Δήμος Καλαμαριάς: «Μια ξεχωριστή εκδήλωση μνήμης, ξεριζωμού και προσφυγιάς ξαναζωντάνεψε την ιστορία μας»

Σε κλίμα βαθιάς συγκίνησης πραγματοποιήθηκε η χθεσινή εκδήλωση μνήμης, στην παραλία της Νέας Κρήνης, με την αναπαράσταση της άφιξης των προσφύγων από τις ακτές της Μικράς Ασίας.

Δεκάδες καραβάκια με ανθρώπους που κρατούσαν αναμμένους πυρσούς έφτασαν από τη θάλασσα στην παραλία της Νέας Κρήνης, αναπαριστώντας το δράμα των προσφύγων.

Οι σκηνές που εκτυλίχθηκαν έφεραν δάκρυα στα μάτια του κόσμου,  που παραβρέθηκε στο σημείο, προκειμένου να αποτίνει φόρο τιμής στους προγόνους του.

«Είναι μια εκδήλωση μνήμης και τιμής που πάντα μας συγκινεί. Σήμερα με ιδιαίτερα εμφατικό τρόπο είδαμε πως ήρθαν οι πρόγονοι μας και με ποιο τρόπο, κουβαλώντας μαζί τους τα ιερά και τα όσια και τις αξίες τους και μαζί τους είχαν τη προκοπή για να μετατρέψουν την Καλαμαριά από ένα λασπότοπο στην Καλαμαριά του σήμερα. Και να μας δώσουν και σε μας τα εφόδια, ούτως ώστε να τον κάνουμε ακόμη καλύτερο»

δήλωσε στο περιθώριο της εκδήλωσης ο δήμαρχος Καλαμαριάς Γιάννης Δραδαμανέλης και πρόσθεσε:

«Πολλά σκάφη τα οποία θα έρθουν, θα μας θυμίσουν πως ήρθαν οι πρόγονοι μας, μέσα σε ξύλινα καΐκια, μέσα σε μικρότερες βάρκες για να στήσουν την όμορφη Καλαμαριάς μας. Βρισκόμαστε στα Απολυμαντήρια, έναν ιστορικό τόπο, τον οποίο έχουμε χρέος σ΄ αυτούς που ήρθαν να αναπαραστήσουν την έλευση τους σήμερα, να στήσουμε εδώ ένα μνημείο, αντάξιο του τι μας άφησαν σε αξίες και σε πλούτο».

Η εκδήλωση που διοργάνωσε ο Δήμος Καλαμαριάς, σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό Σύλλογο Προσφύγων  Μικρασιατών «Η Αγία Παρασκευή» στο πλαίσιο του προγράμματος των επετειακών εκδηλώσεων μνήμης για τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή, Καλαμαριά 1922-2022, Μια θάλασσα μνήμες…και γινήκαμε όλοι ένα, περιλάμβανε τραγούδια, χορούς και θεατρική παράσταση από τα μέλη του Πολιτιστικού Συλλόγου.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους, εκπρόσωπος του Σεβασμιοτάτου Μητροπολίτη Νέας Κρήνης & Καλαμαριάς, κ. Ιστουστίνου, ο Υφυπουργός Εσωτερικών για θέματα Μακεδονίας-Θράκης, Σταύρος Καλαφάτης, η Γενική Γραμματέας του Δήμο, Ελένη Φύκα, εκπρόσωποι της Περιφέρειας, ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας, βουλευτές της Α΄ Θεσσαλονίκης, εκπρόσωπος του Γ’ Σώματος Στρατού και των Σωμάτων Ασφαλείας, Αντιδήμαρχοι, Επικεφαλής των Δημοτικών Παρατάξεων και Δημοτικοί Σύμβουλοι.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ

Storage24
Storage24
sms-marketing.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ