Δ. Παπαστεργίου: Ομάδα εργασίας για τις ευθύνες των ΟΤΑ για τις σχολικές μονάδες

Οι ευθύνες της Αυτοδιοίκησης για την συντήρηση και την λειτουργία των σχολικών μονάδων σε σχέση με τους ελάχιστους πόρους που της δίδονται για αυτό τον σκοπό καθώς και η πρόσφατη απόφαση του ΣτΕ, η οποία κρίνει αντισυνταγματικές διατάξεις νόμων που αφορούν στο σύστημα διακυβέρνησης των Δήμων και των περιφερειών αλλά και οι «ανακολουθίες» του  υπουργείου Οικονομικών αναφορικά με την  υλοποίηση των δεσμεύσεών του περί χρηματοδότησης των Δήμων για την κάλυψη του αυξημένου ενεργειακού κόστους και των πληθωριστικών πιέσεων που αγγίζουν συνολικά τη λειτουργία τους, κυριάρχησαν στην ατζέντα της χθεσινής συνεδρίασης του Διοικητικού Συμβουλίου της ΚΕΔΕ.

Ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ Δημήτρης Παπαστεργίου, αναφερόμενος στις σχολικές υποδομές και την ευθύνη των Δήμων ως προς την εύρυθμη λειτουργία των σχολείων σε σχέση με την συντήρηση, τον έλεγχο των υποδομών και των λειτουργικών εξόδων είπε: « Είναι δυσανάλογα μεγάλη η ευθύνη που έχει πέσει στις πλάτες της Αυτοδιοίκησης για τις σχολικές μονάδες. Τα περισσότερα σχολεία μελετήθηκαν, σχεδιάστηκαν και κατασκευάστηκαν προτού η συντήρησή τους γίνει ευθύνη της Αυτοδιοίκησης. Μιλάμε για παλαιές κατασκευές που περιήλθαν στην ευθύνη των Δήμων το 2011 με πολλά πολεοδομικά και άλλα προβλήματα.

Από το 2011 και μετά, η Αυτοδιοίκηση φρόντισε και έφτιαξε σχολεία σύγχρονα και ασφαλή. Καλούμαστε όμως να απολογηθούμε και για σχολεία με πολεοδομικά ζητήματα (κάποια δεν διαθέτουν ούτε οικοδομικές άδειες) ή κατασκευές ακόμη και του 1950, για τα οποία οι φιλότιμες προσπάθειες με τις περιορισμένες χρηματοδοτήσεις μας, δεν φτάνουν. Έχουμε ευθύνη, ναι, για την συντήρηση αλλά στο εύρος που μας αναλογεί». Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ θα συστήσει άμεσα μια ομάδα εργασίας για να καταγραφούν όλα τα δεδομένα σε σχέση με τις σχολικές μονάδες, ώστε άπαντες να κατανοήσουν πως για μια ακόμη φορά η Αυτοδιοίκηση δεν μπορεί να παίζει τον ρόλο του «Μουτζούρη» και να αμαυρώνεται χωρίς να έχει την ευθύνη.

Αναφερόμενος στην απόφαση του ΣτΕ, αφού ξεκαθάρισε ότι αυτή είναι απόλυτα σεβαστή, σημείωσε ότι τίθενται δύο καίρια ζητήματα: πρώτον τί γίνεται σήμερα και ενόσω η απόφαση δεν έχει ακόμη καθαρογραφεί και κοινοποιηθεί και δεύτερον τί γίνεται από εδώ και πέρα.

Ο κ. Παπαστεργίου τόνισε ότι «από τις συναντήσεις του  με τον Υπουργό Εσωτερικών για το θέμα, η απάντηση είναι ότι το Υπουργείο περιμένει να καθαρογραφεί η απόφαση για να δει το σκεπτικό αλλά και το διατακτικό μέρος.

Σε ότι αφορά εμάς, η απάντηση είναι ότι συνεχίζουμε και εργαζόμαστε κανονικά – και αλίμονο αν δεν δουλεύουμε κανονικά Δεκέμβρη μήνα, την ώρα που έχουμε ανοιχτούς προϋπολογισμούς, κλείσιμο χρονιάς κ.λπ.».

Για το μείζον θέμα τί κάνουν οι Δήμοι από δω και πέρα  ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ τόνισε τα εξής:

«Να ξεκαθαρίσω ότι  δεν είναι πρόβλημα και δεν θα μπορούσε να είναι πρόβλημα μια απόφαση του ΣτΕ, η οποία είναι απόλυτα σεβαστή. Πρόβλημα ήταν ο εκλογικός νόμος του 2019 που δεν έλυσε κανένα απολύτως πρόβλημα της Αυτοδιοίκησης αλλά δημιούργησε πολύ μεγάλα προβλήματα σε όλους μας, ανεξάρτητα από τις πολιτικές απόψεις που μπορεί να έχει ο καθένας μας.

Και είναι ακόμη πιο αγωνιώδεις οι φωνές για το τί μέλλει γενέσθαι, με δεδομένο ότι μπαίνουμε το 2023 σε μια προεκλογική χρονιά για όλους μας.

Αλίμονο αν μπούμε σε μια χρονιά – που σίγουρα θα προηγηθούν οι βουλευτικές εκλογές από τις δικές μας – και δεν θα μπορούμε να πάρουμε στοιχειώδεις αποφάσεις για τους Δήμους μας, για να μπορέσουμε να προχωρήσουμε διάφορα ζητήματα».

Σε κάθε περίπτωση σημείωσε πως «σίγουρα η απόφαση του ΣτΕ βάζει πλέον τους Δήμους σε ένα νέο πλαίσιο λειτουργίας, όποτε αυτό γίνει, όπου οι δυσκολίες που θα έχουμε να αντιμετωπίσουμε θα είναι πολύ περισσότερες από αυτές που σήμερα είχαμε, και αναφέρομαι σε ζητήματα της καθημερινότητας τα οποία απαιτούν άμεσες αποφάσεις».

Σε ότι αφορά τις χρηματοδοτήσεις των Δήμων, ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ υπογράμμισε χαρακτηριστικά πως «υπάρχουν απορίες για το πώς αντιλαμβάνεται το Υπουργείο Οικονομικών τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης», υπενθυμίζοντας ότι στο συνέδριο της ΚΕΔΕ στο Βόλο είχε ανακοινωθεί από την πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΣ ότι θα δοθούν στους Δήμους 50 εκ. ευρώ, ως έκτακτη χρηματοδότηση για να ανταπεξέλθουν στο ενεργειακό κόστος.

«Μαθαίνουμε όμως πως το υπουργείο Οικονομικών έχει δεύτερες σκέψεις να μη δώσει τα χρήματα, ή να δώσει κάποια από τα χρήματα και τα άλλα να δοθούν βάσει της εξοικονόμησης που πετύχαμε.

Είναι αδιανόητο να πιστεύει κάποιος, ότι είναι εφικτό με τα τωρινά δεδομένα, στις 20 Δεκεμβρίου, να κάνουμε ακριβείς μετρήσεις εξοικονόμησης ενέργειας.

Το είχαμε άλλωστε δηλώσει από την αρχή που εξαγγέλθηκε το πρόγραμμα.

Συμφωνήσαμε ότι θα πρέπει να συμβάλλουμε ως Δήμοι για να μειώσουμε τις σπατάλες, αν υπάρχουν τέτοιες. Τα φώτα στους δρόμους όμως θα ήταν ανέφικτο να κλείνουν για πολλούς λόγους πέραν του προφανούς, δηλαδή της ασφάλειας των πολιτών.

Και τί είπαμε, αν εσείς θεωρείτε ότι μπορεί να αυτό να γίνει, νομοθετήστε για να τα σβήσουμε.

Φυσικά κανένας δεν νομοθέτησε τίποτα, γιατί καταλαβαίνετε τις ευθύνες που θα είχε όποιος το έπραττε.

Ενώ λοιπόν αυτό δεν έγινε ποτέ, μαθαίνω ότι τα 25 από τα 50 εκ. δεν θα καταβληθούν άμεσα γιατί θέλει το Υπουργείο να ελέγξει την εξοικονόμηση.

Αυτά τα πράγματα δεν συνάδουν με την κοινή λογική. Καταδεικνύεται δυστυχώς το χάσμα που υπάρχει αυτή τη στιγμή μεταξύ της Αυτοδιοίκησης και του Υπουργείου Οικονομικών».

Ο κ. Παπαστεργίου σημείωσε επίσης ότι ακόμη και σήμερα να γίνει η κατανομή των πρώτων 25 εκ. ευρώ, οι Δήμοι δε θα προλάβουν να τα αξιοποιήσουν και θα αφήσουν απλήρωτες οφειλές.

Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ ανέφερε ακόμη ότι το Υπουργείο Εσωτερικών καταβάλει μια προσπάθεια να δοθούν και τα υπόλοιπα 25 εκ. ευρώ τουλάχιστον απολογιστικά. Αυτό όμως, είπε, θα αδικήσει τους Δήμους που έχουν ΔΕΥΑ, γιατί οι μικρότεροι κυρίως Δήμοι που έχουν υδρεύσεις – αποχετεύσεις και δεν έχουν ΔΕΥΑ, δείχνουν μεγαλύτερα κόστη λειτουργίας.

«Συνεπώς, συμπλήρωσε, αυτοί θα πάρουν περισσότερα χρήματα την ώρα που οι ΔΕΥΑ δεν έχουν πάρει ακόμη τίποτα, παρόλο που όλο αυτό το διάστημα στήριξαν τις τοπικές κοινωνίες, δεν προχώρησαν σε καμία αύξηση και δεν έκοψαν έργα, με την ελπίδα ότι θα πάρουν χρήματα όπως πήρανε και πολλοί άλλοι κλάδοι.

Και αυτό θεωρώ πως είναι μια ανακολουθία. Από τον καλοκαίρι ζούμε έναν παραλογισμό για το αν μπορούν να πάρουν οι ΔΕΥΑ χρήματα, αν πρέπει να μπουν στον κανόνα de minimis ή δεν πρέπει να μπουν.

Ακόμη και σήμερα δεν έχει καθοριστεί  το τί πρόκειται να γίνει με τις ΔΕΥΑ. Ανακοινώθηκε από τον αναπληρωτή Υπουργό Εσωτερικών κ. Πέτσα ότι θα δοθούν για αρχή 20 εκ. ευρώ και μέχρι σήμερα δεν έχει μπει ούτε ένα ευρώ στα ταμεία τους. Θεωρώ ότι πλέον θα μείνουν απλήρωτοι λογαριασμοί ρεύματος. Αδυνατούν να κάνουν κάτι διαφορετικό».

Θα πρέπει να ξαναδούμε τις αμοιβές των μηχανικών στους Δήμους

Στα καλά νέα ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ σημείωσε την έκδοση των οριστικών πινάκων της προκήρυξης 13Κ και πλέον 1.427 μηχανικοί θα διοριστούν σε ΟΤΑ, οι περισσότεροι εκ των οποίων στους Δήμους.

Ωστόσο, υπογράμμισε πως «οι άνθρωποι αυτοί, από τους οποίους περνάνε τεχνικά προγράμματα, περνάει το Ταμείο Ανάκαμψης, δεν μπορούν να αμείβονται με 700 και 800 ευρώ. Δεν πρόκειται να μείνουν στους Δήμους. Θα πρέπει να δούμε πως θα μπορέσουμε πιο ενεργά να εξασφαλίσουμε αξιοπρεπείς απολαβές για αυτούς τους οποίους περνάνε σχεδόν τα πάντα και έχουν αυξημένες ευθύνες για όσα γίνονται γύρω μας».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ

Storage24
Storage24
sms-marketing.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ