Δήμος Θεσσαλονίκης: Προώθηση μεγάλων έργων και παρεμβάσεις σε γειτονιές Πηγή: https://myportal.gr/dimos-thessalonikis-proothisi-megalon-ergon-kai-paremvaseis-se-geitonies/

Με εμβληματικές παρεμβάσεις, που προσδίδουν νέα εικόνα και ισχυρή ταυτότητα σε ορισμένα από τα πλέον χαρακτηριστικά σημεία της πόλης, όπως η πλατεία Αριστοτέλους και η παλιά παραλία, αλλά και με σειρά έργων στις γειτονιές, που έχουν στον πυρήνα τους την καθημερινότητα του πολίτη, η Θεσσαλονίκη αλλάζει.

Η διοίκηση του Κωνσταντίνου Ζέρβα υλοποιεί το μεγαλύτερο τεχνικό πρόγραμμα στην ιστορία του δήμου Θεσσαλονίκης, με τον Σεπτέμβριο να σηματοδοτεί εξελίξεις για πολλά από τα έργα που έχουν σχεδιαστεί και βρίσκονται σε εξέλιξη.

Στην τελική ευθεία το «Πάρκο για Όλους»

Στην τελική ευθεία βρίσκονται οι εργασίες για τη δημιουργία του «Πάρκου για Όλους» στην περιοχή της Τούμπας, που θα αποτελέσει έναν χώρο συνύπαρξης και συγχρόνως έναν καινούριο πνεύμονα πρασίνου. Το πρότυπο πάρκο, βασισμένο στην αρχή της ίσης πρόσβασης με ενταγμένο ειδικό χώρο δραστηριοτήτων για άτομα με αναπηρίες, διαμορφώνεται στην οικοπεδική έκταση μεταξύ της Γρηγορίου Λαμπράκη, της Παυσίλυπου και της Ολυμπίας, στον χώρο του πρώην ορφανοτροφείου Μέγας Αλέξανδρος.

Συγχρόνως, ο δήμος Θεσσαλονίκης επιδιώκει την αξιοποίηση της έκτασης που βρίσκεται δίπλα από τον χώρο όπου κατασκευάζεται το «Πάρκο για Όλους» κατά τρόπο που να ικανοποιείται ένα πάγιο αίτημα των κατοίκων της Τούμπας για την ανέγερση ναού. Ο δήμαρχος Κωνσταντίνος Ζέρβας έθεσε το ζήτημα αυτό σε πρόσφατη συνάντησή του με την υπουργό Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας Σοφία Ζαχαράκη, προβάλλοντας το αίτημα για αλλαγή χρήσης του χώρου.

Aνάπλαση πρωην στάβλων Παπάφη

Σε τελικό στάδιο, όμως, βρίσκεται κι ο διαγωνισμός για το mega – project της ανάπλασης των πρώην Στάβλων Παπάφη, στη ζώνη μεταξύ της Παπάφη, της Αλοννήσου, της Μυκόνου, της Άνδρου και της Σιδηροκάστρου.

Η έκταση των περίπου πέντε στρεμμάτων, η οποία κάποτε στέγαζε τα ιππήλατα κάρα του δήμου, που χρησιμοποιούνταν για τη μεταφορά των απορριμμάτων, πρόκειται να μετασχηματιστεί σε έναν ζωντανό και δημιουργικό πολυχώρο, που θα συνδυάζει πράσινο, κοινωνικές δομές, δράσεις πολιτισμού και αθλητισμού.

Στα σχέδια περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων βρεφονηπιακός σταθμός, ξενώνας φιλοξενίας, κέντρο ημερήσιας φροντίδας ηλικιωμένων, ιατρεία, κλειστό δημοτικό γυμναστήριο και αίθουσες πολλαπλών χρήσεων, δημοτική βιβλιοθήκη, αναγνωστήριο και ειδικός χώρος όπου θα στεγαστεί το αρχείο της προσφυγικής Τούμπας ως χώρος διατήρησης της ιστορικής μνήμης. Οι πρώην Στάβλοι Παπάφη θα αποτελέσουν κι έναν τόπο δροσιάς και αναψυχής, με υπαίθριους χώρους πρασίνου και παιδική χαρά, φυτεμένα δώματα και υπόγειο πάρκινγκ.

Προχωρά το σχέδιο για το ντεκ στην παραλία

Σε νέα φάση, εξάλλου, εισέρχεται το έργο της κατασκευής ντεκ στην παλιά παραλία, καθώς ολοκληρώνεται ο διαγωνισμός για την ανάθεση εκπόνησης των σχετικών μελετών. Το ντεκ, που σχεδιάζει να διαμορφώσει ο δήμος Θεσσαλονίκης στην παλιά παραλία, από το ύψος του Λευκού Πύργου μέχρι το λιμάνι, θα αποτελέσει έναν εξώστη κοινωνικής επαφής και αναψυχής προς την πλευρά της θάλασσας.

Παράλληλα, το έργο της επέκτασης του κρηπιδώματος θα προσφέρει ανάσα στις χιλιάδες των κατοίκων και των τουριστών που επισκέπτονται καθημερινά το παραλιακό μέτωπο, καθώς με το ντεκ θα διευρυνθεί ο αστικός κοινόχρηστος χώρος και θα αντιμετωπιστεί το πρόβλημα του περιορισμένου -σήμερα- χώρου κίνησης πεζών και ποδηλατών.

Στη φάση οριστικής μελέτης η ανάπλαση της Αριστοτέλους

Στη φάση της οριστικής μελέτης βρίσκεται το έργο ανάπλασης του μνημειακού άξονα της Αριστοτέλους. Με την εμβληματική αυτή παρέμβαση στόχος είναι η Θεσσαλονίκη να επανασυστηθεί στον κόσμο. Θα χρησιμοποιηθούν σύγχρονα βιοκλιματικά υλικά, θα ενισχυθεί το πράσινο και όλα αυτά με απόλυτο σεβασμό στην ιστορική φυσιογνωμία του άξονα της Αριστοτέλους.

Νέα ταυτότητα για δέκα εμπορικούς δρόμους

Νέα ισχυρή ταυτότητα αποκτούν δέκα εμπορικοί δρόμοι σε όλες τις δημοτικές κοινότητες της Θεσσαλονίκης μέσα από ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα για την οικονομική ανασυγκρότηση και την αστική αναζωογόνησή τους. Για το μεγάλο αυτό αναπτυξιακό πρότζεκτ, που βρίσκεται στο στάδιο υπογραφής σύμβασης, εξασφαλίστηκε χρηματοδότηση 30 εκατ. ευρώ. Οι δρόμοι που εντάσσονται στον σχεδιασμό είναι: 1. Ολύμπου και 2. Εγνατία (Α΄ Δημοτική Κοινότητα), 3. Κολωνιάρη και 4. Παναγίας Φανερωμένης (Β΄ Δημοτική Κοινότητα), 5. Κλαυθμώνος (Γ’ Δημοτική Κοινότητα), 6. Κλεάνθους (Δ΄ Δημοτική Κοινότητα), 7. Μάρκου Μπότσαρη και 8. 25ης Μαρτίου (Ε΄ Δημοτική Κοινότητα), 9. Βενιζέλου και 10. Ελευθερίας (Δημοτική Ενότητα Τριανδρίας).  Προβλέπονται αναπλάσεις στους δρόμους και στα πεζοδρόμια, παρεμβάσεις ενίσχυσης του πρασίνου αλλά και εγκατάσταση φωτισμού χαμηλής ενεργειακής κατανάλωσης, εφαρμογών έξυπνης πόλης και υπόγειων κάδων.

Αναπλάσεις στις γειτονιές

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται τα έργα ανάπλασης σε πολλές γειτονιές της πόλης με ανακατασκευές πεζοδρομίων, δενδροφυτεύσεις, τοποθέτηση νέου αστικού εξοπλισμού, αναβάθμιση φωτισμού, διαμόρφωση ραμπών και οδηγών όδευσης τυφλών και ασφαλτοστρώσεις.

Αυτή την περίοδο έργα ανάπλασης εξελίσσονται μεταξύ άλλων στην περιοχή της Άνω Πόλης, στην Κάτω Τούμπα και στην περιοχή της Αγίας Μαρίνας στη Δ΄ Δημοτική Κοινότητα, στην Ε’  Δημοτική Κοινότητα σε δρόμους όπως η Καραϊσκάκη και η Κοσμά Αιτωλού, αλλά και στη ζώνη μεταξύ της Λαγκαδά, της Μοναστηρίου και της Μιχαήλ Καλού στην περιοχή Βαρδαρίου.

 

Νέα γήπεδα στη Νέα Ελβετία

default

Ένα σύγχρονο αθλητικό πάρκο διαμορφώνεται αυτή την περίοδο στην περιοχή της Νέας Ελβετίας με την ανακατασκευή των γηπέδων της οδού Παπαναστασίου. Με την ολοκλήρωση των έργων, που προχωρούν με γρήγορους ρυθμούς, η ανατολική Θεσσαλονίκη θα αποκτήσει δύο νέα γήπεδα ποδοσφαίρου 7Χ7 και 5Χ5 κι ένα καινούριο γήπεδο μπάσκετ.

Αναβαθμίζεται ο δημοτικός φωτισμός

Περισσότερο φως, αλλά με σημαντικά χαμηλότερο κόστος και με εξοικονόμηση ενέργειας που αγγίζει το 75% αποκτούν οι γειτονιές της Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο του μεγάλου έργου που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη για την αντικατάσταση 10.000 παλαιών και ενεργοβόρων φωτιστικών με νέα τύπου led, υψηλής ενεργειακής απόδοσης.

Ήδη έχουν τοποθετηθεί πάνω από 2.000 νέα φωτιστικά led σε δεκάδες δρόμους, μεταξύ των οποίων οι Γιαννιτσών, Βούλγαρη, Απόλλωνος, Κηφισίας, Μακεδονίας, Καθ. Ρωσσίδου, Αιγαίου, Μικράς Ασίας, Απόλλωνος, Επιδαύρου, Αρτάκης, Ανατολικής Θράκης κ.ά.

Με την αντικατάσταση των φωτιστικών στόχος είναι η εξοικονόμηση ενέργειας, η μείωση του κόστους λειτουργίας και η βελτίωση του οικολογικού αποτυπώματος της Θεσσαλονίκης. Ταυτόχρονα το σύστημα ηλεκτροφωτισμού αυτοματοποιείται και θα υπάρχει δυνατότητα τηλεδιαχείρισης για ακόμα μεγαλύτερη εξοικονόμηση ενέργειας και γρηγορότερη αντιμετώπιση των βλαβών.

Εκτεταμένες παρεμβάσεις συντήρησης στη νέα παραλία

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η μεγάλη εργολαβία για τη συντήρηση της νέας παραλίας, που αποτέλεσε προσωπική δέσμευση του δημάρχου Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνου Ζέρβα. Πρόκειται για την πρώτη εργολαβία συντήρησης που υλοποιείται μετά την ολοκλήρωση του εμβληματικού έργου της ανάπλασης της νέας παραλίας, που υπενθυμίζεται ότι στο πρώτο τμήμα της παραδόθηκε το 2008 και στο δεύτερο το 2013.

Τα έργα συντήρησης στη νέα παραλία περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων επισκευές και βαφές στο ξύλινο ντεκ, επαναλειτουργία των σιντριβανιών, αποκατάσταση και αναβάθμιση του φωτισμού, εργασίες αναβάθμισης του πρασίνου αλλά και παρεμβάσεις για την αντιμετώπιση προβλημάτων τα οποία έχουν προκύψει από φθορές και βανδαλισμούς.

(Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα “Πολιτική”, 16-9-2023)

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ

Storage24
Storage24
sms-marketing.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ