Δ. Νεάπολης – Συκεών: Επιπλέον χρηματοδότηση 100 εκατ. ευρώ για Δημοτικά ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠμεΑ

Συνάντηση με την αρμόδια Υφυπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Δόμνα Μιχαηλίδου και τον Πρόεδρο της ΚΕΔΕ Δημήτρη Παπαστεργίου θα έχει την Παρασκευή 21 Μαΐου 2021, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Κοινωνικής Πολιτικής της ΚΕΔΕ και δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών Σίμος Δανιηλίδης, προκειμένου να εξεταστούν επείγοντα ζητήματα δημοτικών δομών Κοινωνικής Πολιτικής.

«Ως Πρόεδρος της Επιτροπής Κοινωνικής Πολιτικής της ΚΕΔΕ, είχα δυστυχώς, από πολύ νωρίς προβλέψει τα τραγικά αποτελέσματα της προηγούμενης προκήρυξης του σχολικού έτους 2020-2021, που όλοι εντοπίζουμε σήμερα» σημείωσε, αναφερόμενος στα δημοτικά ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠ ΜΕΑ, ο πρόεδρος της Επιτροπής Κοινωνικής Πολιτικής της ΚΕΔΕ, δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών Σίμος Δανιηλίδης εισηγούμενος το θέμα του Προγράμματος «Δράση Εναρμόνισης Οικογενειακής & Επαγγελματικής ζωής» σχολικού έτους 2021-2022, στη Συνεδρίασης της Επιτροπής Κοινωνικής Πολιτικής της ΚΕΔΕ, την περασμένη Παρασκευή 14 Μαΐου.

Το Πρόγραμμα «Δράση Εναρμόνισης Οικογενειακής & Επαγγελματικής ζωής» σχολικού έτους 2021-2022, οι Κοινωνικές Δομές Αντιμετώπισης της Φτώχειας και η Ίδρυση νέων Κ.Η.Φ.Η. στους δήμους της χώρας, βρέθηκαν στο επίκεντρο της Συνεδρίασης της Επιτροπής Κοινωνικής Πολιτικής της ΚΕΔΕ, την Παρασκευή 14 Μαΐου, όπου έγιναν δεκτές όλες οι προτάσεις του Προέδρου της Επιτροπής και δημάρχου Νεάπολης-Συκεών Σίμου Δανιηλίδη, και θα συζητηθούν, μετά από πρότασή του, ως θέματα και στο επικείμενο Δ.Σ. της ΚΕΔΕ την Τετάρτη 19 Μαΐου 2021.

«Αναγκαία η επιπλέον στήριξη των δημοτικών δομών παιδικής προστασίας»

«Με μόλις 97 εκατ. ευρώ για τα ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠ ΜΕΑ, το ίδιο ακριβώς ποσό με την περίοδο 2019-2020, με πολλαπλάσιο όμως αριθμό αιτήσεων, οδηγηθήκαμε, όπως είχαμε προβλέψει, στο τραγικό αποτέλεσμα σχεδόν τα μισά παιδιά (πάνω από 65.000), να μην φιλοξενηθούν την περίοδο 2020-2021 στα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης, γεγονός που επιβεβαιώνει την αναγκαιότητα για επιπλέον 50 εκατ. ευρώ τουλάχιστον, όπως είχα επισημάνει και το Μάιο 2020, μιλώντας για επιπλέον πόρους αποκλειστικά και μόνο για τις δημοτικές δομές (πράγμα εφικτό καθώς και πρόκειται για εθνικούς πόρους) και δεν εισακούστηκα προτείνοντας ταυτόχρονα και αίτημα χρηματοδότησης στο Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος» υπογράμμισε ο πρόεδρος της Επιτροπής Κοινωνικής Πολιτικής της ΚΕΔΕ, δήμαρχος Νεάπολης- Συκεών Σίμος Δανιηλίδης. Όπως εξήγησε «Χωρίς επιπλέον πόρους, ειδικά για τις δημοτικές δομές ΚΔΑΠ, οι δήμοι θα κληθούν να καλύψουν στο 100% το λειτουργικό κόστος, πράγμα πολύ δύσκολο στις σημερινές οικονομικές συνθήκες, είτε θα αναγκαστούν να προβούν στην αναστολή της λειτουργίας των ΚΔΑΠ, εξέλιξη που θα οδηγήσει στην απόλυση χιλιάδων εργαζόμενων στα ΚΔΑΠ». Συμφωνώντας με την εισήγηση του προέδρου, η Επιτροπή Κοινωνικής Πολιτικής της ΚΕΔΕ επανέλαβε τις θέσεις της για τη στήριξη των δημοτικών δομών παιδικής προστασίας με επαναφορά του προηγούμενου καθεστώτος σύζευξης και τοποθέτησης, με ταυτόχρονη κατάργηση του συστήματος voucher, μόνιμες δημοτικές δομές παιδικής προστασίας, εξασφαλισμένη και σταθερή χρηματοδότηση με πλήρη κάλυψη του λειτουργικού κόστους των δημοτικών δομών, από τον Κρατικό Προϋπολογισμό, μόνιμες θέσεις εργασίας για το ήδη υπάρχον προσωπικό που καλύπτει πάγιες και διαρκείς ανάγκες των δομών, ριζική αναμόρφωση του ισχύοντος Προεδρικού Διατάγματος και Κανονισμού Λειτουργίας των Παιδικών, Βρεφονηπιακών και Βρεφικών Σταθμών με βάση τις προτάσεις της ΚΕΔΕ, παράταση για δύο έτη έως 31.12.2023 των ημερομηνιών για αδειοδοτήσεις των δημοτικών παιδικών σταθμών.

Αναφορικά με τα Δημοτικά ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠ ΜΕΑ, όπως σημείωσε ο κ. Δανιηλίδης «Εγκαίρως η ΚΕΔΕ σε συνεργασία με τα συναρμόδια Υπουργεία πέτυχε την επιπλέον χρηματοδότηση με 15.000.000 των δημοτικών δομών για την περίοδο 2020-2021, όμως το ποσό αυτό, όπως δυστυχώς είχαμε προβλέψει, δεν μπορεί να απορροφηθεί αν δεν αλλάξουν οι όροι της σχετικής απόφασης, με πρόβλεψη για την κάλυψη και των λειτουργικών εξόδων και των αναλώσιμων». «Το ποσό αυτό θα πρέπει να προβλεφθεί και να συμπεριληφθεί και στην επικείμενη προκήρυξη, καθώς θεωρούμε αναγκαία την χρηματοδότηση της δράσης με επιπλέον 100.000.000 εκατομμύρια ευρώ» υπογράμμισε ο κ. Δανιηλίδης, επισημαίνοντας «τις καταστροφικές», όπως τις χαρακτήρισε, ρυθμίσεις για τα ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠ ΜΕΑ που εισήχθησαν με το ν. 4756/2020, «καθώς δεν ελήφθησαν υπόψη οι παρατηρήσεις και οι προτάσεις της ΤΑ».

Κοινωνικές Δομές Αντιμετώπισης της Φτώχειας: Συνέχιση της λειτουργίας τους μέσα από την Αυτοδιοίκηση πρώτου βαθμού και διασφάλιση της χρηματοδότησης τους

Αναφορικά με τις Κοινωνικές Δομές Αντιμετώπισης της Φτώχειας όλα τα μέλη της Επιτροπής συμφώνησαν με την εισήγηση του προέδρου για την αναγκαιότητα συνέχισης της λειτουργίας των δομών αυτών μέσα από την Αυτοδιοίκηση πρώτου βαθμού με την διασφάλιση της χρηματοδότησης τους.

Όπως σημείωσε ο κ. Δανιηλίδης, αναφερόμενος διεξοδικά στις πολύτιμες υπηρεσίες των δομών αυτών στους πολίτες των τοπικών κοινωνιών και ιδιαίτερα στη δυσμενή συγκυρία, «Αντιλαμβανόμενοι, ότι η παγκόσμια υγειονομική κρίση και καθώς η κατάσταση στην αγορά εργασίας παραμένει ιδιαίτερα αβέβαιη, τόσο ως προς το απόλυτο ύψος της ανεργίας όσο και ως προς το μέγεθος του προβλήματος σε ιδιαίτερες ομάδες του πληθυσμού, αναδεικνύονται οι νέες προτεραιότητες της Ελληνικής Πολιτείας για την ενδυνάμωση του Κοινωνικού Κράτους – με ιδιαίτερη έμφαση στην υλοποίηση τοπικών σχεδίων για την κοινωνική ένταξη – με στόχο την άμβλυνση των ανισοτήτων με έμφαση στην αποτελεσματική προστασία των πλέον ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού, εκτιμούμε ότι είναι αναγκαία η συνέχιση λειτουργίας με το υφιστάμενο εξειδικευμένο προσωπικό αλλά και η περαιτέρω ανάπτυξη του δικτύου κοινωνικών υποστηρικτικών υπηρεσιών για την Αντιμετώπιση της Φτώχειας στη νέα προγραμματική περίοδο ΕΣΠΑ 2021-2027 (Κέντρα Κοινότητας, Δομές Αστέγων, Δομές Παροχής Βασικών Αγαθών).
Συγκεκριμένα, αφού εξέφρασαν τη διαμαρτυρία τους για την έλλειψη ενημέρωσης των διοικήσεων των δήμων ως προς τις αλλεπάλληλες νέες εργασίες που τους ανατίθενται από το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων διαμέσου των Κέντρων Κοινότητας, τα μέλη της Επιτροπής Κοινωνικής Πολιτικής της ΚΕΔΕ, συμφωνώντας με την εισήγηση του προέδρου, προχώρησαν σε συγκεκριμένες προτάσεις που περιλαμβάνουν τη σύσταση ομάδας εργασίας που θα αποτελείται από τα 2 συναρμόδια υπουργεία (Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και Εσωτερικών) και την ΚΕΔΕ, στην οποία θα εισηγούνται και οι εκπρόσωποι των εργαζομένων, για την εκτίμηση της λειτουργίας των Κέντρων Κοινότητας και τη διαμόρφωση μιας νέας ΚΥΑ, την ενίσχυση των Κέντρων Κοινότητας με πρόσληψη επιπλέον προσωπικού, τη δημιουργία κινητών μονάδων, την ενίσχυση με επιπλέον προσωπικό καθώς και τη δημιουργία νέων παραρτημάτων Ρομά και Κέντρων Ένταξης Μεταναστών, την πρόσβαση των Κέντρων Κοινότητας στα στατιστικά στοιχεία που αφορούν τους ωφελούμενους του δήμου τους, καθώς και τον εκσυγχρονισμό της λειτουργίας των Κέντρων Κοινότητας με διαδικτυακές εφαρμογές που θα επιτρέψουν την εξ’ αποστάσεως εξυπηρέτηση των ωφελούμενων και την ηλεκτρονική τήρηση αρχείων.

Επιπλέον, η Επιτροπή προτείνει την επαναφορά λειτουργίας και ένταξης προς χρηματοδότηση στο ΕΣΠΑ 2021-2027 των Δημοτικών Λαχανόκηπων, ενώ αναφορικά με τα Κοινωνικά Παντοπωλεία, τις Δομές Παροχής Συσσιτίου και τα Κοινωνικά Φαρμακεία που υπήρξαν οι βασικές δομές υποστήριξης των ευάλωτων ομάδων κατά τη διάρκεια της πανδημίας προτάθηκε η ενίσχυσή τους με επιπλέον προσωπικό, η δημιουργία ηλεκτρονικής πλατφόρμας με σκοπό την συνολική καταγραφή των ωφελούμενων των δομών σε πανελλαδικό επίπεδο και η διασύνδεση αυτής με την πλατφόρμα των Κέντρων Κοινότητας, η δυνατότητα πρόσβασης στις Δομές των Κοινωνικών φαρμακείων για την εκτέλεση συνταγών στην άυλη συνταγογράφηση, καθώς και η καθολική διαχείριση του Προγράμματος ΤΕΒΑ από τα Κοινωνικά Παντοπωλεία- Συσσίτια των ΟΤΑ.

Παράλληλα, η Επιτροπή κρίνει αναγκαία την επέκταση των υφιστάμενων κλινών στα Υπνωτήρια Αστέγων και τη δημιουργία νέων δομών (Υπνωτήριο Αστέγων ή Ανοικτό Κέντρο Ημέρας Αστέγων, Ξενώνας Αστέγων) σε δήμους οπού παρατηρείται αύξηση του φαινομένου της αστεγίας (Ρόδος, Χανιά, Αλεξανδρούπολη, Αλεξάνδρεια κτλ.), καθώς και την ενίσχυση της εργασιακής ένταξης των ωφελούμενων μέσω της πρόσληψης ειδικού προσωπικού και με εξειδικευμένα προγράμματα του ΟΑΕΔ για αστέγους καθώς και με επιπλέον μοριοδότηση των αστέγων στα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας του ΟΑΕΔ. Επιπλέον προτάθηκε η πρόβλεψη για δημιουργία έκτακτων χώρων υποδοχής και στέγασης ωφελούμενων σε κάθε δήμο σε έκτακτες συνθήκες όπως περίοδος ψύχους ή όπως αυτή της πανδημίας καθώς και η ενίσχυση των δομών με προσωπικό φύλαξης καθώς έχουν καταγραφεί επανειλημμένα περιστασιακά λεκτικής και σωματικής βίας προς το προσωπικό.

Ίδρυση και λειτουργία νέων Κέντρων Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων

Ομόφωνα έγινε δεκτή από τα Μέλη της Επιτροπής Κοινωνικής Πολιτικής της ΚΕΔΕ η Εισήγηση του Προέδρου Σίμου Δανιηλίδη για τη δυνατότητα Ίδρυσης νέων ΚΗΦΗ στους δήμους της χώρας ή και την επέκταση των ήδη λειτουργούντων και την ένταξη του Προγράμματος στην νέα Προγραμματική Περίοδο.

«Η φροντίδα της τρίτης ηλικίας και ιδιαίτερα των ευπαθών τμημάτων της, είναι βασικός πυλώνας κοινωνικής πολιτικής στους δήμους» υπογράμμισε ο κ. Δανιηλίδης, σημειώνοντας ότι «τα ΚΗΦΗ από πιλοτικές δομές πρέπει να μετεξελιχθούν σε σταθερές κοινωνικές δομές που θα λειτουργούν ως αντίβαρα στην απάνθρωπη ιδρυματοποίηση».
«Θα πρέπει λοιπόν να υπάρξει πρόβλεψη για την ίδρυση και λειτουργία νέων Κέντρων Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων και ένταξη αυτών στη νέα προγραμματική περίοδο, σύμφωνα και με τις ομόφωνες αποφάσεις της ΚΕΔΕ. Με τον τρόπο αυτό θα έχουν τη δυνατότητα οι δήμοι είτε να ιδρύσουν για πρώτη φορά ΚΗΦΗ, είτε να επεκτείνουν το δίκτυο των υφιστάμενων δομών τους, εφαρμόζοντας έτσι σε εκτεταμένη κλίμακα την επιτυχημένη καλή πρακτική των ΚΗΦΗ» προσέθεσε.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ

Storage24
Storage24
sms-marketing.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ