνου και αστικών αναπλάσεων υλοποιούν η Περιφέρεια Κ. Μακεδονίας και ο Δ. Αμπελοκήπων – Μενεμένης

Δυο έργα πρασίνου και αστικών αναπλάσεων θα υλοποιήσουν η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και ο Δήμος Αμπελοκήπων – Μενεμένης, έπειτα από την υπογραφή των σχετικών αποφάσεων από τον Περιφερειάρχη Απόστολο Τζιτζικώστα.

Τα δυο έργα χρηματοδοτούνται από ευρωπαϊκούς πόρους της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και συγκεκριμένα από το πρόγραμμα Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης με συνολικό προϋπολογισμό 2 εκ. ευρώ.

Πρόκειται για το έργο «Πρασινισμός νησίδας οδού Μοναστηρίου» και για το έργο «Ανασχεδιασμός και πρασινισμός πάρκου Βοσπόρου Δημοτικής Κοινότητας Μενεμένης».

Όπως τόνισε ο κ. Τζιτζικώστας«μέσα από το πρόγραμμα Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης, σε συνεργασία με τους Δήμους βελτιώνουμε σημαντικά τόσο την εικόνα, όσο και τη λειτουργικότητα της Θεσσαλονίκης. Βελτιώνουμε το αστικό περιβάλλον και αναβαθμίζουμε το βιοτικό επίπεδο κυρίως στις πιο υποβαθμισμένες περιοχές. Ένα πολύ μεγάλο μέρος των παρεμβάσεών μας υλοποιείται στη Δυτική Θεσσαλονίκη, όπου οι ανάγκες είναι μεγαλύτερες. Εξάλλου, αυτός είναι ο λόγος που στο πρόγραμμα συμμετέχουν όλοι οι Δήμοι της περιοχής και ήδη έχουν ολοκληρωθεί και υλοποιούνται 43 έργα, τα οποία μέχρι το τέλος του προγράμματος, το 2023, θα έχουν διαμορφώσει ένα νέο αστικό περιβάλλον, με περισσότερο πράσινο, με αναβαθμισμένους ελεύθερους δημόσιους χώρους και με σημαντικές κοινωνικές υποδομές. Τα δυο έργα που αρχίζουν να υλοποιούνται στον Δήμο Αμπελοκήπων – Μενεμένης θα βελτιώσουν τις συνθήκες καθημερινότητας σε δυο κομβικές περιοχές, την οδό Μοναστηρίου και το πάρκο Βοσπόρου. Μέσα από το πρόγραμμα Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης η Περιφέρεια δίνει την ευκαιρία στους Δήμους και σε χιλιάδες συμπολίτες μας, να αποκτήσουν πρόσβαση σε καλύτερες συνθήκες διαβίωσης. Το πρόγραμμα αποτελεί το ‘όχημα’ για μια καλύτερη Θεσσαλονίκη».

Η Αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης Βούλα Πατουλίδου επισήμανε: «Στην Αντιπεριφέρεια Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης έχουμε βάλει στόχο να αλλάξουμε την αστική ταυτότητα της πόλης, με έργα, όπως αυτά που υλοποιούμε στον Δήμο Αμπελοκήπων – Μενεμένης. Με την ανάθεση της ‘Μητροπολιτικής Θεσσαλονίκης’ από τον Περιφερειάρχη Απόστολο Τζιτζικώστα και τη συνεργασία των Δήμων το καταφέρνουμε. Είμαστε το ‘παράδειγμα προς μίμηση’ συνεργασίας Περιφέρειας – Δήμων».

Τα δυο έργα

Το έργο του «Πρασινισμού νησίδας οδού Μοναστηρίου» αφορά στην αναβάθμιση ενός χιλιομέτρου της νησίδας, της κομβικής αυτής αρτηρίας για το πολεοδομικό συγκρότημα της Θεσσαλονίκης και ειδικότερα για τη δυτική Θεσσαλονίκη.

Το έργο εντάσσεται στην προσπάθεια του Δήμου Αμπελοκήπων – Μενεμένης για μια ολοκληρωμένη παρέμβαση πρασίνου στην περιοχή. Με την ολοκλήρωση του έργου σε συνολική επιφάνεια 2.306 τ.μ. της διαχωριστικής νησίδας της οδού Μοναστηρίου θα φυτευτεί πράσινο και συγκεκριμένα από τη συμβολή της με την οδό Κ. Βάρναλη και Γ. Κουμαρά νοτιοανατολικά (στα όρια με τον Δήμο Θεσσαλονίκης) έως την οδό Δ. Γληνού, πλησίον της αερογέφυρας της λεωφόρου Δενδροποτάμου (στα όρια με τον Δήμο Κορδελιού – Ευόσμου). Η οδός Μοναστηρίου είναι από τους βασικούς οδικούς άξονες της Θεσσαλονίκης και αποτελεί συνέχεια της Εγνατίας οδού και της Εθνικής οδού Θεσσαλονίκης – Έδεσσας. Το τμήμα της οδού που βρίσκεται στον Δήμο Αμπελοκήπων – Μενεμένης αποτελεί πρωτεύοντα εμπορικό άξονα του συγκεκριμένου Δήμου με σημαντικές εμπορικές δραστηριότητες. Τα κτίρια, αρκετά από τα οποία είναι παλιά και ισόγεια στεγάζουν χρήσεις, όπως βιοτεχνίες, συνεργεία και εμπορικές εκθέσεις, ενώ τα τελευταία χρόνια παρατηρείται έντονη ανοικοδόμηση του βορειοανατολικού μετώπου της οδού με πολυώροφα κτίρια κατοικιών και εμπορική χρήση στο ισόγειο.

Στο πλαίσιο των παρεμβάσεων θα γίνει ανακατασκευή της νησίδας και των χώρων πρασίνου, φυτεύσεις και κατασκευή συστήματος άρδευσης, κατασκευή δικτύου φωτισμού και τοποθέτηση αστικού εξοπλισμού αναψυχής (παγκάκια, κάδοι) και βελτίωση του μικροκλίματος με τη δημιουργία συνθηκών θερμικής, οπτικής και ακουστικής άνεσης.

Το έργο «Ανασχεδιασμός και πρασινισμός πάρκου Βοσπόρου Δημοτικής Κοινότητας Μενεμένης» θα αποδώσει ένα σύγχρονο μεγάλο πάρκο στη Μενεμένη συνολικού εμβαδού 2.700 τ.μ.

Ο χώρος είναι χαρακτηρισμένος ως πάρκο με τμήμα παιδικής χαράς. Έχει εμβαδόν πάρκου 2.790,19 τ.μ., ενώ στην παρέμβαση περιλαμβάνεται και τμήμα του πεζόδρομου της 25ης Μαρτίου, αλλά και τμήμα του κάθετου πεζόδρομου της οδού Κουμαρά.

Για την ολοκληρωμένη ανάπλαση της περιοχής θεωρείται αναγκαία η δημιουργία ενός κοινόχρηστου χώρου αστικού πάρκου που θα αποτελέσει πυρήνα αναψυχής και υπαίθριων δραστηριοτήτων αλλά και θα βοηθήσει στη βελτίωση του μικροκλίματος.

Οι στόχοι της παρέμβασης είναι:

-Σχεδιασμός χώρου ανοιχτού προς την κοινότητα ώστε να επιτρέπει αλλά και να προσελκύει την ανάπτυξη τόσο οργανωμένων όσο και απρόβλεπτων χρήσεων.

-Προσβασιμότητα και χρήση από όλες τις ευαίσθητες κοινωνικά ομάδες και από όλες τις ηλικίες.

-Δυνατότητα χρήσης των χώρων και για συμπληρωματική εκπαίδευση από τα γύρω σχολεία όλων των βαθμίδων.

-Δημιουργία ασφαλέστερου περιβάλλοντος και καλύτερων συνθηκών διαβίωσης.

-Βιοκλιματική προσέγγιση στο σχεδιασμό για βελτίωση του μικροκλίματος με τη δημιουργία συνθηκών θερμικής, οπτικής, ακουστικής άνεσης.

-Αισθητική αναβάθμιση.

-Δημιουργία ενός κοινού σχεδιαστικού ύφους, το οποίο θα προσδώσει ιδιαίτερο χαρακτήρα στο πάρκο, δημιουργώντας μία νέα «αισθητική ταυτότητα» στην ευρύτερη περιοχή.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ

Storage24
Storage24
sms-marketing.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ