Την Δευτέρα 22 Φεβρουαρίου 2021, αρχίζει ο Δήμος Κορδελιού Ευόσμου δια της Αντιδημαρχίας Πολιτισμού, της Διεύθυνσης Αθλητισμού Πολιτισμού και της Δημοτικής Κοινωφελούς Επιχείρησης Κορδελιού Ευόσμου, τις επετειακές του εκδηλώσεις με αφορμή την συμπλήρωση 200 Χρόνων από την Επανάσταση του 1821 αποτίοντας φόρο τιμής στους ΗΡΩΕΣ της Εθνικής Παλιγγενεσίας με εκδηλώσεις που θα καλύψουν χρονικά όλο το 2021.
Πρόκειται για ημερομηνία με υψηλό ιστορικό συμβολισμό.
Αυτή τη μέρα, ακριβώς δύο αιώνες πριν, ο εκ Πόντου Αλέξανδρος Υψηλάντης, Γενικός Αρχηγός της Ανωτάτης Αρχής, διαβαίνει τον ποταμό Προύθο, σύνορο μεταξύ τής τότε τσαρικής Ρωσίας και των υπό οθωμανικό έλεγχο Παραδουνάβιων Ηγεμονιών, με στόχο την προετοιμασία και την κήρυξη της Επανάστασης των Ελλήνων και όλων των Βαλκανίων εναντίον της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας
Στις 22 Φεβρουαρίου 1821, ο αρχηγός της Φιλικής Εταιρείας Αλέξανδρος Υψηλάντης ύψωσε τη σημαία της Επανάστασης στο Ιάσιο της Μολδοβλαχίας και δύο μέρες αργότερα, στις 24 Φεβρουαρίου εξέδωσε ιστορική επαναστατική προκήρυξη με τον τίτλο «Μάχου υπέρ Πίστεως και Πατρίδος»
Την έναρξη των εκδηλώσεων θα κηρύξει ο Υπουργός Μακεδονίας Θράκης Σταύρος Καλαφάτης.
Χαιρετισμό θα απευθύνουν ο Δήμαρχος Κλεάνθης Μανδαλιανός και η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού Αθηνά Παμπουκίδου.
Ομιλητής της 1ης επετειακής διαδικτυακής εκδήλωσης θα είναι ο Κυριάκος Στ. Χατζηκυριακίδης, επίκ. καθηγητης της Έδρας Ποντιακών Σπουδών ΑΠΘ.
Θέμα της ομιλίας του «”Ἡ ὥρα ἦλθεν, ὦ ἄνδρες Ἕλληνες! Ο Αλέξανδρος Υψηλάντης στη Μολδοβλαχία και η αρχή της Εθνικής Παλιγγενεσίας».
Δευτέρα 22 Φεβρουαρίου 2021 ώρα 19.00,
Σύνδεσμος/link στην πλατφόρμα webex https://dimoskoredlioyevosmou.my.webex.com/meet/dim.simvoulio
Ο κ. Χατζηκυριακίδης θα αναλύσει και θα εξηγήσει διαχρονικά ερωτήματα, απορίες και αμφιβολίες για την άγνωστη και αγνοημένη «ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ» πριν από την «ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ» όπως:
-Γιατί επιλέχθηκε ο Αλέξανδρος Υψηλάντης;
-Γιατί έγινε η Επανάσταση στη Μολδοβλαχία και όχι στον Ελλαδικό χώρο;»,
-Ποια ήταν η στάση των Μεγάλων Δυνάμεων απέναντι στο κίνημα του Υψηλάντη;
-Πώς μια αποτυχημένη εξέγερση, και μάλιστα εκτός Ελλαδικού χώρου, έδωσε το σύνθημα για την Ελληνική Παλιγγενεσία;
«Ξεκινούν από την προσεχή Δευτέρα από τον Δήμο μας οι εορτασμοί για την συμπλήρωση 200 ετών από την επανάσταση του 1821. Τη χρονιά ορόσημο που σήμανε τη λευτεριά του σκλαβωμένου μας λαού από τον ξένο ζυγό και τη θεμελίωση του Έθνους μας. Δυστυχώς, η πανδημία δεν μας επιτρέπει οι εορτασμοί αυτοί να έχουν την μεγαλοπρέπεια που ταιριάζει στην περίσταση, αλλά αυτό σε καμία περίπτωση δεν μειώνει την υποχρέωση μας απέναντι στους προγόνους μας να τιμήσουμε τους αγώνες τους και στην Ιστορία μας. Ο ξεσηκωμός των Ελλήνων στις 24 Φεβρουρίου του 1821, μετά την κυκλοφορία της επαναστατικής προκήρυξης με σύνθημα «Μάχου υπέρ πίστεως και πατρίδος», από τον Αλέξανδρο Υψηλάντη, που είναι και το θέμα της εναρκτήριας εκδήλωσης των εορτασμών, αποτέλεσε τη θρυαλλίδα για ένα μαζικό κίνημα που απλώθηκε από τις Παραδουνάβιες Ηγεμονίες έως την ενδοχώρα. Το σύνθημα αυτό, 200 χρόνια μετά παραμένει διαχρονικό για να μας θυμίζει ότι οι συσχετισμοί δυνάμεων ποτέ δεν είχαν σημασία, όσο η πίστη για την κατάκτηση της λευτεριάς και η αγάπη για την πατρίδα μας γίνεται οδηγός στις καρδιές μας. Ζήτω η Ελλάδα, ζήτω η Επανάταση του 1821!» δήλωσε ο Δήμαρχος Κορδελιου Ευόσμου Κλεάνθης Μανδαλιανός.
Σύμφωνα με την Αντιδήμαρχο Πολιτισμού κ. Αθηνά Παμπουκίδου στόχος των εκδηλώσεων οι οποίες θα υλοποιούνται καθ όλη τη διάρκεια του έτους, είναι να προβληθούν όχι μόνο οι γνωστές αλλά και οι άγνωστες σελίδες της Επανάστασης του 1821. Να τιμηθούν οι επιφανείς Ήρωες αλλά και να αναδειχθούν οι αφανείς Ήρωες. Να υμνηθεί το σθένος, ο ηρωισμός, ο πατριωτισμός και το μεγαλείο της ψυχής των αγωνιστών του 1821. Να αποδοθούν οι δέουσες τιμές αναγνώρισης σε καταστάσεις και γεγονότα, μέσα από επετειακά αφιερώματα λόγου, εικόνας, τέχνης, μουσικής, ποίησης, φωτογραφίας, ζωγραφικής, ακόμη και σύγχρονων διαδικτυακών ιστορικών παιχνιδιών.
« ΓιορτάΖΟΥΜΕ τα 200 Χρόνια από την Επανάσταση μας, ΖΟΥΜΕ μέσα από ιστορικά αφιερώματα την εθνεγερσία μας και τιμούμε όλους όσοι θυσίασαν την ζωή τους στον βωμό της Ελευθερίας μας. Αυτή η μεγάλη των Ελλήνων Γιορτή δίνει την ευκαιρία στους απανταχού Νεοέλληνες, να θυμηθούμε τις αρετές και την δύναμη του Γένους μας και να συνειδητοποιήσουμε ότι όποτε δώσαμε ενωμένοι ακόμη και τις πιο άνισες μάχες όπως εκείνη του 1821, τις κερδίσαμε. Για αυτό είναι καθήκον όλων μας, να διατηρήσουμε ζωντανή την ιστορική μας μνήμη, για να αποφύγουμε τα ίδια λάθη στο μέλλον, το οποίο θα είναι πολύ καλύτερο εάν δεν ξεχάσουμε ποτέ ότι κάθε φορά που ήμασταν ενωμένοι κάναμε θαύματα, το γράφει η Ιστορία μας, το λέει ο λαός μας» δήλωσε η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού κ. Αθηνά Παμπουκίδου.
Επισημαίνεται ότι στην κατάρτιση του επετειακού προγράμματος για το προσεχές χρονικό διάστημα Φεβρουαρίου- Απριλίου, συνέδραμαν τα τμήματα Περιβάλλοντος και Πρασίνου, Υπαίθριων Χώρων κλπ, ενώ προγραμματίστηκαν συνεργασίες με τους Δήμους Π. Μελά, και Σπετσών, αλλά και με φορείς όπως το Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα, η Ναυτική Διοίκηση Βορείου Ελλάδος , το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού κ.α.
Επαναστήσαντες άρα έπραξαν έργον θεάρεστον· και μακάριοι λογισθήσονται εις αιώνα τον άπαντα πάντες οι ρίψαντες κατά πρώτον τον περί των όλων κύβον κατά το 1821 σωτήριον έτος. Ιερά δε και θεσπεσία προσφορά έσεται παρά ταις μεταγενεστέραις γενεαίς πάσα ρανίς του μαρτυρικού υμών αίματος, δι’ ού ερράνατε τον βωμόν της πατρίδος, ω πρωτουργοί της ελληνικής παλιγγενεσίας!
Ανάργυρος Ανδρ. Χατζηαναργύρου (Τα Σπετσιωτικά, τ. 1, σ. 25)