Δημήτρης Ασλανίδης: “Θέλω σε 5 χρόνια ο Δήμος Παύλου Μελά να γίνει δήμος πρότυπο”

Συνέντευξη στη Χρύσα Κυριακού

Για τα πλάνα του ως νέος Δήμαρχος σε έναν από τους μεγαλύτερους Δήμους της δυτικής Θεσσαλονίκης, τον Δήμο Παύλου Μελά μιλά λίγες ημέρες πριν την ανάληψη των καθηκόντων του στην “Π” ο Δημήτρης Ασλανίδης. Ο κ. Ασλανίδης, ένας από τους νεότερους Δημάρχους της Θεσσαλονίκης, μιλά επίσης για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο δήμος αλλά και τις δυσκολίες που πιστεύει ότι θα αντιμετωπίσει κατά τη διάρκεια της θητείας του. Έχοντας εμπειρία στην τοπική αυτοδιοίκηση, καθώς θήτευσε ως αντιπεριφερειάρχης δίπλα στον Απόστολο Τζιτζικώστα, ο ίδιος έχει θέσει στόχο σε 5 χρόνια ο Δήμος Παύλου Μελά να ανέβει, όπως λέει, κατηγορία και να αποτελεί δήμο πρότυπο.

Κε Ασλανίδη σε λίγες ημέρες θα αναλάβετε και επίσημα τα καθήκοντά σας. Ποια είναι τα πρώτα πλάνα σας ως νέα Δημοτική Αρχή; Ποια θεωρείτε ότι είναι τα βασικά θέματα που απαιτούν άμεσες ενέργειες;

Σκληρή δουλειά, καθημερινή παρουσία, ανοιχτά γραφεία και επαφή με τον κόσμο, συστηματική παρακολούθηση των έργων και των διαδικασιών, ενημέρωση των δημοτών και ισχυρή διεκδικητική φωνή στα κέντρα λήψης αποφάσεων – αυτά είναι στοιχεία του πλάνου μας. Από εκεί και πέρα επένδυση στις υποδομές, βελτίωση των συγκοινωνιών και της αστικής κινητικότητας στο δήμο, περισσότερη ασφάλεια και φωτισμός παντού, ολοκλήρωση όλων των μεγάλων υπερτοπικής σημασίας project που είναι στην ατζέντα μας μέσα στα επόμενα χρόνια. Και βέβαια στρατηγική για την οικονομική ανάπτυξη και τη στήριξη της τοπικής επιχειρηματικότητας. Θέλω σε 5 χρόνια ο Δήμος Παύλου Μελά να ανέβει κατηγορία – να γίνει δήμος πρότυπο, προορισμός εγκατάστασης νέων, με ισχυρές τοπικές αγορές και ποιοτική καθημερινότητα

 Ποια είναι τα 2-3 βασικότερα προβλήματα του Δήμου Παύλου Μελά και πως σκοπεύετε να τα αντιμετωπίσετε;

Υπάρχουν περιοχές στον δήμο μας που στερούνται  στοιχειώδεις υποδομές – πράσινο, σχολεία, κοινωνικές υπηρεσίες, αθλητικές εγκαταστάσεις, παιδικούς σταθμούς, δίκτυα. Νικόπολη, Μετέωρα, Ηλιούπολη, Ευκαρπία δεν είδαν τίποτε απολύτως για πολλά χρόνια. Πρόβλημα επίσης είναι η εγκατάλειψη και η χαμηλή ποιότητα του δημοσίου χώρου παντού στον δήμο μας. Δημόσιος χώρος καθαρός, με φωτισμό, με πράσινο, περιποιημένος, με παιδικές χαρές, καλοσυντηρημένα πάρκα είναι μία από τις βασικές παραμέτρους ποιότητας ζωής. Επίσης, στόχος μου είναι να πετύχουμε περισσότερες και μεγαλύτερες χρηματοδοτήσεις, να αξιοποιήσουμε όλα τα χρηματοδοτικά εργαλεία, κάθε διαθέσιμο πόρο για να πετύχουμε εδώ και τώρα αλλαγή πορείας. Εκτιμώ ότι σε αυτό υπάρχουν μεγάλα περιθώρια.

Ποιες δυσκολίες πιστεύετε ότι θα αντιμετωπίσετε στη θητεία σας;

Οι δυσκολίες της επόμενης περιόδου είναι συγκεκριμένες και απασχολούν ήδη όλους τους δήμους. Καλούμαστε να ανταπεξέλθουμε στην αύξηση του μισθολογικού κόστους,  στην καταβολή τελών ταφής απορριμμάτων και στη νέα τιμολογιακή πολιτική του ΦΟΔΣΑ – όλα αυτά επιβαρύνουν τον προϋπολογισμό με το «καλημέρα» και ελπίζω πως η κυβέρνηση θα φροντίσει να βρούμε γρήγορα ένα νέο σημείο ισορροπίας που θα κρατά τους δήμους λειτουργικούς. Από εκεί και πέρα για τον δικό μας δήμο έχει πρωταρχική σημασία το ζήτημα των υποδομών γιατί η υστέρηση που παρουσιάζεται σε πολλές περιοχές είναι μεγάλη. Και εδώ όμως είμαστε αντιμέτωποι με τις αυξημένες τιμές των υλικών και τις πληθωριστικές πιέσεις. Ελπίζω να μην υπάρξουν εξωγενείς κρίσεις ώστε να αφοσιωθούμε στο έργο μας απερίσπαστοι. Σε κάθε περίπτωση χρειάζεται αποφαστικότητα και σχέδιο για να μην χαθεί ούτε μία μέρα, ούτε μία χρηματοδότηση, ούτε μία ευκαιρία.

Έχετε αποφασίσει ποιο θα είναι το σχήμα της νέας δημοτικής αρχής και τα πρόσωπα με τα οποία θα πορευτείτε τα επόμενα πέντε χρόνια;

Έχω προχωρήσει αρκετά με τον σχεδιασμό της νέας διοίκησης και μπορώ να πω ότι ο κορμός της είναι ξεκάθαρος στο μυαλό μου. Υπάρχουν βέβαια ακόμη ορισμένες αρμοδιότητες και ευθύνες που θα πρέπει να ανατεθούν, όμως θα είμαστε απολύτως έτοιμοι με την ανάληψη των καθηκόντων. Με την ευκαιρία όμως που μου δίνετε, θέλω να τονίσω δύο σημεία. Πρώτο, ότι είμαι στην ευχάριστη θέση να έχω δίπλα μου μια ομάδα ανθρώπων – εκλεγμένων δημοτικών συμβούλων – πολύ αξιόλογων που είμαι σίγουρος ότι έχουν και τη διάθεση αλλά και την ικανότητα να προσφέρουν από θέσεις ευθύνης. Δεύτερο, θα πρέπει όλοι να γνωρίζουν ότι δεν υπάρχει μονιμότητα στις θέσεις, δεν υπάρχουν ισόβιοι αντιδήμαρχοι και όλοι κρινόμαστε καθημερινά από το έργο μας και τις συμπεριφορές μας – πρώτος εγώ. Στόχος μας δεν ήταν και δεν είναι η εναλλαγή διοικήσεων και προσώπων αλλά η ουσιαστική αλλαγή προς όφελος των δημοτών.

Ποιο είναι το μήνυμα που θέλετε να στείλετε στους συνδημότες σας;

Το μήνυμά μου είναι ένα. Στηρίξτε την προσπάθειά μας, δώστε μας δύναμη, μείνετε δίπλα μας με τις ιδέες σας, τις προτάσεις σας και ακόμη και τα παράπονά σας. Ελέγξτε μας, αξιολογείστε μας, ζητήστε περισσότερα, συμμετέχετε. Δύναμη κάθε τόπου πρωτίστως είναι οι ίδιοι οι άνθρωποί του και δευτερευόντως μια καλή δημοτική αρχή ή ένα καλό δημοτικό πρόγραμμα.

Προσωπικά θα είμαι παρών σε κάθε γειτονιά, με ανοιχτό γραφείο για όλους, δίπλα σε κατοίκους και δημότες – αυτή είναι και η πιο σημαντική υπόσχεσή μου. Τα επόμενα πέντε χρόνια έχουμε να πούμε και να κάνουμε πολλά. Το έχω ξαναπεί – δεν υποσχόμαστε μαγικές λύσεις και αντίστοιχα μαγικά ραβδιά. Αυτό που είπαμε προεκλογικά και λέμε και σήμερα είναι: ταχύτεροι ρυθμοί, μεγαλύτερη διεκδίκηση, αξιοποίηση χρηματοδοτικών εργαλείων, συνεχής επαφή με την καθημερινότητα.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ

Storage24
Storage24
sms-marketing.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ